Concluzie – Modalitati Terapeutice

În încheierea capitolului dedicat terapiilor medicale (chimioterapia, imunoterapia, hormonoterapia, terapiile ţintite, bisfosfonaţii) este important să reţineţi că medicul oncolog este singurul în măsură să vă indice şi să vă supravegheze în timpul acestor tratamente. El va decide tipul de tratamente, modul de administrare şi ordinea în care acestea vor fi utilizate, pentru a obţine un control cât mai bun al bolii şi scăderea intensităţii reacţiilor adverse.

Având în vedere faptul că planul general de tratament cuprinde intervenţii chirurgicale diverse, proceduri complicate de radioterapie şi terapii medicale extrem de multe şi sofisticate, este evident că numai o echipă multidisciplinară de specialişti în domeniile respective poate rezolva provocatoarea şi dificila ecuaţie pe care o reprezintă orice pacient oncologic.
Progresele medicale recente tind să individualizeze tratamentele bolnavilor de cancer, fiindcă aşa cum fiecare om e unic, la fel şi boala lui nu seamănă cu a altuia.

E bine să solicitaţi întotdeauna o a doua opinie la începutul tratamentului, ba chiar şi o a treia, sau câte doriţi, dar, odată ce v-aţi ales echipa de specialişti urmaţi numai sfaturile acestora, discutaţi problemele care apar şi participaţi activ la luarea deciziilor medicale.
Tendinţa unor pacienţi de a schimba mereu medicii curanţi, de a consulta mereu alţi şi alţi specialişti, de a începe alte tratamente, abandonându-le pe cele în curs din proprie iniţiativă, este cât se poate de detrimentală asupra evoluţiei bolii şi nu duce decât la nedoritele eşecuri terapeutice.
În loc de schimbare, încercaţi o mai bună comunicare!
În loc de „să facem totul”, să facem doar ce trebuie, ce e util! În loc de acţiuni disperate, măsuri raţionale!