Generalitati - Ovare

Generalitati – Ovare

Generalitati – Ovare. Ovarele şi sistemul reproducător

Ovarele fac parte din sistemul reproducător al femeii. Sistemul reproducător este format din:

  • Vagin;
  • Pântece sau uter (care include colul uterin);
  • Trompele uterine;
  • Ovarele;

 

Ovarele sunt în număr de 2, câte unul în fiecare parte a corpului. Ovarele femeilor aflate la vârsta fertilă produc în fiecare lună câte un ovul.

Ovarele şi fertilitatea

Femeile pot face copiii începând de la vârsta pubertăţii (când apare ciclul menstrual) şi până la menopauză (sau modificarea vieţii, când ciclul menstrual dispare). Vârsta la care ciclul menstrual apare şi dispare diferă considerabil.
La jumătatea ciclului menstrual (jumătatea perioadei între cicluri menstruale), ovulul coboară prin una dintre trompele uterine până în uter. Tunica uterului se îngroaşă din ce în ce mai mult, pregătindu-se să primească ovulul fertilizat. Dacă ovulul nu este fertilizat de spermă, tunica îngroşată a uterului este eliminată sub forma ciclului menstrual. Apoi ciclul este reluat din nou.

 

Hormonii ovarieni

Ovarele produc şi hormoni sexuali feminini. Aceştia sunt:

  • Estrogenul
  • Progesteronul

Ovarele produc aceşti hormoni în perioada în care femeile pot rămâne însărcinate. Hormonii controlează ciclul menstrual. Pe măsură ce avansaţi în vârstă şi vă apropiaţi de menopauză, ovarele produc cantităţi din ce ce în ce mai reduse din aceşti hormoni, iar, într-un final, ciclurile menstruale încetează. Recent, medicii au aflat că hormonii ovarieni ajută şi la protejarea inimii şi a oaselor şi menţin sănătatea creierului şi a sistemului imunitar.
Ovarele produc şi o cantitate foarte mică din hormonul masculin denumit testosteron. Rolul testosteronului la femei nu este încă pe deplin înţeles. Medicii cred, însă, că acesta ajută la rezistenţa muşchilor şi a oaselor. Şi se crede că are un rol şi în legătură cu apetitul sexual (libidoul) femeii.

 

Chisturile ovariene

La femeile tinere, ovarele au aproximativ 3 cm în lungime. După instalarea menopauzei, acestea au tendinţa să se contracte. Medicii nu pot de regulă să simtă ovarele în timpul unui consult medical, decât la femeile tinere şi slabe. Unele femei au chisturi ovariene. Chisturile sunt pungi cu lichid. De regulă acestea nu sunt canceroase.
La vârsta fertilă a femeilor, mici chisturi apar în ovare în fiecare lună odată cu producerea ovulului. Acest lucru este normal şi vor dispărea fără tratament în câteva luni. Trebuie să faceţi analize dacă chisturile:

  • Sunt prezente mai mult decât este normal;
  • Sunt neobişnuit de mari;
  • Cauzează simptome;
  • Apar după instalarea menopauzei.