Uterul și sistemul reproducător

Uterul face parte din sistemul reproducător al femeii. Acesta este o cavitate musculară în formă de pară care susține și protejează fătul în creștere în timpul sarcinii. Sistemul reproducător este compus din:

  • Vagin;
  • Pântece (uter);
  • Col uterin (cervix);
  • Trompe uterine;
  • Ovare;


Vaginul este canalul care face legătura între colul uterin și exteriorul corpului. Uterul se află în partea inferioară a abdomenului, între vezica urinară și anus (rect). Ovarele se află de o parte și de alta a uterului. Aici sunt produse ovulele. Există două tuburi care leagă partea superioară a uterului de ovare. Acestea se numesc trompe uterine.
Mucoasa uterului se numește endometru. Dacă femeia e fertilă, endometrul se îngroașă și se subțiază în fiecare lună. În acest fel, uterul se pregătește pentru a primi un ovul fertilizat, dacă are loc o fecundare. Dacă fecundarea are loc, endometrul va continua să se îngroașe transformându-se în final în placentă. Placenta transferă elemente nutritive de la mamă la fătul în creștere.
Dacă ovulul femeiesc nu e fecundat de spermă, mucoasa uterină se desprinde de uter. Această mucoasă se scurge prin vagin lunar. Acest proces e cunoscut sub denumirea de menstruație. Menstruația începe la pubertate (menarhă) și încetează la menopauză. Vârsta la care au loc aceste procese variază foarte mult de la o femeie la alta.
Pe măsură ce se îngroașă, mucoasa uterină devine o suprafață spongioasă roditoare plină de vase de sânge. Transformarea mucoasei uterine în placentă sau eliminarea acesteia depinde de apariția sarcinii sau lipsa acesteia. Ciclul menstrual reprezintă îngroșarea și eliminarea mucoasei uterine și este controlat de hormoni sexuali feminini:

  • Estrogen;
  • Progesteron;

Acești hormoni sexuali feminini sunt produși de ovare.

Afecțiuni benigne ale uterului

Uneori uterul poate suferi de afecțiuni care nu au nici o legătură cu cancerul, dar care pot cauza simptome asemănătoare. Afecțiuni obișnuite ale uterului sunt endometrioza, fibroamele și polipii.

Endometrioza

Această afecțiune este mai des întâlnită în rândul femeilor cu vârste de peste 30 și 40 de ani care nu au fost rămas însărcinate niciodată. În cazul endometriozei, mucoasa uterului (endometrul) începe să crească în afara uterului și pe organele apropiate. Aceasta poate cauza dureri mari și uneori chiar și sângerări vaginale anormale. Endometrioza poate afecta, foarte rar, capacitatea unei femei de a avea copii – fertilitatea ei. Această afecțiune e tratată de regulă prin terapie cu hormoni, operație chirurgicală sau ambele.

Fibroamele

Fibroamele sunt tumori benigne destul de frecvent întâlnite, care apar pe mușchiul uterului.  Acestea apar cel mai adesea la femeile cu vârsta de peste 40 de ani. Tumorile benigne nu sunt canceroase. Celulele care compun tumorile benigne nu se răspândesc în alte părți ale corpului. Pot să existe mai multe fibroame în același timp. Cel mai adesea acestea nu cauzează simptome și nu necesită întotdeauna tratament. Fibroamele mari sunt mai susceptibile să cauzeze simptome. Printre simptome se numără sângerări neregulate, secreții vaginale, iar dacă fibroamele apasă pe vezică acestea pot cauza urinări frecvente.
Tratamentul depinde de locul în care se găsesc fibroamele și de dimensiunea acestora. Foarte rar acestea pot pune în pericol viața. De regulă fibroamele pot fi îndepărtate și în mod normal nu mai revin. Dacă fibroamele provoacă durere, medicul poate hotărî îndepărtarea lor sau administrarea unui alt tip de tratament.

Polipi endometriali

Polipii endometriali sunt niște protuberanțe în interiorul mucoasei uterine. Majoritatea sunt benigni (necanceroși), deși unii pot avea părți mici de celule canceroase. Polipii pot fi plați sau pot avea forma unei ciuperci. Dimensiunea lor variază între câțiva milimetri sau câțiva centimetri. Cel mai adesea nu cauzează simptome, dar pot cauza sângerări menstruale neregulate, sângerări între menstruații, sângerări menstruale masive (menoragii) și sângerări vaginale după menopauză.
Unii polipi dispar de la sine, fără tratament. Polipii mai mari pot fi îndepărtați chirurgical. Adesea revin și pot fi îndepărtați din nou.

0 0 vote
Article Rating