Participarea la un studiu clinic poate fi o opțiune de tratament pentru unii pacienți cu leucemie cronică mieloidă (LCM). Studiile clinice sunt pe cale să crească procentul de remisie a LCM sau să vindece boala. Societatea de Leucemie și Limfom din Statele Unite ale Americii continuă să investească fonduri în cercetarea pentru LCM. Studiile clinice pot avea în vedere noi medicamente, noi combinații de medicamente sau medicamente aprobate, analizate pentru tratarea pacienților în feluri noi, cum ar fi alte dozaje de medicamente sau noi planificări pentru administrarea medicamentelor. Studii clinice sunt efectuate la nivel global sub îndrumări riguroase pentru a ajuta doctorii să afle dacă noile tratamente împotriva cancerului sunt sigure și eficiente sau mai bune decât tratamentul standard.

Cercetări și studii clinice în domeniul LCM

Cercetătorii efectuează strategii de cercetare și studii clinice care promit creșterea remisiei și ratele de vindecare în cazul pacienților cu LCM. Mai jos sunt prezentate câteva tipuri de cercetare și studii în derulare:

Strategii de eradicare a bolii. Un număr de studii de laborator au identificat posibile tratamente pentru puținele celule LCM rămase la pacienții tratați cu ITK, existând speranța că acest lucru va duce la vindecarea pacienților, astfel încât să nu mai aibă nevoie de nici un alt tratament. Una dintre aceste zone de interes implică inhibitori ai unei proteine numită proteina SMO, în combinație cu ITK Bcr-Abl. La fel ca în cazul tuturor studiilor clinice, participarea pacienților este esențială pentru a afla dacă aceste strategii sunt promițătoare din punct de vedere clinic. Având în vedere că, în general, faza cronică LCM este o boală cu evoluție lentă chiar și în lipsa unui tratament eficient, va dura mulți ani până când se va putea confirma dacă aceste strategii ce urmăresc eradicarea bolii pot, într-adevăr, vindeca boala.

Rezistența la medicamente. Medicamentele folosite pentru distrugerea celulelor LCM pot avea efect în cazul unor persoane, dar nu și în cazul altora. Lipsa efectului medicamentelor poartă denumirea de rezistență la medicament. Cercetătorii încearcă să înțeleagă de ce anumiți pacienți nu răspund la Gleevec, Sprycel sau Tasigna.

Încetarea tratamentului. Studii clinice care au început să cerceteze dacă persoanele care prezintă remisii puternice pe perioada tratamentului sunt capabili să susțină remisii stabile după încetarea tratamentului. Unii pacienți cu boală nedetectabilă au întrerupt tratamentul fără semne ale recurenței bolii în următorii doi-trei ani, dar încă nu se știe dacă aceste persoane sunt vindecate de LCM. Cercetări adiționale sunt necesare în acest domeniu înainte de a face orice schimbare la nivelul recomandărilor actuale de a menține tratamentul pe termen nedefinit.

ITK de a treia generație și inhibitori specifici T3151. Cercetătorii analizează câteva medicamente care să urmeze și să îmbunătățească succesul primei generații de ITK, Gleevec, si a celei de-a doua generații Sprycel și Tasigna. Medicii speră că medicamentele de generația a treia pot reuși să treacă peste rezistența la medicamentele anterioare, experimentată de unii pacienți. Medicii caută un tratament pentru o mutație a genelor T3151, care nu răspunde bine la medicamentele folosite anterior.

Terapia prin vaccinare. Cercetătorii analizează noi metode de a încuraja sistemul imunitar al pacientului să atace celulele LCM.