Puteți face de asemenea chimioterapie precum și radioterapie după operație pentru unele cazuri de cancer uterin în stadiul 1 sau 2. Acest lucru este mai probabil să se întâmple dacă aveți grad superior de cancer sau cancer de tip 2, precum cancerul endometrial cu celule clare.
Pentru unele cazuri de cancer uterin în stadiul 3 sau 4, s-ar putea să faceți chimioterapie după operație pentru a îndepărta cât mai multe celule din zona afectată. O analiză a studiilor din 2014 a arătat că femeile care au făcut chimioterapie au trăit în medie mai mult decât femeile care au făcut radioterapie. Chimioterapia încă poate avea mai multe efecte secundare. Puteți vedea analiza chimioterapiei pentru cancer uterin accesând acest link.
Medicii iau în considerare combinarea radioterapiei cu chimioterapia (chimioradiație) după operație. Acest tratament e testat în cazurile în care doctorii cred că există un risc ridicat de recidivă. Acest tratament este destul de intens și are mai multe efecte secundare, așadar nu este potrivit oricăror pacienți.
Medicii pot folosi doar chimioterapia dacă boala s-a răspândit sau a revenit după tratament.

Despre chimioterapia pentru cancer uterin

Chimioterapia utilizează medicamente anti-cancer (citotoxice) pentru a distruge celulele canceroase. Practic, acestea opresc creșterea celulelor canceroase. Medicamentele circulă în organism prin sânge. În prezent, chimioterapia nu este un tratament uzual pentru cancerul uterin în stadiu incipient (stadiul 1 sau 2). Asta pentru că nu există suficiente dovezi care să susțină faptul că chimioterapia administrată după operație (chimioterapie adjuvantă) reduce riscul recidivei. În cazul în care riscul de recidivă este ridicat, este probabil ca medicul dumneavoastră să recomande chimioterapia pe lângă radioterapie.
Medicul vă poate recomanda chimioterapie după operație în cazul cancerelor în stadiul 3 și al unor cancere în stadiul 4.
Medicii utilizează uneori chimioterapia și pentru a trata cancerul uterin care s-a extins în alte părți ale corpului sau care a recidivat după primul tratament. În acest caz, chimioterapia poate contribui la reducerea simptomelor.
Medicamentele utilizate în chimioterapie depinde de diferiți factori, inclusiv de stadiul cancerului și sănătatea dumneavoastră generală. Este posibil să vi se administreze un singur medicament sau o combinație de medicamente. Este posibil să vi se administreze un singur medicament, și anume carboplatin. Sau se poate să vi se administreze carboplatin combinat cu paclitaxel. Uneori se utilizează o combinație de medicamente, numită CAP. CAP reprezintă abrevierea numelor medicamentelor din combinație: cicliofosfamidă (C), doxorubicin, numit și adriamicin (A) și cisplatin sau carboplatin (P). În cazul în care urmați tratamente de chimioterapie în același timp în cu radioterapia, este probabil să vi se administreze medicamentul cisplatin.

Cum se administrează chimioterapia

În mod normal, chimioterapia se administrează în cicluri de tratament, cu pauze de câteva săptămâni între tratamente. Cel mai probabil veți beneficia de acest tratament ca pacient extern. Înainte de fiecare tratament, vi se vor face analize de sânge pentru a se asigura că celularitatea sangvină este suficient de elevată pentru a face față efectelor secundare ale chimioterapiei. De obicei, analizele de sânge se fac cu o zi sau două înainte de începerea ciclului de tratament.
Chimioterapia se administrează sub formă injectabilă sau printr-o perfuzie și după administrare vă puteți întoarce acasă.
Uneori, este nevoie să rămâneți o perioadă scurtă în spital pentru chimioterapie. Se hotărăște dacă veți fi tratată ca pacient extern sau internat în funcție de medicamentele care vi se administrează. Unele medicamente trebuie administrate cu multe lichide, astfel că trebuie să vă internați pentru a vi se pune o perfuzie. Alte medicamente trebuie administrate încet printr-o perfuzie pe parcursul a 12 sau 24 de ore.

Efectele secundare ale chimioterapiei

Chimioterapia are efecte secundare. Efectele pe care le veți resimți depinde de:

  • Medicamentele care vi se administrează;
  • Cantitatea de medicamente care vi se administrează;
  • Modul cum reacționați la medicamente;

Nu toată lumea simte aceleași efecte secundare la medicamente. Unii oameni au reacții mai puternice decât alții. Iar medicamentele au efecte secundare diferite. Astfel că nu vă putem spune exact ce se va întâmpla în cazul dumneavoastră. Majoritatea efectelor secundarea se resimt pe parcursul celor câteva zile când vi se administrează medicamentele. Și puteți beneficia de ajutor în acest sens. Mai jos enumerăm efectele secundare care apar cel mai des:

  • Scăderea numărului de globule din sânge; crește riscul infecțiilor, contuziilor sau sângerărilor și anemiei;
  • Stări de greață;
  • Diaree;
  • Căderea sau subțiere părului;
  • Dureri sau ulcere la nivelul gurii;
  • Oboseală și extenuare;

Link-urile de mai sus oferă informații despre cum să faceți față acestor efecte. Întrebați medicul sau asistenta care dintre efectele secundare enumerate apar de obicei în cazul medicamentelor care vi se administrează dumneavoastră în timpul chimioterapiei. Anunțați imediat medical sau asistenta cu privire la orice efecte secundare pe care le resimțiți, pentru a vă putea ajuta cât de mult posibil.
Nu uitați – este foarte important să luați legătura cu echipa care se ocupă de dumneavoastră dacă faceți febră sau vă simțiți rău între tratament în timp ce sunteți acasă. Este posibil să aveți nevoie urgent de tratament cu antibiotice. Medicul sau asistenta de pe departamentul de chimioterapie vă va da un număr de telefon de urgență.
Tratamentele de chimioterapie pot părea că durează foarte mult timp, mai ales dacă vă simțiți foarte obosită spre sfârșitul acestora. Dar cu siguranță se încheie, iar efectele secundare dispar odată ce tratamentul a luat sfârșit.

Chimioterapia și regimul alimentar sau suplimentele din plante

În prezent, nu există multe dovezi științifice cu privire la modul în care anumite suplimente din plante sau nutritive interacționează cu chimioterapia. Este posibil ca unele să aibă efecte nocive. Este foarte important să vă informați medicii dacă luați suplimente sau dacă vi s-au prescris tratamente de către practicieni al medicinei alternative sau complementare. Informați medicul specialist despre orice pastile sau medicamente pe care le luați pe parcursul tratamentului activ..
Unele studii arată că preparatele din ulei de pește ar putea reduce eficiența medicamentelor administrate în tratamentul de chimioterapie. În cazul în care luați sau vă gândiți să luați astfel de suplimente, discutați cu medicul pentru a stabili dacă v-ar putea afecta tratamentul.