Ghiduri de siguranța alimentației
Bacteriile şi alte microorganisme există obişnuit în cele mai multe alimente. Multe din aceste microorganisme au un risc minim de a afecta un individ sănătos, dar acest risc creşte în cazul pacienţilor cu cancer, trataţi prin chimioterapie, radioterapie sau transplant de celule stem.
Pregătirea alimentelor:
- Spălaţi‑vă pe mâini cu apă caldă şi săpun (cu jet de apă ce curge de la robinet), înainte şi după fiecare etapă de pregătire a alimentelor, în special carne, pui şi fructe de mare crude.
- Schimbaţi cârpele de vase şi prosoapele de bucătărie zilnic; ele trebuie spălate în maşina de spălat la programe cu apă fierbinte.
- Spălaţi toate ustensilele folosite în bucătărie, inclusiv deschizătorul de conserve, cu jet de apă fierbinte şi săpun, apoi le dezinfectaţi cu o soluţie de 1 linguriţă de cloramină la 250 ml apă.
- Întotdeauna spălaţi fructele şi legumele proaspete cu apă rece de robinet, înainte de a le mânca. Nu le spălaţi cu săpun, detergenţi sau soluţii de cloramină. Tăiaţi zonele zdrobite/pătate/mucegăite ale fructelor şi legumelor şi aruncaţi-le. Frecaţi cartofii şi morcovii cu o perie pentru a curăţa bine coaja. Fiecare frunză de legumă se spală separat sub jet de apă. Salatele preambalate, mixturile de legume preambalate, deşi sunt prespălate, se spală din nou sub jet de apă în strecurătoare.
- Spălaţicutiile/conservele ce conţin alimente, cu apă şi săpun, înainte de deschiderea cutiei.
Prepararea alimentelor:
- Ouăle trebuie să fie tari. Nu mâncaţi ouă crude sau incomplet preparate. Nu folosiţi ouă cu coaja crăpată.
- Puiul se prepară până zeama devine clară şi carnea are culoare albă în interior.
- Peştele se prepară până devine alb, opac.
- Carnea se prepară până devine maron în interior; nu trebuie să fie în sânge sau semipreparată.
- Tofu se fierbe minim 5‑10 min înainte de a‑l utiliza.
- Folosiţi ustensile diferite pentru amestecarea mâncării şi gustarea ei.
- Nu lăsaţi alimentele la temperatura camerei mai mult de 2 ore de la prepararea sau cumpărarea lor; refrigeraţi-le cât mai curând posibil. Preparatele pe bază de ouă, creme, maioneză nu se lasă nerefrigerate mai mult de 1 oră.
- Consumaţi alimentele preparate în cel mult 4 zile de la preparare.
- Nu consumaţi alimentece au miros sau gust ciudat.
Refrigerarea:
- Temperatura în frigider să fie sub 4°Cşi în congelator de –18°C.
- Schimbaţi locul alimentelor în frigider, asfel încât alimentele mai vechi să fie mai în faţă, pentru a putea fi consumate în timp util, iar cele mai proaspete mai în spate. Nu consumaţi alimente după expirarea termenului de valabilitate.
- Menţineţi curăţenie perfectă în locurile de stocare a alimentelor.
- Plasaţi carnea, peştele, puiul crud împachetate, în sertare speciale sau în compartimente diferite faţă de alimentele deja preparate, asfel încât zeama de carne să nu vină în contact cu alte alimente.
- Preparaţi carnea proaspătă, peştele, puiul, refrigerate în maxim 2 zile, iar carnea de porc, viţel, vită, miel în 3-5 zile; dacă acest lucru nu este posibil, congelaţi-le.
- Dezgheţaţi carnea/peştele/puiul într‑un castron în frigider, dar nu la temperatura camerei. După dezgheţare preparaţi alimentele imediat şi nu le recongelaţi.
Cumpărarea alimentelor:
- Nu alegeţi ambalaje desfăcute, conserve umflate/ruginite/adânc înfundate, borcane crăpate. Asiguraţi-vă că acestea sunt corespunzător sigilate/închise.
- Nu cumpăraţi alimente expirate.
- Alegeţi numailapte/brânzeturi sau sucuri pasteurizate.
- Cumpăraţi alimentele congelate sau refrigerate la sfârşitul cumpărăturilor, puneţi-le în sacoşe separate şi transportaţi-le în interiorul maşinii, la aer condiţionat şi nu în portbagaj, în special în lunile de vară. Carnea, puiul, peştele puneţi-le în pungi de plastic, separate de celelalte alimente. Refrigeraţi alimentele proaspete şi perisabile cât mai curând posibil.
- Evitaţi alimentele de tip „vrac”, eşantioanele gratuite, de reclamă, deserturile cu creme de ou, alimentele gata preparate din zonele de auto-servire, produsele feliate în magazin, îngheţatele din tonomatele cu auto-servire.
Reguli de siguranţă a apei:
- Apa de robinet este considerată sigură, dacă provine din surse de apă ale oraşelor sau localităţilor dens populate.
- Apa de fântână/puţ se poate bea numai dacă este zilnic controlată şi găsită negativă pentru Escherichia coli şi Cryptosporidium. Altfel se poate fierbe minim 1 minut din momentul în care începe să fiarbă, sau se poate distila. Apa fiartă sau distilată se depozitează într-un recipient curat, cu capac şi se refrigerează; poate fi băută în maxim 72 ore (3 zile).
- Apa îmbuteliată este considerată sigură numai dacă a suportat unul dintre procedee: osmoza inversă, distilare, filtrare cu filtre mai mici de 1 micron.
- Cele mai multe filtre de apă nu sunt sigure, dacă apa nu este clorinată anterior filtrării. Sistemele de filtrare portabile îndepărtează impurităţile chimice, dar nu şi bacteriile. Pot fi folosite sisteme de filtrare portabile dacă sunt puse la robinet, numai pentru a îmbunătăţi gustul apei şi a îndepărta suplimentar impurităţile şi clorul, dar filtrele trebuie schimbate frecvent, conform instrucţiunilor firmei producătoare.
Situaţii speciale
Pacienţii cu neutropenie severă, prelungită (mai puţin de 1000 leucocite/mmc, mai mult de 2 zile), transplant de celule stem sau chimioterapie în doze mari au risc mare de infecţii din alimente sau apă şi trebuie să evite următoarele alimente:
- „fast food”;
- de tip bufet;
- alimente tip delicatese;
- alimente de la vânzători ambulanţi;
- alimentede tip „vrac”;
- eşantioane alimentare gratuite;
- salate gata preparate din supermarket.
Tipuri particulare de cancer
- Cancerul de sân: Se recomandă consum moderat de soia, evitarea surselor concentrate de izoflavone şi încercarea de obţinere a unei greutăţi normale prin dietă şi activitate fizică regulată.
- Cancerul colo‑rectal: Dacă pacientul are probleme intestinale cronice sau a suferit o intervenţie chirurgicală ce afectează absorbţia normală a nutrienţilor, este nevoie de dietetician pentru o dietă individualizată.
- Cancere hematologice/transplant medular/transplant de celule stem hematopoietice: Este necesară o strategie de prevenire a infecţiilor, consum de alimente cu conţinut microbian redus, complet preparate.
- Cancer pulmonar: Sunt recomandate alimente bogat energetice şi uşor de înghiţit, suplimente de polivitamine şi minerale, mese mici şi frecvente
- Cancer de prostată: Se recomandă un consum crescut de legume (roşii în special) şi fructe, consum moderat de calciu, consum redus de grăsimi saturate şi activitate fizică.
- Cancer de cap/gât/tract gastro‑intestinal: Este necesară intervenţia unui dietetician pentru dietă individualizată.