MELANOM IN STADIU INCIPIENT

Melanoamele în stadiu incipient sunt cele categorizate ca fiind de stadiul 1 conform sistemului de stadializare cu numere. Acest lucru înseamnă că ele sunt mai subțiri de 2mm, sau mai puțin de 1mm grosime, dar prezintă ulcerație (pielea prezintă crăpături). Acestea nu s-au răspândit în alte părți ale corpului.

Riscurile ca un melanom de stadiu 1 să se răspândească sunt reduse. Melanomul nu a crescut destul de adânc în piele astfel încât să permită celulelor canceroase să se desprindă și să se răspândească. Riscul ca melanomul să se răspândească crește pe măsură ce acesta se îngroașă sau dacă prezintă ulcerații. Medicii pot utiliza scala grosimii tumorii pentru a stabili care sunt riscurile ca tumora să se răspândească.

Cum tratează doctorii melanomul în stadiu incipient

De obicei medicii diagnostichează melanomul prin îndepărtarea aluniței anormale în timpul unei intervenții chirurgicale, împreună cu o zonă mică de piele dimprejur. Această operație se efectuează sub anestezic local. Medicul va trimite apoi țesutul la laborator pentru a verifica dacă este sau nu melanom.

Dacă este melanom, va trebuie să se efectueze o a doua operație pentru a îndepărta o zonă mai mare de țesut sănătos din jurul zonei unde a apărut inițial melanomul. Îndepărtarea acestui țesut se excizie locală largă. De îndată ce medicii sunt siguri că au îndepărtat destul țesut, acesta este tot tratamentul de care aveți nevoie. Chirurgul îndepărtează între 1 și 2 cm de țesut din jurul melanomului. Acest lucru depinde de cât de gros este melanomul. Această operație se poate efectua sub anestezic local. Există însă și cazuri unde se face anestezie generală, mai ales dacă medicul va analiza și ganglionii limfatici. Această intervenție se numește biopsie a ganglionului-santinelă și puteți afla mai multe informații despre alte analize în cadrul paginii dedicate melanomului.

Ce se întâmplă după tratament

Dacă ați fost diagnosticat cu melanom incipient, doar la suprafața pielii (denumit in situ sau melanomul de stadiul 0 ) veți fi programat la o clinică de specialitate. Medicul sau asistenta vă va arăta care sunt simptomele pe care să le urmăriți pentru a observa în cazul în care melanomul recidivează. Printre acestea se numără:

  • Modificări la alte alunițe;
  • Pete închise la culoare, asemănătoare unor alunite, ce apar în zona de unde a fost extirpat melanomul;
  • Ganglioni limfatici măriți în apropierea zonei de unde a fost extirpat melanomul;

Dacă observați oricare dintre aceste semne, contactați medicul pentru a vă programa la un control de specialitate cât mai curând.

Dacă ați avut melanom de stadiul 1A va trebui să mergeți mai întâi la un consult unde vi se va explica ce semne și simptome trebuie să urmăriți. Apoi veți avea alte 2-4 consulturi de urmărire, de-a lungul următorului an. După aceea, dacă totul merge bine, doctorul să va scoate de sub urmărire.

Dacă ați avut melanom de stadiul 1B va trebui să mergeți mai întâi la un consult unde vi se va explica ce semne și simptome trebuie să urmăriți. Apoi veți merge regulat la consult, o dată la 3 luni, timp de 3 ani. După aceea, veți merge la consult o dată la 6 luni, timp de alți doi ani.

Protejarea pielii

Personalul medical vă va spune cum să vă protejați pielea împotriva razelor de soare. Odată diagnosticat cu melanom nu veți mai avea voie să stați la soare și nici să mergeți la solar. Acest lucru este foarte important pentru că, în cazul dvs, riscul de apariție a unui noi melanom este mai mare decât media.