Colul uterin

Cervixul este o altă denumire pentru colul uterin. Uterul și cervixul fac parte din sistemul reproducător al femeilor care este format din:

  • Vagin;
  • Uter, inclusiv colul uterin;
  • Ovare;

Există două ovare, câte unul pe fiecare parte. Ovarele produc în fiecare lună un ovul, în cazul femeilor aflate la vârsta fertilă. Femeile se află la vârsta fertilă în perioada dintre pubertate (când încep menstruațiile) și menopauză (sau schimbarea ireversibilă a vieții, atunci când menstruațiile încetează). Fiecare ovar comunică cu uterul printr-un tub numit trompă uterină. Diagrama de mai jos prezintă poziția ovarelor în organism.

La mijlocul fiecărui ciclu menstrual (la jumătatea intervalului de timp care desparte o menstruație de alta), ovulul se deplasează spre uter printr-una dintre trompele uterine. Mucoasa uterului devine treptat mai groasă, fiind pregătită pentru a primi ovulul fecundat. În cazul în care ovulul nu este fecundat de un spermatozoid, mucoasa îngroșată a uterului este eliminată sub forma unei menstruații. Apoi întregul ciclu începe din nou.
Cervixul este deschiderea uterului din vagin. Acesta este un mușchi puternic. În mod normal, acesta este închis, cu o deschidere de dimensiuni mici care permite trecerea spermei și scurgerea menstruației în afara uterului. În timpul travaliului, colul uterin se deschide pentru a permite corpului copilului să iasă afară.

Celulele colului uterin

Colul uterin este acoperit cu un strat de celule epiteliale (asemănătoare cu pielea) pe suprafața sa exterioară, numită ectocol. De asemenea, există celule glandulare care căptușesc interiorul colului uterin (endocol). Celulele glandulare produc mucus. Celulele epiteliale ale ectocolului pot deveni canceroase, ceea ce duce la cancerul de col uterin cu celule scuamoase. Celulele glandulare ale endocolului pot deveni și ele canceroase, ceea ce duce la adenocarcinomul de col uterin.
Zona în care celulele colului uterin sunt susceptibile de a deveni canceroase se numește zonă de transformare. Aceasta este zona din jurul deschiderii colului uterin, care duce la canalul endocervical. Canalul endocervical este pasajul îngust prin care colul uterin comunică cu uterul. Zona de transformare este zona asupra căreia se vor concentra medicul sau asistenta dv. în timpul screening-ului pentru cancerul de col uterin.
Vaginul este tubul care face legătura dintre intrarea în uter și exteriorul corpului dv. Celulele epiteliale care acoperă colul uterin se îmbină cu pielea care acoperă interiorul vaginului. Deci chiar dacă vi s-au îndepărtat uterul și colul uterin, este posibil să se preleveze încă mostre pentru screening din partea superioară a vaginului.

Ganglionii limfatici

La fel ca în toate celelalte zone ale corpului, și în jurul uterului și a colului uterin există sunt ganglioni limfatici. Cel mai apropiat grup important de ganglioni limfatici se află în zona inghinală. Ganglionii sau nodulii limfatici fac parte din sistemul limfatic. Sistemul limfatic are două roluri importante:

  • ajută la protejarea organismului împotriva infecțiilor;
  • filtrează, drenează și face să circule lichidul tisular care înconjoară toate celulele și țesuturile corpului;

Ganglionii limfatici sunt importanți în cazul cancerului. Lichidul tisular care înconjoară zona în care a apărut cancerul va fi drenat de cei mai apropiați ganglioni limfatici. Prin urmare, în cazul în care celulele canceroase se desprind de tumoră, acestea vor ajunge la cei mai apropiați ganglioni limfatici. Când suferiți o intervenție chirurgicală pentru îndepărtarea cancerului, chirurgul  va îndepărta, de obicei, și câțiva ganglioni limfatici și îi va trimite la laborator pentru a verifica dacă aceștia prezintă celule canceroase.