Participarea la un studiu clinic poate fi cea mai bună alegere de tratament pentru unii pacienți cu Limfom Non-Hodgkin. Studiile clinice ajută la dezvoltarea de noi tratamente pentru pacienții care sunt la primul diagnostic, care sunt în remisie sau care au recidivat, sau care suferă de Limfom Non-Hodgkin refractar. Tratamentele standard anti-cancer se bazează pe studii clinice anterioare.

Studiile clinice pot implica noi medicamente, noi combinații de medicamente sau medicamente aprobate pentru utilizarea în tratamentul pacienților în moduri noi, cum ar fi alte doze de medicament. Studiile clinice sunt efectuate în întreaga lume conform unor regulamente riguroase pentru a ajuta doctorii să stabilească dacă noile tratamente anti cancer sunt sigure și mai eficiente decât tratamentele standard.

Cercetări curente privind LHN și studiile clinice

Mai jos sunt câteva dintre tipurile de Limfom Non-Hodgkin pentru care există programe de cercetare și studii clinice în curs de desfășurare:

Transplantul de celule stem autologe. Medicii studiază utilizarea transplantului autolog de celule stem, care utilizează celulele pacienților pentru a trata anumiți pacienți cu LHN, în special pe cei care se află la prima perioadă de remisie. Transplantul nu poate vindeca LHN, dar poate oferi pacienților perioade mai lungi de remisie decât folosirea chimioterapiei cu doze standard administrată singură.

Transplant alogen de celule stem cu intensitate redusă. Medicii studiază acest tip de transplant care îi poate ajute pe unii pacienți, mai ales pe cei care sunt mai în vârstă, sau care au o stare generală de sănătate mai proastă, să tolereze mai bine transplantul.

Profilarea expresiei genetice și tehnologia microarray. Studiile în curs caută modalități eficiente de a prezice răspunsul la tratament și de a identifica pacienții care pot prezenta un risc crescut de recidivă. Profilarea expresiei genetice și analiza microarray sunt două metode eficiente care ajută la identificarea anumitor biomarkeri din celulele tumorale.

Micromediul. Cercetătorii studiază celulele asociate cu tumori limfatice, denumite micromediu. Ei speră că micromediul va ajuta la prezicerea rezultatelor tratamentului. Aceste cercetări s-au dovedit de succes în cazul limfomului folicular.

Terapia prin vaccin. Oamenii de știință lucrează la dezvoltarea de vaccinuri care să stimuleze sistemul imunitar pentru a combate și opri creșterea celulelor de limfom. Deși vaccinurile nu previn LHN, ele sunt menite să distrugă orice celule de limfom încă prezente după tratamentul inițial. Medicii studiază în prezent o gamă largă de agenți anticancer, dintre care unii sunt prezentați în tabelul de mai jos.

Unele medicamente utilizate în studiile clinice

Bendamustin (Treanda®) – medicament pentru chimioterapie, pentru pentru Limfom folicular recidivant; alte tipuri de limfom care a recidivat. Utilizat cu rituximab.

Bevacizumab (Avastin®) – anticorp monoclonal, pentru limfom folicular tratat anterior dar care progresează. Pentru utilizare cu Rituxan pentru a stabili dacă este mai eficient decât Rituxan administrat singur.

Bortezomib (Velcade®) – inhibitor de proteazon, petnru o varietate de subtipuri LHN. S-a dovedit deja eficient în tratarea limfomului cu celule din manta.

Enzastaurin – inhibitor kinazic, pentru limfom difuz cu celule B mari în remisie, terapie de întreținere.

Vorinostat (Zolinza®) – inhibitor de histon de acetilază, pentru limfom cu celule tip B și T. Aprobat deja pentru tratarea limfomului cutanat cu celule T.

Lenalidomid® (Revlimid) – medicament imunomodulator, pentru limfom difuz cu celule B mari, limfom cu celule din manta, leucemie limfocitară cronică.

0 0 vote
Article Rating