Radioterapia pentru cancerul de col uterin

Radioterapia folosește radiații ionizante pentru a trata cancerul. În cazul cancerului de col uterin, radioterapia poate fi internă sau externă.

Radioterapia externă înseamnă că razele proiectate de o mașină similară celei cu care se fac radiografiile sunt îndreptate către corpul dvs.  Acest tip de tratament este administrat în departamentul de radioterapie din spital. De obicei acesta este programat o dată pe zi, de luni până vineri, cu o perioadă de odihnă în week-end. Radioterapia externă pentru cancerul de col uterin durează, de obicei, 5 săptămâni.
Radioterapia internă înseamnă că o sursă de radiații este introdusă în vagin și apoi în uter. Aceasta va rămâne acolo timp de ore sau chiar zile, pentru a intensifica tratamentul tumorii și a zonei din apropierea acesteia. De obicei, ambele tratamente se administrează în cazuri de cancer de col uterin în stadiu incipient. Uneori, medicii folosesc radioterapia după intervenția chirurgicală. Înainte de a începe radioterapia va trebui să faceți un set de analize de sânge pentru anemie. Anemia este frecventă în cazul femeilor care au avut sângerări vaginale. Este posibil să aveți nevoie de o transfuzie de sânge înainte de a începe tratamentul.

Combinația radioterapie – chimioterapie

În ultimii ani, combinația radioterapie-chimioterapie (chimioradiație) este tratamentul recomandat pentru cele mai multe femei cu cancer de col uterin cu stadii cuprinse între 1B2 și 4A. S-au organizat multe studii pentru a dovedi că această combinație de tratamente este mult mai eficientă pentru vindecarea cancerului de col uterin comparativ cu radioterapia. Chimioradiația presupune radioterapie externă combinată cu chimioterapie, administrate în același timp. Cel mai adesea, aceasta înseamnă o injecție cu un medicament pentru chimioterapie denumit cisplatin, o dată pe săptămână, de-a lungul radioterapiei

Radioterapia externă

Instalațiile de radioterapie sunt foarte mari. Aparatul poate fi fixat într-o anumită poziție sau se poate roti în jurul corpului dvs pentru ca tratamentul să fie administrat din diferite direcții. Înainte de primul tratament, radiologii vă vor explica ce anume veți vedea și auzi. Nu veți simți nimic în timpul tratamentului. Acesta durează minim 1 minut și maxim  câteva minute. Este important să vă întindeți în aceeași poziție de fiecare dată, este posibil să dureze puțin până când radiologii vă vor pregăti.
radioterapie

Odată ce vă aflați în poziția corectă, personalul va părăsi camera timp de câteva minute. Aceștia vă vor monitoriza cu atenție printr-o fereastră sau pe un ecran de televiziune cu circuit închis. Este posibil să vă ceară să vă țineți respirația sau să respirați superficial în timpul tratamentului. Secțiunea radioterapie externă include un videoclip despre radioterapie; vă recomandăm să îl vizionați. Radioterapia externă nu înseamnă că veți avea proprietăți radioactive. Puteți să petreceți timp în compania altor persoane, inclusiv a copiilor, în timpul tratamentului.

Radioterapia internă

Radioterapia internă (numită și brahiterapie) înseamnă că sursa de radiații (substanța care emite radiații) se află în interiorul corpului. Pentru cancerul de col uterin, o sursă de radiații este introdusă în vagin, introdusă în colul uterin și apoi în uter. Astfel, o doză mare de radiații poate fi administrată local, în zona colului uterin și în partea inferioară a uterului. Radioterapia internă se va urma cam la 1-2 săptămâni de la terminarea radioterapiei externe. Acest tratament poate fi administrat în mai multe moduri. Doza totală de radiații va fi aproximativ la fel, indiferent de tipul de tratament ales. Puteți alege între tratamentul în ambulatoriu sau cu internare peste noapte.
Este posibil să vi se ceară să faceți un  RMN sau o tomografie computerizată cu câteva zile înainte de a începe radioterapia internă, pentru a putea planifica tratamentul.

Radioterapie internă cu ace

În unele situații, de exemplu în cazul în care cancerul este în stadiu mai avansat, se pot introduce ace tubulare direct în țesutul de lângă colul uterin (brahiterapie interstițială). Acestea sunt introduse la fel ca și aplicatorii, în vagin și apoi în uter. Acele și aplicatorii sunt conectați la aparatul care conține sursa de radiație. Aparatul poate muta sursele de radiații în ace și aplicatori în același timp. Acele interstițiale pot fi folosite atât cu PDR cât și cu HDR.

Efecte secundare în timpul tratamentului și după acesta

Radioterapia administrată în zona pelviana provoacă, de obicei, câteva efecte secundare. Acestea sunt:

  • Diaree;
  • Vezică urinară iritabilă (sau cistită cauzată de radiații);
  • O stare de rău;
  • Sângerare vaginală după radioterapia internă;
  • Durere și roșeață a vulvei sau a anusului;

Diareea este destul de frecventă în timpul radioterapiei pentru zona abdomenului inferior (pelvis). Medicul vă poate prescrie medicamente pentru a vă ajuta să o controlați și vă va recomanda să vă schimbați regimul alimentar, eliminând fibrele în cantități mari.
În cazul în care vezica este afectată, veți avea mereu senzația că trebuie să mergeți la toaletă (ca în cazul cistitei). De asemenea, este posibil să simțiți durere atunci când urinați. Deși este posibil să nu doriți să beți multe lichide, trebuie să o faceți. Discutați cu medicul care vă administrează radioterapia sau cu asistenta medicală. Este posibil ca aceștia să dorească să facă un sumar de urină pentru a se asigura că nu există nici o infecție a vezicii urinare, care ar înrăutăți lucrurile. Este posibil să vă simțiți rău, deși această senzație nu este foarte frecventă în cazul radioterapiei în zona pelviană. Dacă vă simțiți rău, spuneți-i medicului sau asistentei medicale. Aceștia vă pot prescrie medicamente, care trebuie să fie administrate cu aproximativ o oră înainte de fiecare tratament.
După radioterapia internă, este posibil să aveți unele sângerări vaginale, după extragerea aplicatorilor. Acestea vor înceta în interval de 48 de ore (2 zile). În cazul în care sângerarea este abundentă sau durează mai mult, trebuie să-i spuneți aceasta medicului sau asistentei medicale. Toate aceste efecte secundare dispar, de obicei, în decurs de câteva săptămâni de la terminarea tratamentului.

Efecte secundare pe termen lung

În general, în urma radioterapiei, este posibil ca țesuturile să devină mai rigide și mai puțin elastice. Medicii numesc acest fenomen fibroză. Acest lucru poate avea unele efecte de durată, în funcție de partea corpului care este tratată. Radioterapia poate provoca îngroșarea pielii din zona tratată, de exemplu. Toate femeile care au urmat acest tratament vor constata schimbări ale ovarelor, uterului și vaginului. Dar este posibil să nu resimții alte efecte de durată ale radioterapiei. Dacă resimțiți alte efecte, acestea se produc la luni sau chiar ani de la încheierea tratamentului. Unele persoane pot suferi de:

  • Picioare umflate
  • Efecte secundare la nivelul vezicii sau colonului.

 

Modificările ovarelor, uterului și vaginului
După tratament, veți constata că:

  • Ovarele nu mai funcționează, ducând la instalarea menopauzei precoce;
  • Vaginul devine mai îngust și mai puțin elastic;
  • Zona vaginală devine mai uscată;

Dacă ați ajuns deja la menopauză, ovarele nu mai funcționau deja dinainte de tratament, prin urmare radioterapia nu va avea efecte deosebite.
Dacă nu ați ajuns la menopauză, radioterapia va stopa, de obicei, producția de hormoni sexuali de către ovare. Nivelurile de hormoni vor începe să scadă la aproximativ 3 luni de la începerea tratamentului. Este important să utilizați metode contraceptive eficace în tot acest timp. Menstruațiile dvs se vor opri treptat și veți resimți simptomele menopauzei. Simptomele pot fi mai severe decât cele ale menopauzei naturale. După un tratament pentru cancerul de col uterin, vi se poate administra terapia de substituție hormonală (TSH). Există geluri și creme care disponibile care pot vă ajuta să preveniți uscăciunea vaginală.
Radioterapia poate avea efecte pe termen lung asupra vaginului, care pot afecta viața sexuală. Țesuturile sănătoase pot deveni mai rigide și mai puțin elastice. Medicii numesc acest fenomen fibroză; vaginul dvs poate deveni mai scurt și mai îngust. Pentru a preveni și minimiza aceste efecte, este important să începeți să utilizați dilatatoare vaginale după radioterapie. Dacă nu folosiți aceste dilatatoare, contactul sexual nu va fi confortabil.
Dilatatoarele sunt obiecte în formă de con sau penis, din plastic sau metal. Acestea sunt de diferite mărimi. Trebuie să introduceți ușor dilatatorul în vagin timp de 5-10 minute, de cca. 3 ori pe săptămână. Vaginul se va dilata și nu se va mai îngusta. Este important să nu forțați. Dacă introducerea unui dilatator este dificilă, treceți la unul cu dimensiuni mai mici. Introducerea acestuia în vagin este mai ușoară dacă folosiți un lubrifiant solubil în apă, cum ar fi Astroglide, Durex sau KY Jelly. Puteți utiliza dilatatorul în baie, dacă preferați. Puteți utiliza, de asemenea, o cremă hidratantă, cum ar fi Replens, de 2 sau 3 ori pe săptămână.
În cazul în care simțiți că dilatatorul utilizat este prea fix, este posibil să fie nevoie să îl folosiți mai des. Puteți discuta cu medicul dvs sau cu asistenta medicală despre acest lucru. Este posibil ca după folosirea dilatatorului să aveți sângerări ușoare. Acest lucru este normal. Cu toate acestea, nu este normal să aveți sângerări abundente sau durere. În cazul în care aveți aceste simptome, opriți-vă și adresați-vă medicului sau asistentei medicale. De obicei, puteți începe să utilizați dilatatorul la 2-8 săptămâni de la încheierea radioterapiei. Acest interval variază în funcție de centrul de radioterapie. Medicul vă poate recomanda să utilizați dilatatoare timp de 2 ani sau mai mult, chiar dacă sunteți activă din punct de vedere sexual.

Umflarea picioarelor
Acesta nu este un efect secundar frecvent dar, uneori, unul dintre picioare sau ambele se pot umfla dacă urmați un tratament de radioterapie pentru ganglionii limfatici. Acest proces se numește limfedem. În cazul cancerului de col uterin în stadiu avansat, umflarea este uneori cauzată de cancer și nu de tratament. Dacă constatați că oricare dintre picioare vi se umflă, transmiteți aceasta specialistului, cât mai repede. Va trebui să fiți evaluată de un specialist în limfedem. Cu cât limfedemul este mai repede diagnosticat, cu atât mai ușor este de  tratat.

Efecte secundare la nivelul vezicii sau colonului

Este posibil să resimțiți efecte permanente ale tratamentului. Acest lucru nu este valabil pentru toată lumea, dar sunt imposibil de prevăzut. Nu știm exact cât de multe femei suferă de pe urma efectelor pe termen lung. Tratamentul s-a modificat de-a lungul anilor și suntem nevoiți să folosim date din ani anteriori pentru acest tip de statistică, iar de multe ori cifrele disponibile nu au legătură cu modul în care femeile sunt tratate în prezent.
Un studiu de mari dimensiuni a urmărit evoluția mai multor femei timp de 8 ani de la tratament. Studiul a arătat că 1 din 3 femei (35 %) au avut un efecte secundare care le-au afectat colonul sau vezica urinară după tratamentul cu debitul dozei mare. La aproape toate aceste femei, efectele secundare au fost relativ ușoare. S-au întâlnit probleme grave la aproximativ 7 din 100 de femei tratate (7%). În toate studiile analizate s-au constatat efecte secundare la un număr între 4 și 24 din 100 de femei (4% și 24 %). De asemenea, între 4 și 20 din 100 de femei au resimțit efecte secundare cu afectarea rectului (4% și 20 %).
După orice tip de radioterapie pentru cancer de col uterin, este posibil să resimțiți nevoia de urina mai des. Vezica poate deveni mai puțin elastică din cauza tratamentului. Prin urmare, aceasta nu se va mai întinde la fel de mult o veți simți ca fiind plină mai repede decât înainte. De asemenea, este posibil să fiți mai predispusă la infecții urinare.
Este posibil să aveți scaune mai moi sau mai frecvente. Acest lucru este cauzat de faptul că radioterapia irită mucoasa intestinului. Dacă vă preocupă aceste reacții adverse, spuneți-i aceasta medicului dvs. Acesta vă poate prescrie medicamente pentru scaune mai tari și mai puțin frecvente.
În cazuri rare, radioterapia poate cauza constipație însoțită de durere, stări de rău și balonare. Trebuie să vă informați medicul imediat, dacă aveți orice astfel de simptome. Medicul va trebui să verifice intestinului, pentru a elimina posibilitatea existenței unui blocaj.
Ocazional, radioterapia în zona pelvisului poate provoca sângerări, care vor apărea în scaun sau în urină. Acest fenomen este cauzat creșterea accelerată a vaselor mici de sânge în zonă după tratament. Dacă observați acest lucru, spuneți medicului. Medicul dvs poate face referire la această problemă folosind denumirea de telangiectazie.