Participarea la un studiu clinic poate fi cea mai bună alegere de tratament pentru pacienții cu leucemie acută mieloidă (LAM). În prezent se desfășoară studii clinice atât pentru pacienții aflați în anumite etape de tratament cât și pentru pacienții în remisie. Tratamentele pentru cancerul standard se bazează pe studii clinic anterioare. Studiile clinice pot implica noi medicamente, noi tratamente și noi utilizări pentru medicamente sau terapii pentru a trata LAM. Studiile clinice sunt efectuate la nivel mondial în conformitate cu reglementări riguroase pentru a ajuta doctorii să afle dacă noile tratamente anti cancer sunt sigure și eficiente sau dacă sunt mai bune ca tratamentele standard.

Cercetări curente în domeniul LAM – Epigenetica

Epigenetica este un proces natural care are loc în corpurile noastre, care „pornește” sau „oprește” genele. Cercetătorii bănuiesc că, atunci când anumite gene sunt dezactivate în mod eronat (“reduse la tăcere”) acest lucru poate contribui la apariția sau la dezvoltarea cancerului. Ei studiază medicamente care pot inversa dezactivarea genelor, fie singure, fie în combinație cu alte medicamente.

Printre procesele de dezactivare a genelor pe care cercetătorii încearcă să le inverseze se numără:

Metilarea. O moleculă mică în corpurile noastre numită metil se atașează, uneori,  la alte molecule, dezactivându-le și provocând metilarea. Cercetătorii au investigat două medicamente care blochează metilarea: azacitidina (Vidaza®) și decitabina (Dacogen®).

Inhibitori de histondeacetilază. Enzimele denumite histon de acetilază pot să dezactiveze gene care în mod normal împiedică creșterea cancerului. Inhibitorii de histon de acetilază care împiedică procesul sunt inhibitorii studiați în prezent și includ acidul valporit, acid suberoilanilidhidroxamic (SAHA) și entinostat. Aceste medicamente sunt combinate cu Vidaza sau Dacogen.

Medicamente noi

Oamenii de știință încearcă să creeze noi medicamente sau să le găsească din surse naturale. Mai exact, ei studiază unele medicamente noi, care distrug celulele cancerigene și, prin urmare, depășesc problema rezistenței la medicamentele deja existente. Noile medicamentele pot fi combinate cu medicamente LAM standard cum ar fi ara-C și daunorubicin (Cerubidine®).

Unele medicamente noi care sunt testate în prezent pentru a trata LAM sunt:

  • Clofarabina (Clolar®) , care este aprobat pentru tratarea leucemiei acute limfoblastice;
  • Tipifarnib (Zarnestra®);
  • Vosaroxin (care este studiat în combinație cu cytarabina pentru LAM refractară/recidivantă)
  • Flavopiridol;
  • Interleukin-2 (IL-2) cu dihidrocloridhistamin (Ceplene®);
  • O categorie de medicamente denumite molecule antisens.

Noile medicamente includ midostaurin, sorafenib (Nexavar®) și AC220. Acest medicamente sunt combinate cu alte medicamente folosite în chimioterapie. CPX-351 este un tratament care este studiat în prezent pe adulții diagnosticați cu LAM, dar și pe cei cu LAM recidivantă/refrectară.

Terapie de diferențiere

Acest tip de terapie implică studierea utilizării Acidului retinoicall-trans (ATRA) care este aprobat pentru tratarea leucemiei acute promielocitare (LAP) și a unor tipuri de inhibitorii de histondeacetilază pentru a transforma celulele imature de leucemie în celule complet funcționale.

Terapia de întreținere

Cercetătorii se concentrează pe o chimioterapie mai puțin intensă, denumită terapie de întreținere, care utilizează medicamente precum 6-thioguanin sau citarabină. Unele studii au indicat o îmbunătățire a ratei de supraviețuire, deși majoritatea studiilor nu au arătat o îmbunătățire la nivel general. Alte studii clinice analizează rolul agenților hipometilanți, cum ar fi azacitadina și decitabina în terapia de întreținere.

Infuzia de limfocite de la donator

Cercetătorii studiază efectele transferului de limfocite de la un donator sănătos la un pacient bolnav de LAM. Acest proces se numește “Infuzie de limfocite de la donator” și are ca scop distrugerea celulelor canceroase rămase după un transplant de celule stem, după terapia cu vaccin sau după alte tipuri de terapii biologice.

0 0 vote
Article Rating