Terapii biologice pentru tratarea cancerului intestinal

Terapiile biologice sunt medicamente care pot ajuta organismul să lupte împotriva dezvoltării celulelor canceroase. Anumite tipuri de terapii biologice pot fi utilizate în tratarea cencerului de colon sau rectal care s-a răspândit în alte părți ale organismului.

Cetuximab (Erbitux) în tratarea cancerului intestinal avansat

O terapie biologică numită cetuximab (Erbitux) este folosită în Marea Britanie pentru tratarea cancerului intestinal avansat. Cercetările arată că poate ajuta persoanele cu cancer intestinal să trăiască mai mult, atât timp cât este asociată tratamentului cu chimioterapie. Poate, de asemenea, îmbunătăți calitatea vieții. De obicei,  cetuximab se administrează cu medicamentele pentru chimioterapie 5FU (fluorouracil), oxaliplatin, sau irinotecan.

Cetuximab (Erbitux) este un tip de antibiotic monoclonal. Anumite celule intestinale canceroase au receptori pentru o proteină produsă în corp, numită factor de creștere epidermal. Această proteină se atașează la receptorii celulelor canceroase și le determină să se dezvolte. Cetuximab blochează factorul de creștere epidermal (EGF). Astfel că se numește  blocant al factorului de creștere.

Cercetări recente au dezvăluit că între 3 și 4 din fiecare 10 cazuri de cancer intestinal avansat (35 to 40%) prezintă o schimbare (mutație) în gena numită k-ras. Cetuximab nu are efect asupra cancerului care prezintă mutația k-ras. Așa că doctorii pot folosi cetuximab doar în tratarea persoanelor al căror cancer are gena k-ras neafectată de mutație. Dacă doctorul consideră că cetuximab ar putea fi un tratement eficient pentru dvs, acesta vă va testa celulele canceroase pentru a vedea dacă prezintă mutația k-ras înainte de a vă recomanda acest tratament.

În anumite cazuri, tratamentul cu cetuximab însoțit de chimioterapie poate micșora tumorile hepatice astfel încât să poată fi îndepărtate prin intervenție chirurgicală. În această situație vi se administrează cetuximab cu medicamentele chimioterapeutice FOLFOX sau FOLFIRI. Tratamentul durează până la 16 săptămâni. Odată tratamentul încheiat, doctorii vor verifica dacă tumoarea din ficat poate fi îndepărtată.