Medicii nu știu de ce unele celule devin păroase iar altele nu. În cazul majorității persoanelor care au leucemie cu celule păroase, nu se cunosc motive evidente (factori de risc) pentru care au dezvoltat boala.

Cum se dezvoltă leucemia cu celule păroase

Leucemia cu celule păroase începe cu o mutație (schimbare) în AND-ul unei singure celule stem din măduva sanguină. Celulele stem formează celulele sanguine (globule albe, globule roșii și trombocite).

Modificarea anormală are loc într-o celulă numită limfocită B. Limfocitele B produc, în mod normal, anticorpi care ajută la combaterea infecțiilor. Celulele păroase tind să se acumuleze în măduva osoasă, ficat și splină. Celulele păroase se multiplică incontrolabil și înghesuie celulele sanguine normale. Deși leucemia cu celule păroase afectează globulele albe, de obicei ganglionii limfatici nu se inflamează.

Leucemia cu celule păroase își trage denumirea de la proiecțiile scurte și subțiri emise de celule, care arată ca niște fire de păr.

Dacă nu este tratată, leucemia cu celule păroase poate duce la condiții medicale grave care afectează sângele:

  • Anemia (prea puține celule roșii);
  • Neutropenie și monocitopenie (prea puține neutrofile și monocite – tipuri de globule albe – care afectează abilitatea organismului de a combate infecțiile);
  • Trombocitopenie (prea puține trombocite normale, cauzând învinețiri și sângerări fără motiv aparent);

 

Numărul scăzut al tuturor celor trei tipuri de celule sanguine se numește pancitopenie.