Pentru multe persoane cu Limfom Hodgkin, începerea tratamentului îi ajută să se concentreze pe felul cum se desfășoară acesta și îi face să aștepte cu nerăbdare perioada de remisie. O privire la rata de succes a tratamentului poate fi încurajatoare: mai mult de 75 la sută din toți pacienți se pot vindeca. Această rată se ridică la 90 la sută pentru pacienții mai tineri. Limfomul Hodgkin este considerat una dintre formele de cancer cu cea mai mare rată de vindecare.

Tipuri de tratament

Medicii folosesc mai multe tipuri de abordări și combinații de tratamente pentru adulții și copiii cu Limfom Hodgkin, în funcție de stadiul bolii:
• radioterapie pe câmp implicat;
• chimioterapie;
• transplant de celule stem;

Medicul dumneavoastră vă poate sugera să participați la un studiu clinic. Studiile clinice pot implica tratamente cu medicamente noi si combinatii de medicamente noi sau noi abordări pentru transplantul de celule stem.

Radioterapie pe câmp implicat

O combinație de radioterapie si chimioterapie s-a dovedit a fi o abordare eficace pentru tratarea Limfomului Hodgkin, stadiile I și II. Pacienții care au boala mai răspândită (stadiile III și IV și categoria B) sunt, în general, tratați cu chimioterapie.

Acet tip de radioterapie combinată cu chimioterapia presupune două etape majore efectuate la momente diferite, de obicei, într-un centru ambulatoriu sau într-o clinică de oncologie:
1. Sunt administrate medicamente de chimioterapie pentru a distruge celulele limfomului din apropiere.
2. Se administrează tratament cu radiații pentru a reduce masa de celule ale limfomului.

Poate fi necesar să rămâneți în spital pentru o scurtă perioadă în timpul tratamentului dacă tratamentul este deosebit de intens și duce la infecții sau scăderi prelungite sau severe a numărului de celule din sânge.
În timpul radioterapiei vi se vor administra radiații doar la zonele corpului afectate de Limfomul Hodgkin. Un aparat numit accelerator liniar livreaza radiatii în zona/zonele vizate ale corpului, în timp ce pacientul se află pe o masă mobilă. Părțile corpului care nu sunt afectate de Limfom Hodgkin, precum și organele de reproducere, sunt ecranate pentru a ajuta la reducerea efectelor secundare ale tratamentului. Procedura în sine este nedureroasă, cu toate că unele persoane se pot simți inconfortabil din cauza faptului că trebuie să stea în aceeași poziție timp de câteva minute, în timpul sesiunii de tratament.
Câteva zile mai târziu, tratamentul cu radiații este urmat de chimioterapie.

O excepție de la adminstrarea tratamentului combinat de radioterapie și chimioterapie este tratamentul pentru Limfomul Hodgkin nodular cu predominanta limfocitară (NLPHL). În acest caz este utilizată doar radioterapia, fără ca aceasta să fie combinată cu chimioterapie.
NLPHL are o creștere lentă a bolii și este de obicei diagnosticat în stadiul I, rezultând o rată de supraviețuire de aproape 100 la suta. Prin urmare, este important să nu se supratrateze boala.

Chimioterapia și tratamentul medicamentos

În timpul chimioterapiei, vi se administrează medicamente puternice care trebuie să fie suficient de toxice pentru a distruge celulele limfomului. În același timp, ele pot afecta și celulele normale și provoca reacții adverse. Cu toate acestea, nu toată lumea suferă de efecte secundare și fiecare pacient reacționează diferit.
Medicii combină de obicei patru sau mai multe medicamente folosite în chimioterapie pentru a trata Limfomul Hodgkin. Medicamentele sunt în mod normal administrate cu ajutorul unui cateter (un tub flexibil subțire). Medicamentele sunt adminsitrate intravenos, într-o venă de la nivelul pieptului.

Medicamente utilizate în chimioterapia pentru Limfom Hodgkin

Fiecare medicament acționează în mod diferit pentru a distruge celulele canceroase. Combinarea medicamentelor poate să le facă mai eficiente. Cele mai frecvente și mai des folosite combinații includ:
ABVD: doxorubicin (Adriamycin®), bleomicin (Blenoxane®), vinblastin (Cytoxan®), dacarbazin (DTIC-Dome®);
BEACOPP: Blenoxan, etoposid (Etopophos®, Toposar®, VePesid®, VP-16), Adriamicin, ciclopfosfamid (Cytoxan®), vincristin (Oncovin®), procarbazin (Matulane®), prednison;
Stanford V: mecloretamin (Mustargen®), Adriamicin, Citoxan, Oncovin, Blenoxan, etoposid, prednison;

ABVD este utilizat pentru stadiile I și II ale Limfomului Hodgkin (combinate cu radioterapie) precum și pentru stadiile III și IV (pentru o perioadă mai lungă de tratament). ABVD este prima alegere de tratament pentru majoritatea pacienților adulți datorită eficienței sale și a faptului că produce efecte adverse mai puțin toxice comparativ cu alte combinatii de medicamente, având un risc mai mic de infertilitate sau leucemie. Rata de vindecare pentru stadiile I și II este mai mare de 95 la sută.
Pacienții cu limfom în stadiile I și II primesc, de obicei, două cicluri de ABVD, la câteva săptămâni distanță, urmate de radioterapie cu o doză redusă de radiații. Dacă pacientul prezintă un risc mai ridicat, acesta va primi, în general, patru – șase cicluri de chimioterapie înainte de radioterapie. Tratamentul poate dura între șase și opt luni.

Pacienții cu limfom în stadiile III și IV sunt tratați cu șase până la opt cicluri de chimioterapie, fiind administrate combinații precum ABVD sau BEACOPP. BEACOPP are o rată de vindecare bună, dar implică un risc (redus) de apariție a leucemiei sau a unui cancer secundar, ceea ce face ca acest tratament să fie mai puțin frecvent în Statele Unite și Canada. Medicii pot folosi BEACOPP pentru cazurile mai agresive și mai avansate de Limfom Hodgkin.
Stanford V este o altă combinație de medicamente pe care medicii o folosesc cu sau fără radioterapie, pentru tratarea bolii în stadiu avansat. Acest tratament este adminsitrat pe o perioadă de timp mai scurtă, dar este utilizat mai des decât ABVD.

Transplantul de celule stem

Transplantul de celule stem nu este recomandat pentru tratamentul inițial al pacienților care au Limfom Hodgkin, dar poate fi folosit pentru a trata pacienții aflați la prima recidivă. Pot fi folosite două tipuri de transplant de celule stem: transplant autolog de celule stem, care utilizează celule stem ale pacientului și transplantul alogen de celule stem, care utilizează celule stem de la un donator sănătos, compatibil. Transplantul autolog prezintă mai puține riscuri pentru pacient decât transplantul alogen.
Eficacitatea terapiilor utilizate pentru tratarea pacienților nou diagnosticați a redus nevoia pentru un transplant de celule stem. Cu toate acestea, transplantul autolog de celule stem poate vindeca pacienții a căror Limfom Hodgkin a revenit după o perioadă de remisie (în care boala nu mai era prezentă).
Cercetătorii studiază în cadrul studiilor clinice atât transplantul standard, cât și transplantul alogen de celule stem de intensitate redusă pentru a trata unii pacienți cu Limfom Hodgkin pentru care există un donator compatibil.

Limfom Hodgkin refractar

Unii pacienți prezintă încă celulele canceroase în măduva osoasă chiar dupa tratamentul împtriva Limfomului Hodgkin. Termenul de Limfom Hodgkin refractar este folosit pentru a descrie o boală care nu intră în remisie (dar care poate fi stabilă), sau care se agravează în termen de șase luni de la ultimul tratament. Dacă aveți Limfom Hodgkin refractar este posibil să vi se administreze chimioterapie în doze mari, urmată de un transplant de celule stem.

Limfom Hodgkin recidivant

În cazul în care limfomul repare la nivelul măduvii osoase și numărul de celule sanguine normale scade după o perioadă de remisie de șase luni sau mai mult, înseamnă că boala a recidivat. Veți avea nevoie de un nou tratament cu chimioterapie similar cu ceea ce ați primit când ați fost diagnosticat. Tratamentul ajută pacienții să aibă perioade foarte lungi de remisie, iar boala încă poate fi vindecată.
Vedotin Brentuximab, (Adcetris (R) cunoscut de asemenea și sub numele de SGN-35, este aprobat de FDA pentru tratamentul pacienților cu limfom în cazul în care transplantul autolog de celule stem (TACS) nu a avut succes, sau după eșecul a cel puțin două cicluri anterioare de chimioterapie combinată la pacienții care nu sunt candidați potriviți pentru TACS. Vedotin Brentuximab este administrat prin injectare.

Rezultatele tratamentului

Rezultatele tratamentului variază în rândul pacienților. Este important să înțelegem că cele mai recente statistici de supravietuire la cinci ani reflectă doar valori de până în 2008. Îmbunătățirile recente aduse tratamentelor nu sunt indicate de aceste statistici. Terapiile mai noi, progresele înregistrate în domeniul transplantului de celule stem, o mai bună îngrijire și cercetările privind noi medicamente contribuie la rezultate mai bune și la o calitate mai bună vieții pentru persoanele diagnosticate cu un cancer de sânge:
Aproximativ 75 la sută din toți pacienții cu Limfom Hodgkin se vindecă.
La pacienții mai tineri, rata de vindecare se ridică la 90 la sută.
Rata de vindecare pentru stadiile I și II trece de 95 la sută.