Cele mai importante efecte secundare posibile ale prostatectomiei radicale sunt incontinenţa urinară (capacitatea de a controla urina) şi impotenţa (incapacitatea de a avea erecţii). Trebuie reţinut faptul că aceste efecte secundare pot să apară împreună cu alte forme de tratament pentru cancerul de prostată, deşi acestea sunt descrise aici în mai mult detalii.

Incontinenţa urinară

Puteţi dezvolta incontinenţă urinară, ceea ce înseamnă că nu puteţi să vă controlaţi urina sau să aveţi pierderi sau scurgeri de urină. Există diferite grade de incontinenţă. Starea de incontinenţă poate vă poate afecta nu doar fizic, ci şi emoţional şi social. Există 3 tipuri majore de incontinenţă:

Incontinenţa de stres – Este cel mai frecvent tip de incontinenţă după intervenţia chirurgicală la prostată. Bărbaţii cu incontinenţă de stres pierd urină când tuşesc, râd, strănută sau depun efort fizic. Aceasta este de regulă cauzată de probleme cu valva musculară care menţine urina în vezică (sfincterul vezicii). Tratamentele pentru cancerul de prostată pot afecta muşchii care formează această valvă sau nervii care ţin muşchii în funcţiune.

Incontinenţă prin prea plin – Bărbații nu pot să îşi golească bine vezica. Urinarea durează foarte mult şi este sub formă de picături fără putere. Incontinenţa prin prea plin este de regulă cauzată blocarea sau îngustarea orificiului vezicii cu ţesut cheloid.

Incontinenţă cu impetuozitate – Bărbații simt o nevoie bruscă de a merge la toaletă şi a urina. Această problemă apare atunci când vezica devine prea sensibilă la întindere pe măsură ce se umple cu urină.

Incontinenţă continuăRareori după intervenţia chirurgicală, bărbaţii îşi pierd capacitatea de a-şi controla urina. Această situaţie este denumită incontinenţă continuă.

După intervenţia chirurgicală pentru cancerul de prostată, controlul normal asupra vezicii este de regulă redobândit în decurs de câteva săptămâni sau luni. Această recuperare se produce de regulă treptat, în etape.

Medicii nu pot prezice cu certitudine cum va fi un bărbat afectat după intervenţia chirurgicală. În general, bărbaţii mai în vârstă sunt mai predispuşi la probleme de incontinenţă decât cei mai tineri.

Majoritatea centrelor importante de tratare a cancerelor, unde se fac în mod frecvent operaţii de prostată şi chirurgii au mai multă experienţă, semnalează mai puţine probleme de incontinenţă.

Incontinenţa poate fi tratată. Chiar dacă nu poate fi corectată treptat, starea dumneavoastră se poate ameliora. Puteţi afla cum să gestionaţi incontinenţa şi să trăiţi cu această afecţiune.

Impotenţa (disfuncţia erectilă)

Acest lucru înseamnă că nu puteţi avea o erecţie suficientă pentru penetrare sexuală. Nervii care permit bărbaţilor să aibă erecţii pot fi deterioraţi sau îndepărtaţi în timpul prostatectomiei radicale. Alte tratamente (în afară de intervenţia chirurgicală) pot de asemenea să afecteze aceşti nervi sau vasele de sânge care alimentează penisul cu sânge pentru a realiza o erecţie.

Capacitatea dumneavoastră de a avea erecţie după intervenţia chirurgicală depinde de vârstă, capacitatea de a avea erecţie înainte de operaţie şi dacă nervii au fost secţionaţi. Toţi pacienţii se pot aştepta la o capacitate erectilă diminuată, însă, cu cât sunteţi mai tânăr, cu atât mai mari sunt şansele să vă păstraţi această capacitate.

Literatura de specialitate a semnalat un interval larg de incidenţă a impotenţei, de la limita inferioară, adică 1 din 4 bărbaţi cu vârsta de sub 60 de ani, la limita superioară, adică 3 din 4 bărbaţi cu vârsta de peste 70 de ani. Medicii care realizează multe prostatectomii radicale cu protejarea nervilor semnalează rate mai reduse ale impotenţei decât medicii care fac acestă operaţie mai rar.

Situaţia fiecărui bărbat este unică, aşa că cel mai bun mod de a vă face o idee despre şansele de a avea din nou erecţii este să întrebaţi medicul despre rata sa de succes şi care este rezultatul probabil pentru cazul dumneavoastră.

Dacă vă redobândiţi într-adevăr capacitatea de a avea erecţii după intervenţia chirurgicală, acest proces este unul lent. De fapt, poate dura chiar până la 2 ani. În timpul primelor câteva luni, nu veţi putea probabil să aveţi erecţii spontane, aşa că veţi avea nevoie de medicamente sau alte tratamente.

Dacă potenţa se păstrează după intervenţia chirurgicală, senzaţia de orgasm va continua să fie una plăcută, dar nu se va ejacula sperma – orgasmul va fi „uscat“. Acest lucru se datorează faptului că în timpul prostatectomiei glandele care contribuie cu cel mai mult lichid la spermă (veziculele seminale şi prostata) au fost îndepărtate, iar căile utilizate de spermă (canalele deferente) au fost secţionate.

Majoritatea medicilor consideră că redobândirea potenţei este ajutată de încercarea de a avea erecţie de îndată ce este posibil odată ce corpul a avut şansa să se vindece (de regulă, după câteva săptămâni de la operaţie). Unii medici denumesc acest proces reabilitare penilă. Medicamentele (a se vedea mai jos) se pot dovedi utile în acest moment. Asiguraţi-vă că discutaţi cu medicul dumneavoastră despre această situaţie.

Dacă suferiţi de disfuncţie erectilă, aveţi la dispoziţie mai multe alternative care vă pot fi de ajutor:

Inhibitorii fosfodiesterazei, cum ar fi sildenafil (Viagra®), vardenafil (Levitra®) şi tadalafil (Cialis®) sunt pilule care susţin erecţia. Aceste medicamente nu vor avea însă niciun efect dacă ambii nervi care controlează erecţiile au fost deterioraţi sau îndepărtaţi. Cele mai des întâlnite efecte secundare sunt durerile de cap, îmbujorarea (pielea devine roşie şi se simte o senzaţie de căldură), deranjamente stomacale, o uşoară sensibilitate şi rinoree sau nas înfundat. Rareori, aceste medicamente pot cauza probleme de vedere, posibil chiar orbire. Nitraţii, care sunt medicamente folosite pentru tratarea afecţiunilor cardiace, pot interacţiona cu aceste medicamente pentru cauza hipotensiune arterială, care se poate dovedi periculoasă. Alte medicamente pot, de asemenea, cauza probleme, aşa că asiguraţi-vă că medicul dumneavoastră ştie ce medicamente luaţi.

Alprostadil este o versiune artificială a prostaglandinei E1, o substanţă produsă în mod natural în corpul uman care poate cauza erecţii. Aceasta poate fi injectată aproape fără durere la baza penisului cu 5 sau 10 minute înainte de contactul sexual sau se poate pune pe vârful penisului ca şi supozitor. Puteţi chiar mări doza pentru a prelungi erecţia. Pot exista însă şi efecte secundare, cum ar fi dureri, ameţeală şi erecţie prelungită, dar acestea sunt de regulă minime.

Dispozitivele cu vid sunt o altă opţiune pentru a crea erecţie. Aceste pompe medicinale sunt plasate complet în jurul penisului pentru a genera o erecţie. Erecţia se păstrează după ce pompa este îndepărtată printr-o bandă de cauciuc solidă plasată la baza penisului. Banda este îndepărtată prin tăiere la finalul actului sexual.

Implanturile penile pot să vă redea capacitatea de a avea erecţii dacă celelalte metode nu îşi dovedesc eficienţa. Este nevoie de o operaţie pentru amplasarea lor. Există mai multe tipuri de implanturi penile, inclusiv cele care folosesc tije de silicon sau dispozitive gonflabile.

Modificările orgasmului

În cazul anumitor bărbaţi, orgasmul nu mai este la fel de intens sau chiar dispare complet. Unii bărbaţi au semnalat orgasm însoţit de dureri. Chiar dacă aveţi probleme de impotenţă, veţi putea avea în continuare orgasm.

Infertilitate

Prostatectomia radicală secţionează legătura între testicule (unde este produsă sperma) şi uretră.Testiculele dumneavoastră vor continua să producă spermă, dar ea nu va mai fi eliminată prin ejaculare. Asta înseamnă că un bărbat nu va mai putea avea copii prin metode naturale. Deseori, aceasta nu este o problemă, de vreme ce bărbaţii cu cancer de prostată sunt de regulă mai în vârstă. Dacă însă această problemă vă preocupă, puteţi să vă întrebaţi medicul despre „depozitarea“ spermei dumneavoastră înainte de operaţie.

Limfedemul

O complicaţie rară, dar nu imposibilă, ce poate să apară ca urmare a îndepărtării multor noduli limfatici din jurul prostatei, care este cunoscută sub denumirea limfedem. Nodulii limfatici oferă de regulă o cale prin care lichidul să revină din toate zonele corpului către inimă. Atunci când nodulii sunt îndepărtaţi, lichidul se poate acumula în picioare sau în zona genitală cu timpul, cauzând umflături şi durere. Limfedemul poate să fie de regulă tratat prin terapie fizică, deşi nu va dispărea complet.

Modificări ale lungimii penisului

Un posibil efect al intervenţiei chirurgicale este o uşoară reducere a lungimii penisului. Acest lucru se datorează probabil scurtării uretrei atunci când o parte a acesteia este îndepărtată împreună cu prostata.

Hernie inghinală

O prostatectomie creşte şansele ca un bărbat să facă hernie inghinală (de canal inghinal) în viitor.

 

0 0 vote
Article Rating