Medicii nu știu de ce unele celule sunt afectate de leucemie, iar altele nu. În cazul celor mai multor persoane care suferă de leucemie cronică limfatică (LCL), nu există cauze evidente care să fi contribuit la apariția bolii. LCL nu a fost, în general, asociată cu factori de risc externi sau care țin de mediul înconjurător. Cercetătorii au concluzionat că nu există nici o modalitate de a preveni LCL.

 LCL nu este contagioasă. Totuși, experții au descoperit că, într-un număr restrâns de cazuri, rudele de gradul I (părinți și frați sau surori) ale persoanelor cu LCL sunt de trei până la patru ori mai predispuse la a dezvolta LCL față de persoanele care nu au rude de gradul I cu această boală. Însă acest raport nu este frecvent, iar riscul este scăzut.

Cum apare LCL

LCL apare la nivelul celulelor stem din măduva osoasă. Se poate răspândi în alte zone, cum ar fi în sistemul nervos central, în ganglioni limfatici, și, mai rar, în testicule. Celulele stem alcătuiesc celulele sanguine (globulele albe, globulele roșii și trombocitele).

Celulele stem care devin globule albe își încep transformarea ca celule blastice numite și celule limfoblastice, un tip de globule albe. Sunt trei tipuri principale de limfocite:

  • Limfocitele B, care produc anticorpi ce ajută la combaterea infecțiilor.
  • Limfocitele T, care au mai multe funcții, printre care și susținerea limfocitelor de tip B în producerea de anticorpi.
  • Celule NK (natural killer, sau “ucigașul înnăscut”), care atacă celulele infectate de viruși sau celulele tumorilor.

 

95% din cazurile de LCL încep la nivelul limfocitelor B. Restul de 5% este reprezentat de cazurile unde celulele care se transformă din celule normale în celule leucemice au însușirile limfocitelor T sau a celulelor NK.

LCL apare când celulele limfoblastice au o creștere de necontrolat, ceea ce duce la mărirea numărului de celule leucemice în sânge. Aceste celule leucemice se acumulează în măduvă și ganglionii limfatici. În timp, celulele leucemice înlocuiesc limfocitele normale în măduvă sau în ganglionii limfatici. Dacă măduva conține un număr mare de celule leucemice, acestea pot depăși ca număr globulele albe normale, globulele roșii și trombocitele. Cu toate acestea, celulele LCL nu blochează producerea de celule normale într-o asemenea măsură precum o fac celulele leucemice în cazul persoanelor cu leucemie acută limfoblastică (LAL). Din acest motiv, stadiile incipiente ale LCL nu sunt, în general, atât de grave precum în cazul LAL.

Două forme ale LCL

LCL poate avea o evoluție lentă și să nu fie necesar un tratament imediat. O altă formă de LCL poate avea o evoluție rapidă, necesitând tratament imediat:

Forma cu evoluție lentă prezintă un număr ridicat de limfocite, dar un număr normal sau ușor scăzut de globule roșii, trombocite si neutrofile (un alt tip de globule albe) în sânge. Această formă poate rămâne stabilă ani de zile.

Forma cu evoluție rapidă prezintă prea multe celule LCL în sânge care blochează producerea celulelor normale. Ca rezultat, numărul globulelor roșii și al trombocitelor scade sub normal.

Persoanele care prezintă LCL cu evoluție rapidă pot avea:

Ganglioni limfatici inflamați. Ganglionii pot înghesui organele din apropiere, cauzând funcționarea lor improprie. De exemplu, un ganglion inflamat care apasă pe stomac poate afecta funcțiile gastrointestinale sau pe cele ale tractului urinar.

Deficiență severă de imunoglobină. Imunoglobinele sunt proteine din sânge care combat infecțiile. Un nivel scăzut de imunoglobină, uneori combinat cu un nivel scăzut de neutrofile, poate duce la infecții recurente.

Splina inflamată. Splina poate apăsa stomacul, cauzând senzația de sațietate și disconfort în partea superioară stângă a abdomenului.

Dacă nu este tratată, forma de LCL cu evoluție rapidă poate duce la problem grave de sănătate care afectează sângele:

  • Anemie, sau prea puține globule roșii care să furnizeze o cantitate suficientă de oxigen;
  • Neutropenie, sau prea puține neutrofile, care afectează capacitatea organismului de a se apăra împotriva infecțiilor;
  • Trombocitopenie, sau prea puține trombocite normale, ceea ce cauzează învinețire și sângerare;

 

0 0 vote
Article Rating