Intervenţia chirurgicală Cancer Renal

Intervenţia chirurgicală Cancer Renal. Intervențiile chirurgicale reprezintă îndepărtarea tumorii, fie canceroase, fie pre-canceroase, precum și a țesutului din jurul acesteia. În cazul în care cancerul renal nu prezintă metastaze, obiectivul intervenției chirurgicale este de a îndepărta întreaga tumoare, rinichiul afectat sau o parte a acestuia și țesutul marginal (țesutul din jurul tumorii), lăsând o margine negativă (fără celule canceroase în țesutul sănătos).

Tipurile de intervenție utilizate pentru cancerul renal includ următoarele proceduri:

Nefrectomia radicală

Aceasta este o operație prin care se îndepărtează tumoarea, rinichiul afectat și țesutul din jur. Dacă țesuturile adiacente și ganglionii limfatici sunt și ele afectate de cancer, se efectuează o nefrectomie radicală, împreună cu disecția ganglionilor limfatici. În cazul în care cancerul s-a răspândit și la glanda suprarenală sau la vasele de sânge din zonă, chirurgul va îndepărta și glanda suprarenală, procedură ce se numește adrenalectomie, precum și zonele vaselor de sânge afectate.

 

Nefrectomie parțială

O nefrectomie parțială reprezintă îndepărtarea tumorii, dar cu păstrarea rinichiului și a funcțiilor acestuia, ceea ce reduce riscul de leziuni renale cauzate de hiperfiltrare, ce pot apărea la rinichiul rămas. Această intervenție este posibilă atunci când tumoarea este mică, sau când celălalt rinichi funcționează la capacitate normală.

 

Intervenția laparoscopică și robotică

În timpul intervenției laparoscopice, chirurgul face câteva incizii mici, mai degrabă decât o singură incizie mare în abdomen, așa cum se întâmplă în cazul procedurii tradiționale. Apoi, chirurgul introduce un echipament special în aceste incizii pentru a îndepărta rinichiul (nefrectomie totală) sau pentru a efectua o nefrectomie parțială. Uneori, medicul poate utiliza instrumente robotice pentru a efectua această operație. Acest tip de intervenție poate dura mai mult, dar perioada de recuperare post-operatorie este mai scurtă și mai puțin dureroasă. Este important să discutați cu medicul dvs despre beneficiile și riscurile acestui tip de operație.

 

Ablația prin radiofrecvență

Ablația prin radiofrecvență (ARF) folosește un ac ce este introdus în tumoare pentru a distruge celulele canceroase folosind curentul electric. Procedura este efectuată de către un medic radiolog sau urolog. Pacientul este sedat și se folosește și anestezie locală.

 

Crioablația

Crioablația, denumită și crioterapie sau crio-chirurgie este o metodă prin care celulele canceroase sunt înghețate cu ajutorul unei sonde metalice introduse printr-o mică incizie. Ghidarea sondei se face cu ajutorul computerului tomograf și a ecografiei. Procedura necesită anestezie generală pentru câteva ore. În America această intervenție a fost aprobată pentru cancerul renal, dar este nevoie să se efectueze mai multe studii pentru a se stabili eficiența pe termen lung a acestui tratament.
Discutați cu medicul dvs înainte de operație cu privire la efectele secundare ale acesteia, în funcție de tipul de intervenție recomandat și despre ce se poate face pentru a reduce posibilele efecte secundare.