Recuperarea dupa interventia chirurgicala – cancer ovarian

Recuperarea dupa interventia chirurgicala – cancer ovarian. Recuperarea fizică

Recuperarea dupa interventia chirurgicala – cancer ovarian va dura ceva timp. Acest lucru este în mod aparte valabil dacă vi s-au îndepărtat uterul şi ovarele, deşi majoritatea informaţiilor din această secţiune se aplică şi altor operaţii pe care le puteţi avea pentru cancer ovarian.
Când reveniţi acasă de la spital, pregătiţi-vă să nu faceţi efort măcar în primele câteva săptămâni. Vă veţi petrece mare parte a timpului odihnindu-vă cu picioarele în sus şi evitând să staţi în picioare mai mult de câteva minute o dată. În primele 6 săptămâni de la intervenţia chirurgicală, veţi începe treptat să faceţi efort până la nivelul normal. Însă fiţi conştientă că probabil veţi obosi foarte repede. Discutaţi cu medicul dumneavoastră (oncolog ginecologie) despre perioada de recuperare dacă aveţi întrebări sau preocupări legate de cât efort aveţi voie să faceţi.

 

Şofatul

Înainte de a merge acasă de la spital, discutaţi cu chirurgul dumneavoastră despre când puteţi începe să şofaţi din nou. Cam după o lună de la operaţie veţi putea începe oricând să şofaţi. Însă această perioadă depinde de la persoană la persoană. Să nu credeţi că trebuie să reveniţi la normal dacă nu vă simţiţi că aţi revenit la normal. Unele femei se simt foarte obosite şi au dificultăţi de concentrare câteva luni după operaţie. De asemenea, vi se poate administra şi tratament pentru cancer, cum ar fi chimioterapie sau radioterapie, care pot încetini recuperarea. Aşa că trebuire să vă găsiţi propriul ritm.
Înainte de a şofa din nou, verificaţi-vă poliţa de asigurare RCA. Unele societăţi de asigurare nu acoperă daunele produse de conducători auto care au trecut printr-o operaţie cu un număr de săptămâni înainte de accident.

 

Viaţa sexuală

Raporturile sexuale vi se vor părea diferite după o operaţie de cancer ovarian. Vaginul dumneavoastră se va scurta un pic. Însă acesta este în mod natural foarte elastic aşa că lucrurile nu ar trebui să se schimbe radical nici pentru dumneavoastră, nici pentru partener. Reţineţi însă că îndepărtarea uterului înseamnă că veţi avea copci în partea superioară a vaginului pe unde a fost scos colul uterin. Nu ar trebui să întreţineţi raporturi sexuale înainte de vindecarea acestora. Adică după 3 sau 4 săptămâni.
Puteţi însă constata că nu vă veţi simţi pregătită să vă reluaţi activitatea sexuală prea curând. Multe femei au nevoie de mai mult timp. Veţi resimţi probabil un oarecare disconfort, aşa că veţi prefera să mai aşteptaţi. Şi, în plus, este necesară şi recuperarea emoţională, nu doar cea fizică. Veţi simţi că uterul era o parte importantă a corpului dumneavoastră şi îndepărtarea acestuia vă poate afecta percepţia despre propria persoană din punct de vedere sexual. Nu veţi mai putea rămâne însărcinată. Nu veţi mai avea ciclu menstrual. Chiar şi dacă depăşiseţi perioada de menopauză înainte de operaţie, pierderea uterului poate fi o experienţă emoţională. Multe femei resimt acest şoc mai puternic decât se aşteptau.
Mai multe informaţii despre tratamentele cancerului care vă pot afecta sexualitatea şi viaţa sexuală sunt disponibile în secţiunea despre sex şi cancer.

Recuperarea emoţională

Un diagnostic de cancer necesită mult timp pentru a fi acceptat. Similar, şi o operaţie majoră vă poate face să vă simţiţi foarte vulnerabilă. La început vă veţi simţi slăbită şi veţi obosi foarte uşor. Moralul dumneavoastră poate fi foarte scăzut din acest motiv. Încercaţi să vă găsiţi alinarea în faptul că este o reacţie complet normală la ceea ce vi s-a întâmplat. Aproape toată lumea (dacă nu chiar toată) care a trecut printr-o histerectomie pentru cancer se va simţi la fel. Familia şi prietenii dumneavoastră vor trebui să înţeleagă şi să vă sprijine să acceptaţi ce vi s-a întâmplat. Însă acest sprijin se poate dovedi insuficient uneori.
Nu vă grăbiţi. Dacă simţiţi că recuperarea dumneavoastră durează mai mult decât ar trebui, veţi dori să vorbiţi cu medicul de familie despre găsirea unui consilier sau a unui grup de sprijin format din alte femei care au trecut printr-o experienţă similară. Dacă doriţi să aflaţi despre consiliere şi grupuri de sprijin din zona dumneavoastră, contactaţi una dintre organizaţiile care oferă servicii de consiliere.

 

Menopauza bruscă

Dacă nu aţi ajuns încă la menopauză şi vi s-au îndepărtat ambele ovare, veţi ajunge la menopauză după intervenţia chirurgicală. Acest lucru poate cauza simptome cum ar fi:

  • Bufee;
  • Transpiraţii;
  • Uscarea pielii şi a vaginului;
  • Oboseală;
  • Emotivitate;
  • Anxietate şi pierderea încrederii;

Aceste simptome ale menopauzei pot fi destul de intense pentru că ovarele au fost îndepărtate brusc, aşa că nivelurile hormonale scad foarte repede. Efectele se pot întinde pe câteva luni. Este imposibil de previzionat cât vor dura aceste simptome. Diferă foarte mult de la femeie la femeie. După menopauză, oasele dumneavoastră se subţiază şi devin mai fragile. Medicul vă poate recomanda o dietă bogată în calciu şi vitamina D sau administrarea de suplimente de vitamina D şi calciu.
Pentru unele femei simptomele menopauzei pot fi foarte dificil de tolerat. Dacă vă număraţi printre ele, puteţi vorbi cu medicul dumneavoastră specialist sau asistentul medical specialist în cancer ginecologic. Unele femei pot să fie supuse la o terapie de substituţie hormonală (HRT) pentru simptomele menopauzei timpurii, însă medicul va discuta riscurile posibile şi avantajele mai întâi cu dumneavoastră.