Diagnosticarea tumorilor cerebrale

Această secțiune conține informații despre testele utilizate pentru a diagnostica tumorile cerebrale și despre testele suplimentare pe care le puteți face dacă sunteți diagnosticat cu o tumoare pe creier. Dacă aveți un cancer care s-a răspândit în creier din altă parte, s-ar putea ca  unele dintre aceste informații să nu fie potrivite pentru dvs. Există o secțiune despre tumorile secundare ale creierului care sunt fi mai potrivite.

Teste pentru depistarea tumorile cerebrale

Aici puteți înțelege mai bine despre procedurile ce trebuie urmate dacă dumneavoastră sau medicul dumneavoastră suspectați că ați putea avea o tumoare pe creier.

Consultul la medicul de familie sau în Urgențe

Unii oameni se duc mai întâi la medicul de familie dacă încep să aibă simptome sau dacă durerile de cap obișnuite se înrăutățesc. Medicul vă va examina și vă va întreba despre simptomele dumneavoastră. Vă va întreba care sunt, când le aveți și dacă se înrăutățesc sau se ameliorează în anumite situații.

Medicul vă va întreba, de asemenea, despre starea generală de sănătate și vă va examina (inclusiv un consult neurologic).

Unii oameni suferă de simptome care apar destul de brusc, cum ar fi dureri de cap severe și somnolență sau convulsii, pe care nu le-au mai avut niciodată. În acest caz, în mod normal, veți fi dus la Urgență pentru a vi se face un consult fizic și neurologic.

Dacă medicul de familie sau medicul de la Urgențe consideră că simptomele dvs. ar putea fi cauzate de o tumoare pe creier, vă vor îndruma rapid la un specialist în tumori pe creier.

Testarea sistemului nervos

Testarea sistemului nervos se numește consul neurologic și  implică o serie de teste simple.

Medicul va face următoarele:

 • va testa forța musculară cerându-vă să-i strângeți mâna sau să-i împingeți mâna cu picioarele;
 • vă va testa reflexele, lovindu-vă ușor genunchiul cu un ciocan de cauciuc;
 • se va uita în spate ochilor, cu o lumină specială, pentru a vedea dacă există modificări care ar putea fi cauzate de creșterea presiunii craniene;
 • va testa reacția pupilelor cu o lumină;
 • vă va cere să-i urmați degetul cu privirea.

Medicul dumneavoastră poate face și următoarele teste:

 • va verifica dacă aveți senzație normală la nivelul întregul corp;
 • vă întreba cum vedeți/auziți;
 • vă va cere să mergeți în linie dreaptă sau să stați pe un picior;
 • vă va cere să vă atingeți nasul cu degetul, cu ochii închiși;
 • vă va cere să răspundeți la câteva întrebări simple;
 • vă va cere să țineți minte o scurtă listă de cuvinte și apoi să o repetați;
 • vă va întreba despre starea generală de sănătate, inclusiv despre menstruație, în cazul femeilor sau despre creștere și dezvoltarea generală (inclusiv despre pubertate) în cazul copiilor.

La spital

Specialistul din spital vă va întreba despre istoricul medical, despre simptome și starea generală de sănătate și va face apoi un alt consult neurologic. De asemenea, va solicita unul sau mai multe din următoarele teste:

Analize de sânge

Este posibil să faceți analize de sânge pentru a verifica dacă există markeri chimici specifici. Unele tumori, cum ar fi tumorile din regiunea pineală sau tumorile de celule germinale, pot schimba concentrația anumitor hormoni, de aceea medicul va cere analize în acest sens.

Examenul CT

Un examen CT este o scanare computerizată cu ajutorul razelor X. De obicei, acest test este util pentru a vedea tumorile cerebrale și de aceea este folosit atunci când se suspectează o tumoare pe creier. În unele cazuri, se administrează o injecție în timpul sau chiar înainte de scanare – este vorba despre substanța de contrast. Această substanță este un colorant care circulă prin sânge la creier și face ca imaginile CT ale creierului să fie mai clare. Există informații detaliate despre efectuarea unui examen CT în secțiunea despre testele pentru depistarea cancerului.

Examenul RMN

Aparatele RMN folosesc câmpuri magnetice pentru a crea o imagine a structurilor corpului. Aceste examene oferă, de obicei, o imagine foarte clară a creierului și aproape sigur vor depista orice tumoare pe creier, dacă aceasta există. De obicei, se folosește substanța de contrast pentru a face imaginea mai clară.

Este foarte important să-i spuneți medicului dumneavoastră dacă aveți vreun metal în interiorul corpului, deoarece acest lucru poate însemna că nu puteți efectua un examen RMN.

Consultul fizic

Este posibil ca medicul dumneavoastră să vă examineze sânii, abdomenul, pielea sau rectul. Acest lucru se datorează faptului că trebuie să se asigure că nu există semne evidente ale unui cancer în altă parte a corpului (un cancer primar). Este mai probabil ca un adult să aibă un cancer care s-a răspândit în creier din altă parte (o tumoare cerebrală secundară) decât o tumoare care începe în creier (o tumoare cerebrală primară).

Obținerea rezultatelor

Așteptarea rezultatelor provoacă întotdeauna anxietate. Poate dura câteva zile pentru a obține rezultatele biopsiilor sau a examenelor imagistice. Puteți întreba medicul când trebuie să vă așteptați la obținerea rezultatelor.

Analize suplimentare pentru tumorile cerebrale

Există și o serie de teste și analize suplimentare pe care le-ați putea face dacă ați fost diagnosticat cu o tumoare pe creier.

De ce este nevoie de mai multe analize

Există analize care îl ajută pe medic să afle exact ce tip de tumoare pe creier aveți, unde este și cum este. Aceste informații sunt importante pentru stabilirea celui mai bun tratament.

Examenul RMN

Examenul RMN este un tip de scanare care creează imagini ale structurilor corpului folosind câmpuri magnetice. RMN-ul oferă, de obicei, cea mai clară scanare a creierului și a măduvei spinării. De obicei, se folosește o substanță de contrast pentru a obține o imagine mai clară.

Analizele RMN specializate, numite angiografii cu rezonanță magnetică, pot arăta vasele de sânge din creier. Spectroscopia cu rezonanță magnetică analizează substanțele chimice din tumoare.

Un alt tip de examen RMN este denumit RMN funcțional. Acest lucru înseamnă că medicul vă va cere să faceți anumite mișcări, cum ar fi mutarea mâinii, sau să vorbiți sau citiți. Examenele de acest ajută la planificarea intervențiilor chirurgicale atunci când tumora este aproape de o zonă care controlează una dintre aceste funcții.

Este posibil să aveți nevoie de mai mult de un RMN pentru ca medicul specialist să adune informații despre starea dumneavoastră.

Examenul PET

Examenele PET nu sunt disponibile în toate spitalele. Este posibil să fie nevoie să mergeți într-un spital anume pentru a face o astfel de analiză. Examenele PET ajută la identificarea nivelului de activitate a țesuturilor. Mai întâi, este administrată o cantitate mică de glucoză radioactivă,  sub formă de injecție. Glucoza este preluată în creier care o folosește. Examenul PET măsoară cât de repede se întâmplă acest lucru în diferite zone.

Viteza cu care este utilizată glucoza de către creier poate indica dacă o tumoare pe creier este non-canceroasă (benignă) sau canceroasă (malignă). În unele cazuri, după ce o tumoare pe creier a fost îndepărtată, examenele PET sunt singurele care pot indica dacă modificările apărute la alte tipuri de analize sunt cauzate de tumoare (care nu a dispărut complet) sau de țesutul cicatrizat.

Există informații detaliate despre ce înseamnă să faceți un examen PET.

Examenul SpECT

Examenul SPECT este o tomografie computerizată cu emisie fotometrică unică. Este similar cu un examen PET, dar utilizează un echipament mult mai simplu pentru a obține informații despre substanțele chimice care compun tumoarea cerebrală. Ca și în cazul unui examen PET, se face mai întâi o injecție cu o cantitate foarte mică de substanță radioactivă. Acest lucru nu vă dăunează. Substanța radioactivă circulă prin sânge la creier, pentru se putea vedea mai bine tumoarea.

Biopsia

Preluarea unui eșantion de țesut este singura modalitate sigură de a diagnostica tumorile cerebrale. Analizarea celulelor la microscop este singura modalitate garantată de a identifica tipul de tumoare cerebrală și gradul tumorii.

În cazul anumitor tumori cerebrale, biopsia se face chiar în timpul operației chirurgicale prin care se încearcă eliminarea întregii tumori, sau o parte a acesteia. În alte cazuri este posibil să se efectueze doar o biopsie și apoi să se continue cu alte tratamente, cum ar fi radioterapia.

Există și situații în care nu este posibilă efectuarea unei biopsii deoarece tumoarea se află într-o zonă a creierului care este prea dificil de operat. Aceasta se poate datora faptului că tumoarea este aproape de vase de sânge majore sau se află într-o zonă a creierului care controlează funcțiile vitale din organism.

Există informații detaliate despre efectuarea unei biopsii în secțiunea despre chirurgia tumorilor cerebrale.

Examenul  CT al abdomenului și toracelui

Medicul vă poate cere să efectuați un examen CT la nivelul abdomenului și toracelui pentru a se vedea dacă aveți cancer în altă parte a corpului.

La adulți, cancerul care s-a răspândit în creier (tumora cerebrală secundară) este mult mai frecvent decât cancerul care a început în creier (tumora cerebrală primară). Prin urmare, este bine ca medicul dumneavoastră să verifice această posibilitate.

Angiograma

O angiogramă analizează alimentarea cu sânge a unei anumite zonei. Angiogramele nu se fac foarte des în cazul pacienților cu tumori cerebrale, dar sunt uneori folosite atunci când o tumoare crește foarte adânc în interiorul creierului. Ele sunt, de asemenea, importante în cazul meningioamelor și a altor tipuri de tumori cerebrale, pentru că oferă o serie de informații medicilor, precum.

 • Care sunt vasele de sânge care alimentează tumoarea
 • Dacă tumoarea este atașată de vase de sânge importante din creier

Pentru o astfel de analiză va trebui să fiți internat peste noapte și vi se va administra un sedativ sau un anestezic general. Procedura presupune introducerea unui un tub (cateter) într-un vas de sânge din zona inghinală. Medicul injectează apoi în cateter un colorant care apare la examenul cu raze X. După un minut, substanța va circula prin sânge la vasele de sânge din creier. Chirurgul va analiza imaginile pe un ecran cu raze X pentru a vedea exact dacă tumoarea este aproape de vasele de sânge.

În funcție de tipul de tumoare cerebrală, chirurgul poate injecta o substanță pentru a bloca vasele de sânge care alimentează tumoarea. Acest lucru ajută la micșorarea tumorii înainte de a efectua o intervenție chirurgicală pentru a o elimina. Această procedură se numește embolie sau angiografie intervențională. Există un mic risc de accident vascular cerebral în cazul acestei proceduri, dar care este, de obicei, mai mic comparativ cu beneficiul extirpării tumorii. Înainte de efectuarea unei astfel de proceduri, specialistul  vă va explica toate detaliile, veți putea pune întrebări și vă veți putea exprima anumite griji pe care le aveți.

Mielograma

O mielogramă oferă imagini ale măduvei spinării. Se utilizează numai pentru persoanele care nu pot face un examen RMN, cum ar fi, de exemplu, pacienții care au un pacemaker.

În primul rând se efectuează o puncție lombară. Apoi medicul injectează o substanță în zona din jurul măduvei spinării, locul prin care trece fluidul cefalorahidian și efectuează câteva imagini cu raze X. Dacă există o tumoare care blochează fluxul de lichid cefalorahidian, substanța de contrast nu poate trece de el, ceea ce va evidenția poziția tumorii la examenul cu raze X.

Puncția lombară

O puncție lombară este utilizată numai pentru anumite tipuri de tumori cerebrale care se pot răspândi în sistemul nervos central. Analiza implică obținerea unui eșantion de lichid cefalorahidian și examinarea acestuia pentru a se vedea tipul de celulele canceroase prezente.

Medicii nu pot efectua întotdeauna această analiză la pacienții cu tumori cerebrale. Uneori, presiunea din interiorul creierului și a canalului spinal (presiunea intracraniană) este prea mare și o puncție lombară ar fi periculoasă.

Copiilor, de obicei, li se administrează un sedativ sau un anestezic general înainte de efectuarea unei puncții lombare pentru este foarte important ca pacienții să stea nemișcați, iar copii se pot speria de un astfel de examen.

Neuroendoscopia

Aceasta se efectuează sub anestezie generală. Medicul face, cu grijă, o gaură de 2 cm în craniu prin care introduce apoi un tub subțire numit neuroendoscop.

O neuroendoscopie se poate efectua pentru

 • efectuarea unei biopsii a unei tumori care se află în sau în apropierea ventriculelor cerebrale
 • prelevarea de probe de lichid pentru analize
 • eliminarea acumulării de lichid din creier, mai ales dacă a dus la o creștere a presiunii (hidrocefalie)

În cazul în care neuroendoscopia se efectuează pentru a extrage surplusul de lichid, ea se numește ventriculostomie.

Ce se întâmplă după această procedură medicală

Medicul sau asistenta medicală vă vor cere să vă întoarceți la spital atunci când sunt gata rezultatele. Acest lucru durează câteva zile și este posibil să vă simțiți foarte îngrijorați în acest timp.