GENERALITATI CANCER HEPATIC

GENERALITATI CANCER HEPATIC. Ce este cancerul hepatic?

Numai cancerul care apare în ficat este denumit cancer hepatic. Pentru a înțelege cancerul hepatic, este folositor să aflăm care sunt structura și funcțiile normale ale ficatului.

 

Despre ficat

Ficatul este cel mai mare organ intern. Acesta se află chiar sub coaste, pe partea dreaptă a corpului, sub plămân. Are formă piramidală și este împărțit în doi lobi: stângul și dreptul. Lobii sunt și ei împărțiți în segmente

GENERALITATI CANCER HEPATIC 

 

Spre deosebire de alte organe, ficatul primește sânge din două surse: artera hepatică ce furnizează sânge bogat în oxigen direct de la inimă și vena porta, care aduce sânge cu nutrienți de la intestine.

 

Oamenii nu pot trăi fără ficat. Acesta are câteva funcții importante:

  • Descompune și depozitează mulți dintre nutrienții absorbiți de către intestine, care sunt necesari pentru funcționarea organismului. Unii nutrienți trebuie să fie modificați (metabolizați) în ficat înainte ca aceștia să poate fi folosiți de restul corpului pentru energie și pentru a repara țesuturile afectate;
  • Produce majoritatea substanțelor coagulante care ajută corpul să nu sângereze prea mult atunci când vă tăiați sau vă răniți;
  • Secretă fiere în intestine pentru a ajuta la absorbirea nutrienților (mai GENERALITATI CANCER HEPATIC ales a grăsimilor);
  • Filtrează și descompune toxinele din sânge care sunt apoi eliminate din organism;

 

Ficatul este compus din celule denumite hepatocite. Acesta conține și alte tipuri de celule, inclusiv celule care căptușesc vasele de sânge din ficat și celule care căptușesc canalul coledoc. Acest canal iese din ficat și transportă fierea din ficat către vezică sau direct în intestine.

Diferitele tipuri de celule din ficat pot forma mai multe tipuri de tumori maligne (canceroase) și benigne (non-canceroase). Aceste tumori au diferite cauze, sunt tratate diferit si au pronostic diferit.

GENERALITATI CANCER HEPATIC 

 

Tumorile de ficat benigne

Tumorile benigne pot crește uneori destul de mari pentru a cauza probleme, dar acestea nu cresc în țesuturile dimprejur și nu se răspândesc în alte părți ale corpului. Dacă necesită tratament, pacientul poate fi tratat, de cele mai multe ori, prin intervenție chirurgicală.

Acestea sunt:

Hemangiomul

Cea mai frecventă tumoare hepatică benignă este hemangiomul, care începe în vasele de sânge. Majoritatea acestora nu cauzează simptome și nu necesită tratament. Dar unele pot sângera și de aceea trebuie îndepărtate chirurgical.

Adenomul hepatic

Adenomul hepatic este o tumoare benignă care începe în hepatocite (celulele ficatului). Majoritatea nu provoacă simptome și nu necesită tratament. Dar unele dintre ele pot cauza simptome precum durere sau o masă în abdomen (în zona stomacului), precum și hemoragie. Întrucât există riscul ca tumoarea să se rupă (ceea ce ar duce la hemoragie puternică), precum și un risc (scăzut) să devină malignă, majoritatea experților recomandă de obicei o intervenție chirurgicală pentru extirparea tumorii, dacă acest lucru este posibil. Utilizarea anumitor medicamente poate crește riscul de apariție a acestor tumori. Femeile prezintă un risc mai ridicat dacă iau contraceptive, deși acest lucru se petrece rar. Bărbații care utilizează steroizi anabolizanți pot, de asemenea, să dezvolte astfel de tumori. Adenomul se poate micșora dacă este întreruptă administrarea medicamentelor respective.

Hiperplazia nodulară focală

Hiperplazia nodulară focală (FNH) este o excrescență ca o tumoare, alcătuită din mai multe tipuri de celule (hepatocite, celule ale canalului coledoc și celule ale țesutului conectiv). Deși acest tip de tumori sunt benigne, este dificil să le distingem de cancerul hepatic, așa că uneori medicii le îndepărtează atunci când diagnosticul nu este clar. Dacă aveți simptome de la tumoare FNH, aceasta poate fi extirpată intervenție chirurgicală. Atât adenomul hepatic cât și tumorile FNH apar mai frecvent la femei decât la bărbați.