Pentru multe persoane cu leucemie cu celule păroase, începerea tratamentului le încurajează să lupte și să se concentreze asupra remisiei bolii. Medicii folosesc mai multe tipuri de abordări și tratamente pentru adulții cu leucemie cu celule păroase, unele folosite în stadii diferite ale bolii :

  • așteptare și monitorizare;
  • chimioterapie;
  • splenectomie;

 

Medicul vă poate recomanda să participați la un studiu clinic. Studiile clinice pot presupune terapii cu medicamente noi și noi combinații de medicamente sau noi abordări ale transplantului de celule stem.

Așteptare și monitorizare

Anumite persoane pot face față leucemiei cu celule păroase, folosind, împreună cu medicii lor, abordarea de așteptare și monitorizare a evoluției bolii. Utilizând această metodă, medicul dumneavoastră vă poate monitoriza starea prin controale fizice generale și analize de laborator. În această perioadă nu vi se vor administra medicamente sau alte tratamente pentru LCL.

Vă puteți simți neliniștit la idea că aveți cancer, dar nu primiți tratament imediat. Fiți sigur că abordarea de așteptare și monitorizare vă permite să evitați efectele nedorite ale terapiei până în momentul în care veți avea nevoie de tratament.

Trebuie să mergeți la controale regulate la medicul dumneavoastră, pentru ca acesta să verifice orice  modificări ale stării de sănătate, mai ales să urmărească dacă boala rămâne stabilă sau dacă începe să evolueze. Doctorul monitorizează rezultatele analizelor dumneavoastră pentru a decide când este timpul să începeți tratamentul și care este cea mai bună opțiune de tratament pentru dumneavoastră.

Chimioterapie

Dacă sunteți tratat pentru leucemia cu celule păroase, prima linie de tratament va fi, cel mai probabil, chimioterapia. Pe durata chimioterapiei, vi se vor administra medicamente puternice care trebuie să fie suficient de toxice pentru a afecta sau distruge celulele leucemice. În același timp, acestea țintesc și celulele sănătoase și cauzează efecte secundare. Totuși, nu toate persoanele suferă de efecte secundare, iar fiecare pacient reacționează diferit.

Medicamentul chimioterapic folosit pentru tratarea leucemiei cu celule păroase este cladribina (Leustatin®). Cladribina este administrată intravenos. De obicei tratamentul este administrat timp de șapte zile consecutive.

Splenectomia

Splenectomia este procedura utilizată pentru îndepărtarea splinei. Înainte ca medicamente eficiente să devină disponibile pentru tratarea leucemiei cu celule păroase, splenectomia constituie tratamentul de primă linie pentru această afecțiune.

Splina este un organ situat în partea superioară stângă a abdomenului. Conține grupuri de ganglioni limfatici, iar principala funcție este aceea de a filtra celulele vechi și degradate din sânge. Când splina se inflamează, cauzează nu doar disconfort, dar, uneori, poate micșora numărul de celule sanguine la un nivel periculos de mic. Dacă splina este îndepărtată, alte organe, cum sunt ganglionii limfatici și ficatul, pot prelua cea mai mare parte a funcțiilor, însă va crește riscul de infecții.

Uneori, splenectomia este necesară în cazul pacienților care au splina de dimensiune foarte mare și care nu au răspuns sau care au prezentat recurență după tratamentul cu cladribină (Leustatin®), penostatin (Nipent®), rituximab (Rituxan®) și BL22.

Refractaritate și recurență

Anumiți pacienți încă au celule leucemice în măduva osoasă după tratamentul împotriva leucemiei cu celule păroase. Termenul de leucemie refractară este folosit pentru a descrie leucemia care nu a rezultat în remisie (nici un semn al bolii). Dacă leucemia din măduva osoasă revine și numărul celulelor sanguine scade după remisie, aveți o recurență.

Dumneavoastră și medicul dumneavoastră aveți următoarele opțiuni de tratament:

Dacă nu răspundeți la terapia inițială cu cladribină (Leustatin®) sau dacă aveți o recurență după remisie, cel mai probabil medicul vă va oferi un alt medicament chimioterapic,  pentostatin (Nipent®). Pentostatin s-a dovedit foarte eficient în obținerea de rate de răspuns favorabile. Este administrat intravenos timp de 20 de minute, o dată la două săptămâni, pe o perioadă de trei până la șase luni.

Dacă prezentați recurență după tratamentul cu cladribină sau pentostatin, medicul poate repeta regimul inițial de chimioterapie medicamentoasă sau vă poate trata cu medicamentul interferon-alfa (Roferon®-A sau Intron® A). Interferonul, care poate distruge celulele păroase, este administrat în mod obișnuit de trei ori pe săptămână, prin injecție, pe o perioadă de până la un an de zile. Este posibil să fie necesar să vi se administreze interferon pe o perioadă lungă, ca terapie de întreținere pentru a ține boala sub control. Interferonul poate produce efecte secundare ca oboseală, febră și dureri de oase.

Dacă nu răspundeți la nici unul dintre medicamentele chimioterapice menționate mai sus, medicul vă poate administra antibioticul monoclonal rituximab (Rituxan®), care țintește un anumit antigen de pe suprafața limfocitelor B care se transformă în celule păroase. Sau, medicul vă poate administra un agent diferit, numit BL22, un imunoconjugat ce combină un antibiotic cu un medicament toxic. Ca rituximab, BL22 țintește de asemenea un anume antigen al celulelor păroase. Cercetătorii studiază ambele abordări în cadrul studiilor clinice pentru leucemia cu celule păroase.

Dacă aveți splina inflamată semnificativ și nu ați răspuns la, sau ați avut o recurență după tratamentul cu cladribină, pentostatin, rituximab și BL22, este posibil să fiți supus unei intervenții de îndepărtare a splinei (splenectomie).

Dacă nu răspundeți la chimioterapie sau alte terapii, puteți fi luat în considerare pentru un transplant alogen de celule stem, deși este foarte riscant. Transplantul alogen de celule stem presupune transferarea de celule stem de la o persoană sănătoasă (donatorul) pacientului. Procedura se efectuează după chimioterapie de înaltă intensitate și, uneori, după radioterapie. Este folosit, de obicei, în cazul unui număr mic de pacienți tineri care au un donator compatibil.

0 0 vote
Article Rating