Cancerul intestinal și vârsta
Cel mai mare factor de risc îl reprezintă vârsta. Peste 8 din 10 cazuri de cancer intestinal (80%) sunt diagnosticate la persoane de peste 60 de ani. Prin urmare, riscul crește odată cu înaintarea în vârstă. Pagina despre cum începe cancerul explică de ce apariția bolii este mai probabilă pe măsură ce înaintăm în vârstă. Cu toate acestea, considerăm că multe cazuri de cancer intestinal pot fi prevenite prin schimbări în alimentație și stil de viață.
Istoricul familial de cancer intestinal
Un istoric familial alarmant înseamnă de obicei că aveți câteva rude diagnosticate cu cancer intestinal, mai ales din generații diferite. Poate însemna și că una sau mai multe rude au fost diagnosticate la o vârstă fragedă. Exemple de istoric familial alarmant sunt:
- Rudă de gradul I diagnosticată înaintea vârstei de 45 de ani;
- 2 rude de gradul I diagnosticate la orice vârstă;
O rudă de gradul I este un părinte, un frate sau o soră, un fiu sau o fiică. Istoricul familial alarmant este doar atunci când rudele afectate sunt din aceeași parte a familei.
Dacă dvs. considerați că aveți un istoric familial alarmant de cancer intestinal, consultați-vă medicul de familie. Dacă doctorul este de acord, probabil că vă va trimite către un specialist în genetică medicală. Aceștia vă vor analiza originea cerând informații despre istoricul familial și punând intrebări detaliate referitoare la starea de sănătate și bolile suferite de familie. Este posibil ca în cadrul acestei investigații să fie nevoie și de analize medicale.
Dacă specialistul în genetică medicală consideră că prezentați un risc mai mare față de medie de a dezvolta cancer intestinal, atunci veți consulta un specialist gastroenterolog. Medicul gastroenterolog va discuta cu dvs. despre necesitatea unor teste regulate (screening-uri) pentru a depista eventualele semne de cancer cât mai din timp.
Cauzele genetice FAP și HNPCC
Cele două cauze ereditare pot crește riscul de cancer intestinal. Aceste sunt FAP și HNPCC. FAP este prescurtarea pentru polipoza adenomatoasă familială. HNPCC este prescurtarea pentru sindromul cancerului colorectal nonpolipozic ereditar (cunoscut și ca sindromul Lynch). Aceste mutații de gene cresc considerabil riscul pentru persoanele purtătoare, însă cazurile sunt foarte rare. Împreună, FAP și HNPCC sunt responsabile doar pentru 1 din 20 de cazuri de cancer intestinal (5%).
Polipoza adenomatoasă familală
FAP (polipoza adenomatoasă familialp) este o boală rară care se moștenește. Este responsabilă de 1 caz din 100 de cancer intestinal (1%). FAP determină dezvoltarea în intestinul gros a numeroase excescențe mici, noncanceroase (polipi benigni). O parte din acestea se pot transforma în cancer, de-a lungul unei perioade considerabile de timp. Deoarece persoanele cu FAP au atât de mulți polipi, prezintă un risc crescut de cancer intestinal. Până ajung la vârsta de 50 de ani, este aproape sigur că vor dezvolta cancer intestinal. Specialiștii recomandă ca persoanele cu FAP să se supună unei intervenții chirurgicale până la vârsta de 25 de ani, pentru îndepărtarea colonului și prevenirea apariției cancerului intestinal. Găsiți informații suplimentare la pagina despre screening-ul persoanelor cu FAP.
Puteți suferi de FAP chiar dacă nu sunt cazuri precedente în familia dvs. Această mutație a genelor apare accidental în aproape 1 din 4 cazuri (25%), și nu pentru că ar fi moștenită.
Sindromul cancerului colorectal nonpolipozic ereditar (HNPCC)
O altă mutație ereditară rară de gene este sindromul Lynch (sindromul cancerului colorectal nonpolipozic ereditar). Forma normală a acestei gene ajută AND-ul să se repare. Dacă însă suferiți de o mutație a genei care duce la HNPCC, prezentați un risc mai mare de a dezvolta mai multe tipuri de cancer. Riscul de cancer intestinal este cel mai mare. Dar există de asemenea riscul de cancer uterin, cancer ovarian, cancer stomacal, cancer pancreatic, cancer bilial și cancer vezical. Aproape 9 din 10 bărbați (90%) și 7 din 10 femei (70%) cu mutația HNPCC dezvoltă cancer intestinal până la vârsta de 70 de ani. Dacă doctorul dvs. bănuiește că purtați mutația genetică HNPCC, specialistul poate propune intervenția chirurgicală pentru a încerca oprirea apariției cancerului.
Deoarece este rar, HNPCC este probabil responsabil de 1 până la 4 cazuri din 100 de cancer intestinal. Dacă aveți o rudă cu acestă mutație genetică, puteți face teste pentru a afla dacă o aveți și dvs. Dar, în prezent, nu este posibilă o testare pentru toată populația.
HNPCC este legat în mod special de cancerul intestinal care se dezvoltă la o vârstă fragedă. Este probabil să cauzeze aproximativ 4 din 10 cazuri de cancer intestinal (40%) la persoanele sub 30 de ani.
Polipi benigni în intestin
Excescențele în intestin numite polipi sau vegetații adenoide, nu sunt canceroase. Dar pot duce la cancer într-un interval mare de timp. De fapt, majoritatea cazurilor de cancer intestinal se dezvoltă din vegetații adenoide. Vegetațiile adenoide sunt frecvente. Aproximativ 1 din 4 (25%) persoane au cel puțin un polip până la vârsta de 70 de ani. Însă doar un număr restrâns de polipi de dezvoltă în cancer și durează ani de zile ca acest lucru să se întâmple. Un polip cu un diametru de 1 cm are circa 1 din 6 șanse să se dezvolte în cancer de-a lungul a 10 ani.
Colita ulceroasă și boala Crohn
Colita ulceroasă și boala Crohn sunt boli intestinale cronice care cauzează inflamații ale intestinului. Manifestând oricare dintre aceste afecțiuni de-a lungul câtorva ani de zile mărește riscul de cancer intestinal. Nivelul de risc depinde de un număr de factori diverși. Probabil 1 din 100 de cazuri de cancer intestinal e cauzat de colita ulceroasă. Riscul crescut de cancer este cauzat probabil de faptul că boala afecteză căptușeala intestinului iar acesta trebuie să se repare din nou și din nou. Creșterea numărului de celule noi mărește riscul dezvoltării de celule canceroase.
Cancer anterior
Dacă ați mai suferit de cancer intestinal în trecut, prezentați un risc crescut de a-l dobândi din nou. Medicul specialist vă va sfătui cât de des este nevoie să faceți screening-urile. Puteți găsi mai multe informații pe această temă la pagina despre cine poate fi testat pentru cancer intestinal. Studiile au confirmat că persoanele care au avut limfom, cancer testicular sau cancer uterin (cancer endometrial) prezintă un risc crescut de cancer intestinal. Acest lucru poate fi cauzat de modificări genetice sau pot fi un efect al tratamentului pentru cancerul anterior.
Cancerul intestinal și alte afecțiuni medicale
Dacă aveți diabet, pancreasul nu produce o cantitate suficientă din hormonul numit insulină. Persoanele cu diabet au un risc crescut de cancer intestinal. Nu se cunosc cauzele acestui lucru, iar în prezent se efectuează cercetări în acestă privință.
Cercetările au semnalat un risc crescut de cancer intestinal la persoanele care au suferit un transplant de organ.
Persoanele cu acromegalia prezintă și ele un risc crescut. Acromegalia este o afecțiune care apare atunci când glanda pitulară produce prea mult din hormonul de creștere și cauzează creșterea oaselor peste nivelul normal, în special la nivelul feței.
Anumite studii au arătat că persoanele cărora le-a fost îndepartată vezica biliară (colecistectomie) prezintă un nivel crescut de risc de cancer intestinal. Cu toate acestea, alte studii nu au demonstrat această legătură.
Radiațiile
Se estimează că o parte de cazurile de cancer intestinal sunt legate de expunerea la radiații. O parte din acestea sunt cauzate de tratemente cu radioterapie pentru un cancer anterior. Restul sunt legate de radiațiile folosite în teste ca radiografii cu raze X, tomografii computerizate (diagnosticare cu radiații) și radiații din mediu.
Ce știm despre alimentație și cancerul intestinal
Cercetătorii cred că multe cazuri de cancer intestinal pot fi prevenite prin schimbări în alimentație și în modul de viață. Un studiu legat de cancer arată că aproape 1 din 10 cazuri de cancer sunt legate de o alimentație nesănătoasă. Aceasta înseamnă că având o alimentație sănătoasă vă puteți micșora riscul de a dezvolta cancer. Un studiu în acest sens sugerează că 1 din 10 cazuri de cancer este cauzat de o dietă nesănătoasă.
Ce ne arată studiile
Unul dintre motivele pentru care acest domeniu de cercetare este atât de dificil este acela că noi toți mâncăm o varietate mare de mâncăruri în cantități diferite. Unii oameni mănâncă mai multe fructe și legume față de alții. Am putea împărți oamenii în două categorii principale: cei care mănâncă preponderent carne și cei care consumă cel mai adesea fructe și legume. Dar să zicem că printre consumatorii de fructe se află și amatori ai ciocolatei. La fel și din tabăra celor ce mănâncă mai des carne. O parte din „carnivori” consumă doar produse naturale și ecologice. Iar o parte din vegetarieni mănâncă multe produse procesate. Este o zonă prea confuză pentru a putea fi clarificată ușor.
Pentru a afla mai multe despre alimentație și boală, cercetătorii au urmărit de ani de zile obiceiurile alimentare ale unui eșantion mare de oameni. Îi urmăresc pentru a afla care dintre aceștia se va îmbolnăvi pe parcursul vieții și ce boli vor dobândi. Acest proiect european extins de cercetare se numește European Prospective Investigation into Cancer (EPIC). A început în 1992 și a produs niște rapoarte legate de cancerul intestinal. Va produce mai multe în urmatorii 10-15 ani.
Până acum, studiul EPIC a dezvăluit că o alimentație bogată în fibre reduce riscul apariției polipilor intestinali și a cancerului intestinal. În 2011, o analiză extinsă a mai multor studii (meta analiză) a dezvăluit de asemenea că o dietă bogată în fibre, în special cele provenite din cereale integrale, reduce riscul de cancer intestinal.
Știm deja că la creșterea factorului de risc al cancerului intestinal contribuie consumul de carne roșie. Consumul a 100-120 de grame de carne roșie pe zi crește riscul cu o treime (30%). În ceea ce privește carnea procesată, studiile au arătat o mărire a riscului de cancer intestinal, dar gradul de creștere variază de la studiu la studiu. În medie, arată o creștere a riscului între 10 și 50% în rândul celor ce mănâncă între 25 și 50 de grame pe zi. 50 de grame echivalează cu un cârnat sau două felii de bacon.
Alți factori care interacționează cu cei alimentari în mărirea riscului de cancer intestinal includ consumul de alcool, obezitatea și sedentarismul.