CHIMIOTERAPIE CARCINOM PULMONAR

Chimioterapia este utilizarea de medicamente anti-cancer care sunt injectate în venă sau sunt luate oral. Aceste medicamente intră în fluxul sangvin și ajung la toate zonele din corp, făcând acest tratament util pentru anumite tipuri de cancer pulmonar care s-a răspândit la alte organe dincolo de plămâni. Din nefericire, tumorile carcinoide nu răspund de obicei prea bine la chimioterapie. Ea este utilizată mai mult pentru tumorile carcinoide care s-au răspândit la alte organe, provoacă simptome grave și care nu au răspuns la alte tratamente. În anumite cazuri se poate administra după operație.

Deoarece chimioterapia nu micșorează întotdeauna tumorile carcinoide, este important să-i întrebați pe medici despre șansele ca aceasta să ajute și dacă beneficiile depășesc riscul dat de efectele secundare. Unele dintre medicamentele de chimioterapie care pot fi folosite pentru tumorile carcinoide pulmonare avansate includ:

 • Streptozocin;
 • Etoposid (VP-16) Cisplatin Temozolomida;
 • Ciclofosfamida (Cytoxan®);
 • 5-fluorouracil (5-FU) Doxorubicin (Adriamycin®) Dacarbazina (DTIC);

 

În majoritatea cazurilor, medicamentele de chimioterapie sunt folosite împreună, deseori în paralel cu alte tipuri de medicamente. Medicii prescriu chimioterapia în cicluri, fiecare perioadă de tratament fiind urmată de o perioadă de odihnă pentru a permite organismului să-și revină. Ciclurile de chimioterapie durează în general aproximativ 3-4 săptămâni, iar tratamentul inițial implică de obicei 4-6 cicluri. Chimioterapia este deseori nerecomandată pacienților cu sănătatea precară, iar vârsta înaintată este ea însăși o barieră pentru a putea face chimioterapie.

Posibilele efecte secundare ale chimioterapiei

Medicamentele pentru chimioterapie atacă celulele care se divid rapid. Însă și alte celule din organism, cum ar fi cele din măduva osoasă (acolo unde sunt generate noi celule sangvine), din mucoasa bucală și din intestine, precum și foliculii capilari se divid rapid. Așadar și aceste celule pot fi afectate de chimioterapie, ceea ce duce la apariția efectelor secundare. Efectele secundare ale chimioterapiei depind de tipul și doza de medicamente administrate și de perioada administrării. Efectele secundare cele mai frecvente pot include:

 • Căderea părului;
 • Ulcerații bucale;
 • Pierderea poftei de mâncare;
 • Greață și vărsături;
 • Diaree sau constipație;
 • Creșterea pericolului de infecții (din cauza numărului prea mic de celule albe);
 • Învinețire ușoară sau sângerări (din cauza numărului scăzut de trombocite);
 • Epuizare (din cauza numărului prea mic de celule roșii);

 

Aceste efecte secundare sunt de obicei de scurtă durată și dispar după încheierea tratamentului. Există modalități de reducere a acestor efecte secundare sau de a le împiedica să apară. De exemplu, se pot prescrie medicamente pentru a ajuta la împiedicarea sau reducerea stării de greață și a vărsăturilor.
Unele medicamente pot avea alte efecte secundare. De exemplu, cisplatina poate afecta terminațiile nervoase (o boală denumită neuropatie). Aceasta poate duce la simptome (în principal la picioare și la mâini) cum ar fi durerea, senzație de arsură sau pișcături, sensibilitate la rece sau la cald, sau slăbiciune. În majoritatea cazurilor acestea dispar odată cu întreruperea tratamentului, însă poate dura mai mult la anumite persoane.
Trebuie să semnalați orice efect secundar sau orice modificări pe care le sesizați în timp ce faceți chimioterapie echipei medicale pentru ca aceasta să vă poată trata prompt. În unele cazuri, dozele de medicamente de chimioterapie trebuie să fie reduse sau tratamentul trebuie să fie întârziat sau oprit pentru a preveni înrăutățirea efectelor.

Alte medicamente pentru tratarea tumorilor carcinoide pulmonare

Pentru persoanele cu tumori carcinoide pulmonare cu metastază există mai multe medicamente care pot ajuta la controlul simptomelor și care pot întârzia un timp evoluția tumorii.

Analogii de somatostatină – Aceste medicamente sunt înrudite cu somatostatina, un hormon natural care pare să ajute la încetinirea creșterii celulelor neuroendocrine. Ele sunt utile îndeosebi pentru persoanele care suferă de sindrom carcinoid (hiperemie facială, diaree, wheezing, ritm cardiac crescut) și pentru persoanele ale căror tumori sunt detectate într-o scanare prin scintigrafie cu receptor de somatostatină (SRS).
Octreotid – Aceste medicament este foarte util în tratarea simptomelor de sindrom carcinoid. Uneori octreotida poate micșora temporar tumorile carcinoide, însă nu le vindecă. Efectele secundare pot include durere sau arsuri la locul injecției, crampe stomacale, greață, vărsături, dureri de cap, amețeală și epuizare.
Versiunea originală a octreotidei (Sandostatin®)  – Este administrată ca injecție sub piele (subcutanată) cel puțin de două ori pe zi. Unele persoane pot învăța să-și facă singure această injecție acasă. O versiune mai nouă, cu o acțiune mai îndelungată a medicamentului (SandostatinLAR®) este administrată intramuscular o dată pe lună de medicul sau asistenta dumneavoastră. La începutul tratamentului, majoritatea persoanelor fac injecții în fiecare zi. Odată ce medicul găsește doza corectă, poate fi utilizată injecția lunară cu efect mai îndelungat.
Lanreotida – Lanreotida (Somatuline®) este un medicament similar octreotidei. Este administrată prin injecție subcutanată o dată pe lună. Vă poate fi administrată medic sau asistentă, sau puteți învăța să vă faceți injecția acasă. Efectele secundare sunt similare celor date de octreotidă, deși durerea la locul injecției este mai puțin frecventă.
Interferon – Aceste medicamente sunt substanțe naturale din organism care în mod normal ajută la activarea sistemului imunitar. Ele opresc și creșterea anumitor tumori. Interferonul alfa este uneori util în micșorarea sau încetinirea creșterii tumorilor carcinoide metastatice și în îmbunătățirea simptomelor de sindrom carcinoid. Însă utilitatea sa este limitată de efectele secundare de tipul gripei, care pot fi severe. Poate provoca și depresie. Interferonul alfa este administrat prin injecție, fie zilnic, fie de mai multe ori pe săptămână.

Medicamente țintă

În ultimii ani, au fost descoperite medicamente anti-cancer care acționează diferit față de medicamentele standard pentru chimioterapie pentru unele tipuri de cancer. Aceste medicamente urmăresc părți specifice ale celulelor canceroase. Uneori ajută atunci când chimioterapia nu o face și de multe ori au efecte secundare mai puțin severe.
S-a dovedit că două medicamente targetate, Sunitinib (Sutent®) și Everolimus (Afinitor®) ajută la tratarea tumorilor neuroendocrine care apar în pancreas. Aceste medicamente pot fi utile și împotriva tumorilor carcinoide, care reprezintă un tip de tumoare neuroendocrină. Sunt în curs de realizare studii care să dovedească acest lucru, însă unii medici folosesc deja aceste medicamente pentru tumorile carcinoide.
Pot fi folosite și alte medicamente pentru a controla simptomele specifice. Este important să-i descrieți medicului simptomele pentru a vă putea trata eficient.