Controlul simptomelor/efectelor secundare in cancerul renal

Controlul simptomelor/efectelor secundare in cancerul renal. Cancerul și tratamentul anti-cancer pot avea efecte secundare. Pe lângă tratamentul efectiv, ce are ca scop încetinirea, stoparea, sau eliminarea cancerului, o parte importantă a tratamentului este reprezentată de controlul simptomelor și al efectelor secundare. Aceasta se numește îngrijire paliativă și include consiliere psihologică și emoțională.

Îngrijirea paliativă poate fi utilizată în orice stadiu al bolii. Pacienții primesc adesea tratament pentru cancer, precum și îngrijire paliativă. De fapt, pacienții care primesc ambele tratamente au simptome mai puțin severe și o calitate mai bună a vieții.
Îngrijirea paliativă este diferită de la caz la caz și poate include medicație specială, recomandări nutriționale, utilizarea tehnicilor de relaxare, precum și alte terapii. Puteți primi tratamente paliative similare cu cele pentru tratarea cancerului, precum chimioterapie, intervenții chirurgicale sau radioterapie. Discutați cu medicul dvs despre obiectivele fiecărui tratament inclus în planul general de tratament.

Înainte de începerea tratamentului, discutați cu echipa de medici despre posibilele efecte secundare și despre opțiunile privind îngrijirea paliativă. În timpul și după încetarea tratamentului, anunțați imediat medicul dacă aveți probleme pentru ca acestea să fie tratate cât mai rapid. Aflați mai multe informații despre îngrijirea paliativă la capitolul Pacienți/Ghid și Educație.