MANAGEMENTUL EMOTIILOR IN CANCERUL HEPATIC

MANAGEMENTUL EMOTIILOR IN CANCERUL HEPATIC. Cum afectează cancerul hepatic starea emoțională?

În timpul tratamentului și după, se poate să vă simțiți copleșiți de diferite emoții. Se întâmplă multor persoane. Se poate să începeți să vă gândiți la moarte. Sau poate sunteți mai îngrijorați de efectul pe care îl are cancerului dumneavoastră asupra familiei, prietenilor și al carierei. Se poate să priviți din altă perspectivă relațiile pe care le aveți cu cei din jur. Sau alte lucruri neașteptate pot cauza neliniști. De exemplu, după tratament, veți vizita mai rar echipa de tratament și astfel veți avea mai mult timp la dispoziție. Aceste schimbări pot fi o sursă de griji pentru anumite persoane.

Aproape toți cei care trec sau au trecut prin experiența cancerului pot beneficia de un anumit tip de ajutor. Aveți nevoie de oameni către care să vă îndreptați pentru alinare și încurajare. Ajutorul poate veni în mai multe forme: familie, prieteni, grupuri de suport pentru cancer, comunitatea bisericească sau spirituală, grupuri de suport online sau consiliere individuală. Ce e cel mai bine pentru dumneavoastră depinde de situația în care vă aflați și de personalitatea dumneavoastră. Unii oameni se simt în siguranță în cadrul grupurilor formate din persoane cu care împărtășesc experiențe asemănătoare. Alții preferă să vorbească într-un cadru informal, cum ar fi la biserică. Alții se pot simți mai în largul lor vorbind cu un prieten apropiat sau un psiholog. Oricare ar fi sursa dumneavoastră de alinare și curaj, este important să aveți un loc spre care să vă puteți îndrepta când aveți neliniști.

Experiența cancerului vă poate face să vă simțiți singuri. Nu e necesar și nici benefic să încercați să vă descurcați pe cont propriu în permanență. Iar prietenii și familia se pot simți lăsați pe dinafară dacă nu îi includeți. Lăsați-i să se apropie, pe ei și pe oricine simțiți că v-ar putea ajuta. Puteți consulta și articolul Frământările persoanelor cu cancer sau să consultați secțiunea site-ului nostru ce cuprinde efectele secundare, pentru mai multe informații.

 

Ce se întâmplă dacă tratamentul pentru cancerul hepatic nu mai are efect?

În cazul în care cancerul continuă să crească sau revine după un tip de tratament, este posibil să puteți  încerca alt tip de tratament care s-ar putea să vindece cancerul, sau măcar să micșoreze tumoarea astfel încât să vă ajute să trăiți mai mult și să vă simțiți mai bine. Dar când o persoană a încercat mai multe tipuri de tratament care nu au avut efect asupra cancerului, acesta tinde să devină rezistent la toate tratamentele. Dacă acest lucru se întâmplă, este important să cântăriți posibilele beneficii limitate ale unui nou tratament cu posibilele dezavantaje, incluzând efectele secundare. Fiecare persoană privește lucrurile în felul propriu.

Este posibil ca aceasta să fie cea mai grea parte a bătăliei cu cancerul – când ați trecut prin diverse tratamente și nici unul nu mai are efect. Medicul vă poate oferi noi opțiuni, dar de la un anumit punct s-ar putea să fie cazul să vă gândiți că este puțin probabil ca tratamentul să vă îmbunătățească starea de sănătate sau schimbe ceva în legătură cu rezultatul final.

Dacă doriți să continuați să primiți tratament cât de mult posibil, trebuie să vă gândiți la șansele tratamentului de a avea rezultate și să le puneți în balanță cu posibilele riscuri și efecte secundare. În multe cazuri, doctorul poate estima cât de probabil este să răspundă cancerul la tratamentul pe care îl aveți în vedere. De exemplu, medicul poate spune că tratamentul are șanse de 1 la 100 să funcționeze, dacă se decide continuarea acestuia. Unii oameni sunt tentați să încerce. Dar este important să analizați și să înțelegeți care vă sunt motivele pentru a alege acest plan.

Indiferent ce veți decide, este important să vă simțiți cât mai bine. Asigurați-vă că solicitați și primiți tratament pentru orice simptome ați avea, cum ar fi greața sau durerea. Acest tip de tratament se numește îngrijire paliativă.

Îngrijirea paliativă ajută la ameliorarea simptomelor, dar nu există așteptări în ceea ce privește capacitatea acesteia de a ajuta la vindecare. Poate fi acordată împreună cu tratamentul împotriva cancerului, sau poate chiar constitui tratamentul. Diferența constă în scopul acesteia – obiectivul principal este de a îmbunătăți calitatea vieții sau să vă ajute să vă simțiți cât mai bine posibil pentru un timp cât mai îndelungat. Uneori aceasta înseamnă administrarea de medicamente pentru a ameliora simptomele de durere sau greață. Uneori, însă, tratamentele folosite pentru ținerea sub control a simptomelor sunt aceleași ca cele folosite pentru tratarea cancerului. De exemplu, radiațiile pot fi folosite pentru alinarea durerilor de oase cauzate de cancerul care s-a răspândit la oase. Sau chimioterapia poate fi folosită pentru a micșora tumoarea și a preveni blocarea intestinelor. Dar nu este același lucru ca tratamentul care încearcă să vindece cancerul.

De la un anumit punct, puteți beneficia de servicii de îngrijire paliativă. Acestea sunt îngrijiri speciale care tratează mai degrabă persoana decât boala; se axează pe calitatea, și nu pe durata vieții. În cele mai multe cazuri, îngrijirea este acordată acasă. Cancerul vă poate cauza probleme care au nevoie să fie adresate, iar îngrijirea paliativă se concentrează asupra confortului dumneavoastră. Ar trebui să știți că, deși primirea îngrijirii paliative înseamnă de cele mai multe ori sfârșitul tratamentelor ca radiațiile și chimioterapia, nu înseamnă și că nu puteți primi tratament pentru problemele cauzate de cancer sau alte afecțiuni. În îngrijirea paliativă, atenția este îndreptată către trăirea unei vieți cât se poate de plină și menținerea unei stări cât mai bune în această perioadă dificilă. Puteți afla mai multe despre acest tip de îngrijire în documentul numit Îngrijire paliativă.

Păstrarea optimismului este importantă. Speranța vindecării se poate să nu fie la fel de puternică, dar există încă speranța unor vremuri frumoase petrecute cu familia și prietenii, vremuri care pot fi pline de fericire și importanță. În acest moment, o pauză în tratamentul cancerului vă oferă șansa de a vă reîndrepta atenția către cele mai importante lucruri din viața dumneavoastră. Acum este timpul să faceți câteva dintre lucrurile pe care vi le-ați dorit întotdeauna să le faceți și să vă opriți din lucrurile pe care nu vreți să le continuați. Deși cancerul este în afara controlului dumneavoastră, există încă alegeri pe care le puteți face.

 

Schimbări în stilul de viață după cancerul hepatic

Nu puteți schimba faptul că ați avut cancer. Ce puteți schimba, însă, este modul în care vă veți trăi restul vieții, luând deciziile care vă vor ajuta să rămâneți sănătos și să vă simțiți cât mai bine posibil. Acesta poate fi un moment în care să priviți viața din altă perspectivă. Poate vă gândiți la cum ați putea să vă îmbunătățiți starea de sănătate pe termen lung. Unele persoane încep să facă lucrul acesta chiar din timpul tratamentului.

 

Faceți alegeri mai sănătoase

În cazul multor persoane, diagnosticul de cancer le poate ajuta să se concentreze asupra sănătății în moduri la care nu s-ar fi gândit în trecut. Sunt lucruri pe care le-ați putea face pentru a deveni mai sănătos? Ați putea încerca să mâncați mai sănătos sau să faceți mai multă mișcare. Ați putea reduce cantitatea de alcool consumat sau să renuntati la fumat. Chiar și diminuarea nivelului de stress s-ar putea dovedi un lucru util. Aceasta este o perioadă propice pentru a vă gândi la adoptarea unor decizii care să aibă efecte pozitive pentru tot restul vieții. Vă veți simți mai bine și veți fi mai sănătos.

 

O alimentație sănătoasă

Menținerea unei alimentații sănătoase poate fi dificilă pentru oricine, dar poate deveni mai dificilă după tratamentul cancerului. Tratamentul vă poate modifica simțul gustului. Greața poate deveni o problemă. Este posibil să nu aveți poftă de mâncare și să slăbiți, chiar dacă nu vă doriți acest lucru. Sau, dimpotrivă, este posibil să fi luat în greutate și să nu reușiți să slăbiți. Toate aceste lucruri pot fi foarte frustrante. Dacă tratamentul v-a cauzat probleme de greutate, de alimentație sau de gust, străduiți-vă pe cât posibil și țineți cont de faptul că aceste probleme se ameliorează de obicei cu timpul. S-ar putea să vă ajute să mâncați porții mici la intervale de 2-3 ore până vă veți simți mai bine. S-ar putea, de asemenea, să fie o idee bună să solicitați echipei de tratament o recomandare pentru un dietetician sau un specialist în nutriție care să vă ofere câteva idei despre cum să faceți față acestor efecte secundare.

Unul dintre cele mai bune lucruri pe care le puteți face după tratamentul de cancer este să vă stabiliți obiceiuri sănătoase de alimentație. Veți fi surprinși de beneficiile pe termen lung ale unor simple schimbări, cum ar fi diversificarea tipurilor de alimente sănătoase pe care le consumați. Ajungerea la o greutate normală și menținerea acesteia, păstrarea unei alimentații sănătoase și limitarea cantității de alcool consumat vă pot micșora riscul de apariție a mai multor tipuri de cancer, dar vor avea și multe alte beneficii. Obțineți mai multe informații din articolul  Alimentație și activitate fizică în timpul și după tratamentul cancerului: Răspunsuri la întrebările frecvente.

 

Odihnă, oboseală și mișcare

Oboseala cronică, numită și epuizare, este foarte frecventă în rândul persoanelor tratate împotriva cancerului. Aceasta nu este o oboseală normală, ci o “sfârșeală” care nu dispare, chiar dacă vă odihniți. În cazul unor persoane, epuizarea ține mult timp după tratament, astfel încât le va fi greu să facă mișcare sau alte activități pe care și le doresc să le facă. Însă mișcarea poate reduce oboseala. Studiile au arătat că pacienții care urmează un program personalizat de exerciții se simt mai bine din punct de vedere fizic și emotional și pot face față mai bine provocărilor.

Dacă v-a fost rău în timpul tratamentului și nu ați fost foarte activ, este normal ca forța musculară și rezistență să scadă. Orice plan de activitate fizică ar trebui să țină cont de situația dumneavoastră actuală. O persoană care nu a făcut mișcare niciodată nu va putea să depună același efort fizic ca o persoană care juca tenis de două ori pe săptămână. Dacă nu ați mai făcut mișcare de câțiva ani, va trebui să începeți ușor, poate doar prin scurte plimbări. Obțineți mai multe informații din articolul Nutriție și activitate fizică în timpul și după tratamentul împotriva cancerului: Răspunsuri la întrebările frecvente.

Consultați-vă cu echipa de tratament înainte de a întreprinde ceva în acest sens. Aflați care este părerea lor despre planurile dumneavoastră de a depune activitate fizică. Încercați să găsiți un partener de mișcare, astfel încât să nu fiți singur. Dacă familia sau prietenii sunt implicați în începerea unui nou program de exerciții veți fi mai motivați să continuați chiar și atunci când poate nu aveți chef.

Dacă sunteți foarte obosit, va trebui să îmbinați mișcarea cu odihna. Este în regulă să vă odihniți când simțiți nevoia. Uneori este foarte greu pentru anumite persoane să-și acorde timp pentru odihnă dacă sunt obișnuiți să muncească toată ziua sau să aibă grijă de casă, dar acesta nu este momentul să vă obosiți prea tare. Ascultați-vă organismul și odihniți-vă când simțiți nevoia. Pentru mai multe informații despre cum să faceți față oboselii, consultați articolele Oboseala la persoanele cu cancer și Anemia la persoanele cu cancer.

 

Exercițiile fizice pot îmbunătăți sănătatea fizică și mentală:

  • Îmbunătățesc sistemul cardiovascular (inima și circulația sângelui);
  • Împreună cu o dietă echilibrată, vă vor ajuta să ajungeți și să vă mențineți la o greutate normală;
  • Întăresc musculatura;
  • Reduc oboseala și vă dau energie;
  • Ajută la diminuarea anxietății și a depresiei;
  • Vă fac să vă simțiți mai fericit;
  • Vă ajută să vă simțiți mai bine în legătură cu propria persoană;

 

Se știe că, pe termen lung, activitatea fizică regulată joacă un rol important în diminuarea riscului de apariție a anumitor tipuri de cancer și are și multe alte beneficii pentru sănătate.

 

Pot reduce riscul de dezvoltare sau reapariție a cancerului?

Majoritatea persoanelor vor să știe dacă există schimbări specifice în stilul de viață care pot reduce riscul de dezvoltare sau reapariție a cancerului. Din păcate, pentru majoritatea tipurilor de cancer sunt puține dovezi concrete care să-i ghideze pe oameni. Acest lucru nu înseamnă că nimic nu ajută, ci doar că în mare, acest domeniu nu a fost studiat în profunzime. Majoritatea cercetărilor se îndreaptă către schimbări în stilul de viață care să prevină apariția cancerului, nu menținerea acestuia sub control sau prevenirea reapariției.

De exemplu, menținerea unei greutăți normale, reducerea consumului de alcool și tutun și măsurile luate pentru prevenirea hepatitei pot reduce riscul de cancer hepatic, dar nu este clar cum afectează riscul de recurență în cazul unei persoane care a avut deja acest tip de cancer. Adoptarea acestor obiceiuri sănătoase poate fi de ajutor, dar nu oferă nici o garanție.