Efecte adverse pe termen scurt

Este posibil să experimentați câteva efecte adverse. Acestea încep gradual pe parcursul tratamentului. Se pot întinde pe o durată de o săptămână sau două după încheierea tratamentului. Aceste efecte secundare includ:

 • Oboseală;
 • Diaree;
 • Stare de rău;
 • Urinare frecventă;
 • Piele uscată în zona tratamentului.

 

Oboseala

Vă puteți simți din ce în ce mai obosit pe măsură ce tratamentul se desfășoară. Este o situație frecventă în radioterapie. Oboseala este și un efect al tratamentului, dar și al drumurilor până la spital și înapoi. Odihniți-vă dacă simțiți nevoia. Este indicată și efectuarea câtorva exerciții fizice ușoare în fiecare zi, însă dacă simțiți că nu sunteți în stare, este mai bine să vă odihniți.

Diareea

Doctorul vă poate prescrie medicamente pentru a reduce diareea, așa că informați-vă doctorul sau asistentul medical specializat dacă experimentați acest efect secundar. Este important să beți multe lichide dacă aveți diaree.

Starea de rău

Este posibil să nu aveți poftă de mâncare sau de consumat lichide dacă vă este rău. Dar este important să beți multe lichide. Dacă vă este greu să mâncați, încercați să consumați băuturi bogate în calorii. Le puteți procura pe bază de prescripție medicală sau le puteți cumpăra de la farmacie.

Urinări frecvente

Rectul se află foarte aproape de vezică, astfel că radioterapia intestinală poate afecta suprafața vezicii. Puteți experimenta simptome asemănătoare ca în cazul unei infecții la vezică (cistită). Este posibil să simțiți frecvent nevoia de a urina, însă când o faceți, nu va fi decât într-o cantitate mică. De asemnea, s-ar putea să simțiți o arsură sau usturime în timpul urinării. Încercați să beți cât mai multe lichide. Se crede că un consum de suc de merișoare poate ajuta în cazul problemelor vezicii. Merișoarele pot mări efectul warfarinei (un coagulant). Dacă luați tablete cu warfarină nu ar trebui să beți suc de merișoare. Inflamația vezicii va scădea după terminarea tratamentului. Este important să anunțați doctorul dacă veți dureri la urniare, acesta poate fi un semn al unei infecții ce necesită tratament cu antibiotice.

Piele uscată

Radioterapia vă poate usca pielea. Pielea din jurul anusului este foarte sensibilă și se poate înroși și irita în timpul tratamentului cu radioterapie. Tratați pielea cu multă atenție pe perioada tratamentului și câteva săptămâni după. Spălați-vă cu apă și săpun delicat, cum ar fi cel de bebeluși. Tampotați ușor pielea cu un prosop moale. Doctorul, asistentul medical sau radiograful vă vor recomanda creme pentru protejarea și vindecarea rapidă a pielii. Nu folosiți săpunuri parfumate sau medicale, sau alte loțiuni și creme până ce nu ați discutat cu specialistul dvs. Este posibil să aveți dificultăți în găsirea unei poziții confortabile. Încercați folosirea unei perne moi. Puteți cere sfatul sau ajutorul asistentei secției de radioterapie. După încheierea tratamentului, pielea își va reveni în câteva săptămâni.

Efecte secundare pe termen lung

Pe lângă efectele secundare pe termen scurt experimentate în timpul tratamentului, radioterapia poate cauza și efecte adverse pe termen lung. Doctorul vă va planifica cu grijă tratamentul, astfel încât să se asigure că veți avea cât mai puține efecte secundare posibil. Însă efectele radiației depind foarte mult de la caz la caz.

Nu toate persoanele care au urmat radioterapie pentru tratarea cancerului intestinal rămân cu efecte secundare pe termen lung. Unii oameni revin rapid la un mod normal de viață. Însă pentru alții, efectele secundare pe termen scurt continuă și se transformă în efecte secundare pe termen lung. Sunt și cazuri în care efectele pe termen scurt se ameliorează, dar ulterior apar semne ale unor schimbări pe termen lung ale intestinului sau vezicii. Acestea își pot face apariția de la câteva luni și până la câțiva ani de la încheierea tratamentului.

Efectele pe termen lung ale radioterapiei folosite în tratarea cancerului intestinal includ :

 • Diaree;
 • Nevoia de a defeca frecvent;
 • Incontinența fecală – este un fenomen rar;
 • Absorbția deficitară a mâncării în intestin, conducând la pierderea în greutate;

 

Radioterapia poate afecta și vezica urinară, cauzând:

 • Incontinență urinară;
 • Pierderea elasticității vezicii urinare, care duce la urinare frecventă;
 • Formarea de vase de sânge fragile în peretele vezicii, cauzând sânge în urina;

 

Poate afecta și viața sexuală:

 • Menopauză timpurie;
 • Disfuncții erectile;
 • Infertilitate, atât la bărbați cât și la femei;
 • Uscăciunea și micșorarea vaginului, ceea ce duce la durere în timpul actului sexual;

 

Discutați doctorul dvs. dacă vi se pare că aveți vreunul dintre aceste efecte secundare. Există metode pentru a le ameliora. Uneori, afecțiuni ca de exemplu infecțiile pot cauza simptome similare cu cele provocate de efectele secundare ale radioterapiei pentru cancer intestinal.

Este posibil să vă fie jenă să discutați cu doctorii sau asistentele medicale despre efecte secundare ca diareea, îngustrarea vaginului, dificultăți în a obține erecția sau incontinență. Dar doctorii și asistentele au de-a face cu astfel de situații tot timpul, așa că nu trebuie să vă simțiți stânjeniți. Dacă le spuneți probleme dvs, vor găsi soluții pentru a vă ajuta.