Este important ca medicul dvs să aibă experiență în tratarea pacienților cu leucemie acută sau care să aibă acces la un specialist în leucemie acută mieloidă (LAM). Acest specialist se numește hematolog oncolog.

Găsirea celei mai bune abordări de tratament

Majoritatea pacienților cu LAM, mai ales pacienții cu  un număr mare de globule albe, au nevoie de tratament imediat după diagnosticare, pentru că boala avansează rapid. Scopul inițial al tratamentului este de a induce remisia. Obiectivul pe termen lung este de a trata boala.

Tratamentul recomandat de medic depinde de mai mulți factori, printre care:

 • Subtipul LAM;
 • Rezultatele analizelor citogenetice;
 • Starea generală de sănătate;
 • Dacă ați mai avut cancer în trecut și dacă ați făcut chimioterapie
 • Dacă ați avut un sindrom mielodisplazic sau un alt tip de cancer;
 • Dacă LAM este la sistemul nervos central;
 • Dacă ați avut o infecție în sânge (infecție sistemică);

 

Pe măsură ce se pune la punct un plan de tratament, trebuie să discutați cu medicul:

 • Rezultatele la care vă puteți aștepta în urma tratamentului;
 • Posibilitatea participării la un studiu clinic, unde veți avea acces la tratament medical de ultimă generație, care v-ar putea fi mai de folos decât tratamentul standard;
 • Posibilele efecte secundare, inclusiv efecte secundare pe termen lung și efecte întârziate;

 

Alte considerente privind tratamentul.

Dacă aveți 60 de ani sau mai mult, tratamentul poate fi diferit de cel standard. De exemplu, este posibil ca organismul dvs să nu poată face față la chimioterapie și este posibil să aveți și alte afecțiuni, normale pe măsură ce îmbătrânim. Acești factori, printre altele, pot să influențeze decizia privind tratamentul și pot complica procesul.

Dacă aveți un copil sub tratament împotriva LAM, terapia poate fi ușor diferită de cea utilizată în cazul adulților.

Dacă boala a recidivat sau dacă încă este prezentă după finalizarea terapiei standard (leucemie refractară), este probabil nevoie să efectuați un alt tratament decât prima dată.

Pe multe persoane cu leucemie acuta mieloidă(LAM), începerea tratamentului le ajută să se concentreze pe rezultatele acestuia și să aștepte cu nerăbdare remisia  bolii.

Tipuri de Tratament pentru LAM

Medicii folosesc mai multe tipuri de tratament pentru adulții cu LAM, în diferite stagii ale bolii:

Chimioterapie. Majoritatea pacienților cu LAM încep chimioterapie imediat.

Transplant de celule stem. Acesta poate fi efectuat împreună cu chimioterapia după faza de inducție.

Alte terapii cu medicamente. Există mai multe tipuri diferite de medicamente anticancer care pot fi utilizate pentru a trata leucemia acută promielocitară (subtip M3).

Medicul dumneavoastră vă poate sugera participarea la un studiu clinic. Studiile clinice pot implica terapii cu noi medicamente și combinații de medicamente noi sau noi abordări pentru transplant de celule stem.

Rezultatele tratamentului

Leucemia acuta mieloidă (LAM) poate fi o boală dificil de vindecat. Cu toate acestea, progresele în ceea ce privește tratamentul LAM au dus la îmbunătățirea duratei de remisie și a ratei de vindecare. Acest lucru se datorează, în parte, transplantului de celule stem care poate vindeca unii pacienți. Rezultatele tratamentului pot fi defalcate în patru categorii:

 • boală activă;
 • bolii reziduale minime;
 • remisie moleculară complet;
 • remisie (remisie completă);

 

Boală activă – LAM este încă prezent în timpul tratamentului sau după acestea (leucemie refractară) sau LAM a revenit după tratament (recidivă). Un pacient cu recidivă are mai mult de 5% celule blastice în măduvă.

Boală reziduală minimă – Nu sunt detectate celulele LAM în măduva osoasă la testele standard, precum analiza celulelor la microscop. Dar testele mai sensibile, precum citometria în flux sau teste foarte sensibile, precum reacția în lanț a polimerazei (PCR), pot detecta dacă au rămas celulele LAM în măduvă.*

Remisie moleculară completă – Nu se detectează celule LAM din măduvă atunci când se utilizează teste sensibile precum PCR.

Remisie (remisie completă) – Nu se detectează prezența bolii după tratament conform:

 • numărului de celule blastice: mai puțin de 5 procente;
 • numărului de celule din sânge – limite normale;
 • lipse de semne sau simptome ale bolii;

*Un procent de 1-5 la sută din globule albe în măduvă care sunt celule blastice nu indică faptul că un pacient are o boala reziduală minimă. Acest procent de celule blastice poate apărea și la oameni care nu au leucemie.

Rata de vindecare și vârsta

Vârsta influențează rata de vindecare:

Adulți sub 65 de ani au o posibilitate mai mare de vindecare ca pacienții care sunt mai în vârstă.
Copiii cu aceasta boală au o rată de vindecare puțin sub 50 la sută.
În plus, adulții tineri și pacienții cu anumite tipare citogenetice și anumite subtipuri LAM, precum leucemie acută promielocitară, răspund mai bine la unele tratamente.

Rezultatele tratamentului variază și în funcție de pacienți. Este de asemenea important să înțelegem că cele mai recente statistici de supraviețuire reflectă doar valori de până în 2008. Îmbunătățirile recente în ceea ce privește tratamentul și îngrijirea nu sunt reflectate de aceste rate. Tratamentele mai noi, progresele înregistrate în domeniul transplantului de celule stem, o mai bună îngrijire și cercetările în domeniul noilor medicamente în cadrul studiilor clinice contribuie, toate, la rezultate mai bune și la o mai bună calitate a vieții pentru persoanele diagnosticate cu leucemii.

 

0 0 vote
Article Rating