CONTROLUL SIMPTOMELOR CARCINOM PULMONAR

Proceduri de ameliorare a simptomelor date de tumorile carcinoide pulmonare

Dacă nu puteți trece printr-o operație majoră deoarece funcția plămânilor este redusă sau suferiți de alte probleme medicale grave, ori cancerul s-a răspândit prea mult pentru a fi extirpat, se poate recurge la alte tratamente pentru ameliorarea unora dintre simptome. Aceste tratamente, denumite proceduri paleative, pot ameliora simptomele însă nu pot să vindece cancerul și sunt recomandate doar dacă nu puteți suporta o operație de îndepărtare completă a tumorii. Dacă sunteți tratați prin aceste proceduri puteți primi și radioterapie.

Tratarea blocajului căilor aeriene

Dacă tumoarea blochează căile respiratorii din plămân, se poate ajunge la pneumonie sau respirație sacadată. Îndepărtarea celei mai mari părți din tumoare printr-un bronhoscop sau distrugerea majorității acesteia cu laser (poziționat la capătul unui bronhoscop) poate fi de ajutor. În unele cazuri se poate utiliza un bronhoscop pentru a monta un stent (un tub rigid) din metal sau silicon în calea respiratorie după tratament pentru a o ține deschisă.

Tratarea acumulărilor de lichid

Uneori se poate acumula lichid în torace (în afara plămânilor), care poate apăsa pe plămâni și poate afecta respirația. De obicei se introduce un ac tubular prin piele în spațiul pleural pentru a îndepărta lichidul. (Această procedură se numește toracenteză). Eliminarea lichidului poate ameliora problemele de respirație imediat la majoritatea pacienților, însă de cele mai multe ori lichidul se va acumula din nou rapid dacă nu se mai ia nici o altă măsură.

Pleurodeza: Pentru a elimina lichidul și a împiedica reapariția lui medicii realizează uneori o procedură denumită pleurodeză. Se face o tăietură mică în pielea peretelui toracic și se introduce un tub gol în torace pentru a îndepărta lichidul. Apoi se instilează fie talc, fie un medicament cum ar fi doxiciclina sau un medicament de chimioterapie în cavitatea toracică. Aceasta face ca învelișurile plămânului (pleura viscerală) și ale peretelui toracic (pleura parietală) să stea lipite, sigilând spațiul și limitând acumularea de lichid. Tubul este deseori lăsat deschis o zi sau două pentru a se drena lichidul nou care s-ar putea acumula.

Montarea cateterului: Aceasta este o altă modalitate de a controla acumularea de lichid. Un capăt al cateterului (un tub subțire, flexibil) este introdus în torace printr-o mică incizie în piele, iar celălalt capăt este lăsat în afara corpului. Această operațiune se face în cabinetul medicului sau la spital. Odată montat, cateterul poate fi atașat de un recipient special sau de un alt dispozitiv care să permită drenarea constantă a lichidului.