Intervenția chirurgicală de îndepărtare a cancerului pancreatic

Când diagnosticul este cancer pancreatic, medicul specialist va face teste pentru a afla dacă este posibilă îndepărtarea cancerului. Dacă este posibil, chirurgul vă va propune să faceți o operație. Cel mai probabil acest lucru se întâmplă pentru cancerele pancreatice în stadiul 1și unele din stadiul 2. Intervenția chirurgicală de îndepărtare a cancerului de pancreas implică operații lungi și complicate. De aceea trebuie să fiți într-o stare de sănătate bună pentru a putea intra în operație. Când boala s-a răspândit, o operație de îndepărtare a acesteia nu vă va vindeca. Ar trebui să treceți printr-o operație majoră și ați avea în continuare cancer. Cu excepția cazului în care chirurgul poate îndepărta complet cancerul, nu are rost să treceți prin această operație.
Chiar dacă îndepărtarea cancerului este posibilă, nu există nicio garanție că nu va reveni. Este posibil ca celulele canceroase să se fi divizat înainte de operație. Acestea ar fi prea mici pentru a fi văzute la scanări. Însă se pot dezvolta într-o altă tumoare mai târziu. Specialistul dumneavoastră poate sugera chimioterapie după operație în încercarea de a opri revenirea cancerului.

 

Intervenția chirurgicală de ameliorare a simptomelor

La majoritatea persoanelor, cancerul pancreatic este diagnosticat prea târziu pentru ca o operație să-l mai poată îndepărta. Însă în anumite cazuri puteți avea nevoie de operație pentru a scăpa de un blocaj în canalul biliar sau în duoden. Aceasta se numește operație de bypass. Ea ajută la ameliorarea simptomelor cum ar fi icterul sau starea de rău. Cu toate acestea, în zilele noastre se întâmplă mai des să vi se monteze un tub (stent) în canalul biliar sau în duoden pentru a ameliora simptomele mai degrabă decât să vi se facă o operație.

 

Utilizarea de stenturi pentru ameliorarea simptomelor

“Stent” este un termen medical pentru un tub mic. Medicii folosesc stenturi pentru a rezolva blocajele. Icterul este cauzat de cancerul care vă blochează canalul biliar. Multe persoane care suferă de cancer pancreatic au icter. Această situație este mai frecventă dacă aveți cancer la capul pancreasului. Dacă respectivul cancer blochează partea de sus a intestinului subțire (duodenul), e posibil să vă simțiți foarte rău și să vomați. Asta se întâmplă deoarece alimentele și băutura nu pot trece normal din stomac în intestin.
Medicul dumneavoastră va monta un stent în canalul biliar blocat sau în duoden pentru a-l ține deschis. Aceasta nu este o operație în sine. Se face cel mai adesea în timpul unei endoscopii. Sau pentru un canal biliar blocat, stentul poate fi montat prin piele  cu anestezie locală. Medicul ghidează stentul pe poziție folosind raze X. Medicii care montează stenturile sunt de obicei specialiști în realizarea procedurilor cu raze X (radiologi) sau în endoscopii mai degrabă decât chirurgi.

 

Tipuri de operație in cancerul pancreatic

 • Îndepărtarea completă a cancerului pancreatic;
 • Ameliorarea simptomelor de cancer pancreatic;

Pentru a afla dacă este posibil să îndepărteze cancerul, chirurgul va verifica:

 • Dimensiunea tumorii;
 • Unde se află aceasta în pancreas;
 • Dacă cancerul a crescut în țesuturile din jurul pancreasului;
 • Dacă cancerul se găsește în ganglionii limfatici din jurul pancreasului;
 • Dacă cancerul a crescut în vasele mari de sânge din pancreas sau din jurul acestuia;
 • Dacă boala s-a răspândit în alte zone din organism;

 

Chirurgul poate afla răspunsurile la unele dintre aceste întrebări analizând rezultatele analizelor pe care le-ați făcut. Scanările pot arăta dimensiunea și poziția tumorii. O tumoare care are o dimensiune de mai puțin de 3 cm are șanse mai mari să fie îndepărtată. Cancerele din capul pancreasului sunt deseori mai ușor de îndepărtat decât cele din corpul sau coada pancreasului. Acest lucru se întâmplă deoarece de obicei sunt diagnosticate într-un stadiu incipient.
Scanările pot arăta de asemenea răspândirea cancerului în alte părți ale corpului. Însă este posibil ca un chirurg să înceapă operația fără a ști exact dacă cancerul s-a răspândit la ganglionii limfatici sau a invadat vasele de sânge.

Dacă este posibilă îndepărtarea cancerului chirurgul poate sugera o:

 • Operație Kausch Whipple (de obicei numită operație Whipple);
 • Pancreatectomie totală;
 • Pancreatectomie distală;

O operație Kausch Whipple presupune îndepărtarea unei părți din pancreas, a duodenului, a unei părți din stomac și a vezicii biliare. Există o alternativă denumită operație Kausch Whipple de conservare a pilorului. Este același lucru, cu excepția faptului că medicul chirurg nu vă va îndepărta nici o parte din stomac.

 

Ameliorarea simptomelor de cancer pancreatic

În unele cazuri puteți face o operație de ameliorare a simptomelor de cancer pancreatic cum ar fi icterul și starea de rău cauzate de un blocaj. Icterul apare atunci când canalul biliar este blocat. Orificiul canalului biliar se află chiar lângă orificiul canalului pancreatic. Așadar nu este neobișnuit ca un cancer pancreatic să blocheze canalul biliar apăsând pe el sau crescând lângă el. Atunci când cancerul blochează partea cea mai de sus a intestinului subțire (duodenul), vă puteți simți foarte rău. Aceasta deoarece blocajul împiedică mâncarea să treacă din stomac în intestin. Chirurgul dumneavoastră poate face o operație de bypass pentru blocaje..
În loc să faceți operație este mai probabil acum să vi se monteze un tub (stent) pentru a menține canalul biliar sau duodenul deschis pentru a ameliora simptomele.

 

Intervenția chirurgicală în încercarea de a trata cancerul pancreatic

Îndepărtarea capului pancreasului (PPPD) – se numește pancreatoduodenectomie de conservare a pilorului. Aceasta implică îndepărtarea:

 • Unei părți din pancreas;
 • Duodenului (prima parte din intestinul subțire);
 • Vezicii biliare și a unei părți din canalul biliar;

Astfel, după operație coada pancreasului este unită de o parte din intestinul subțire.
Operația Whipple – această operație este la fel cu PPPD, dar vi se îndepărtează și o parte din stomac.
Acestea sunt cele mai frecvente operații pentru cancerele capului pancreasului care sunt operabile. Este vorba despre o operație majoră. Însă aceste operații nu sunt la fel de greu de suportat ca o pancreatectomie totală. Deoarece vă veți păstra o parte din pancreas, este posibil să nu aveți nevoie să luați insulină. Și este posibil să nu aveți nevoie să luați enzime pentru a vă ajuta să digerați mâncarea (deși aproximativ 1 din 3 pacienți ai operațiilor Whipple au nevoie de enzime). Mai întâi, medicul vă va monitoriza digestia și nivelul zahărului din sânge pentru a se asigura că vă descurcați singur.
Chiar și așa, recuperarea după o asemenea operație este grea. Va trece destul de mult timp până când veți putea reîncepe să mâncați aproape normal. Sistemul dumneavoastră digestiv nu va mai fi niciodată cum a fost.

 

Îndepărtarea pancreasului (pancreatectomie totală)

Aceasta este o operație extrem de dificilă. Ea implică îndepărtarea:

 • Întregului pancreas;
 • Duodenului;
 • Unei părți din stomac;
 • Vezicii biliare și a unei părți din canalul biliar;
 • Splinei;
 • Multora dintre ganglionii limfatici din jur;

Această operație nu se face foarte des. Deoarece întregul pancreas este îndepărtat, și prin urmare nu este prins cu copci de intestinul subțire, complicațiile date de scurgeri sunt reduse. Însă când au fost comparate rezultatele, pancreatectomia totală nu a fost mai bună decât o operație Whipple în privința controlării cancerului. Cum recuperarea după această operație este mai dificilă, de obicei se efectuează un PPPD sau un Whipple în locul ei.
Pentru a face o pancreatectomie totală trebuie să fiți într-o formă suficient de bună pentru a supraviețui unei operații atât de mari și unei anestezii generale de lungă durată. Trebuie de asemenea să fiți într-o formă destul de bună pentru a rezista pe perioada recuperării. Pierderea pancreasului vă va afecta sistemul digestiv. Veți suferi și de diabet. Pierderea splinei crește riscul de infecție. Și vă poate afecta coagularea sângelui.

După operație va trebui să:

 • Luați enzime pentru a vă ajuta să digerați mâncarea;
 • Faceți analize regulate de glicemie și injecții cu insulină;
 • Faceți vaccinuri și poate să luați antibiotice tot restul vieții pentru a preveni infecțiile (dacă v-a fost îndepărtată splina);

Va dura mult până să puteți reîncepe să mâncați aproape normal după acest tip de operație. Puteți avea probleme de absorbție a mâncărurilor și diaree.

 

Îndepărtarea cozii pancreasului (pancreatectomia distală)

Când cancerul se află în corpul sau în coada pancreasului vi se va face o pancreatectomie distală. Chirurgul îndepărtează corpul și coada pancreasului și lasă capul. De obicei vă scoate și splina, deoarece coada pancreasului este chiar lângă aceasta.
Din nefericire, pancreatectomia distală nu poate fi făcută oricui. Multe persoane au cancer care se răspândește și, prin urmare, nu poate fi îndepărtat complet. Doar aproximativ 1 din 20 de pacienți (5%) cu cancer al corpului sau cozii pancreasului pot face această operație.
Ca și în cazul PPPD sau Whipple, vi se va lăsa o parte din pancreas. Așadar nu ar trebui sa aveți nevoie de enzime sau insulină. Însă ca și în cazul oricăror alte operații de tratare a cancerului pancreatic, aceasta implică o intervenție majoră și o anestezie lungă.

 

Posibile complicații ale operației pancreatice majore

O complicație este ceva neprevăzut ce apare după operație și vă face recuperarea și mai dificilă. Infecțiile toracice sau cheagurile de sânge sunt complicații frecvente după orice operație. Toate aceste operații reprezintă intervenții extrem de dificile, cu multiple riscuri atașate. Însă sunt efectuate în încercarea de a trata cancerul, astfel că s-ar putea să considerați că merită să vă asumați anumite riscuri. Asigurați-vă că discutați posibilele complicații cu chirurgul dumneavoastră și că îi puneți toate întrebările necesare. Este important ca familia dumneavoastră să aibă șansa de a discuta cu chirurgul de asemenea.
Complicațiile sunt mai frecvente în cazul operațiilor celor mai mari. Rata de complicații este mai cea mai scăzută în centrele specializate în care chirurgii sunt mai experimentați în efectuarea acestei operații dificile. În general, aproximativ 4 din 10 pacienții (40%) care trec prin operații majore suferă una sau mai multe complicații. Cele mai frecvente complicații includ:

 • Infecția internă sau abcesul;
 • Colectarea de fluid;
 • Sângerare;
 • Fistule;
 • Cheaguri de sânge;
 • Infecție toracică;
 • Probleme de inimă;

Infecția poate apărea deoarece există sânge sau lichid din țesut care se colectează intern în jurul locului operat. Sau deoarece aveți hemoragie internă. Dacă dezvoltați o infecție internă, vi se vor administra antibiotice prin cateter. Abcesele sau orice fluid colectat intern necesită drenaj. De obicei acesta se face introducând un ac sau un tub de drenaj. Acul sau tubul este ghidat pe poziție cu raze X sau sub ecografie.
Puteți sângera imediat după operație deoarece o legătură a unui vas de sânge are o scurgere. Sau deoarece sângele nu vi se coagulează corect. Sângerările în primele zile de după operație pot apărea deoarece există o infecție sau se formează o fistulă. Modalitatea de tratare a sângerării depinde de cauza acesteia.
Cuvântul fistulă înseamnă deschidere. În acest caz, înseamnă că o parte din cusătura internă cu sistemul digestiv s-a desfăcut sau s-a rupt. Astfel, unele sucuri digestive pot pătrunde în abdomen. Aproximativ 1 din 10 pacienții (10%) care trec printr-o operație pancreatică majoră vor avea o fistulă. Dacă aveți una, vi se va monta un dren pentru rană și vi se vor administra medicamente pentru a controla inflamația. Drenurile vor fi lăsate pe poziție până când fistula se usucă. Apoi fistula se va vindeca singură. Uneori, chirurgul trebuie să vă opereze din nou pentru a repara scurgerea.

Cheagurile de sânge (tromboza venoasă profundă, DVT) reprezintă o posibilă complicație a intervenției chirurgicale deoarece nu vă mișcați prea mult. DVT poare bloca fluxul normal de sânge prin vene. Există un risc ca un cheag de sânge să de desprindă și să se miște prin sistemul circulator către plămâni, provocând un blocaj (embolism pulmonar). Majoritatea cheagurilor de sânge pot fi tratate cu succes, iar în spital se iau măsuri pentru reducerea riscului formării de cheaguri de la bun început.
Infecția toracică este o complicație frecventă a multor operații. Aceasta apare deoarece nu vă mișcați suficient de mult sau nu respirați suficient de adânc după operație. Ceea ce ați expectora în mod normal rămâne în plămâni și devine un focar de infecție. Puteți ajuta la prevenirea acestuia făcând exerciții de respirație profundă. Fizioterapeuții și asistentele vă vor ridica din pat cât mai repede posibil pentru a vă ajuta să vă mișcați.

Cel mai probabil ați făcut analize teste cardiologice înainte de intervenție, însă acestea sunt operații foarte mari și cresc presiunea asupra inimii dumneavoastră. Unele persoane încep să aibă după operație probleme de inimă pe care nu le aveau înainte.
Complicațiile de după operație pot fi foarte serioase. Ele devin mai puțin frecvente pe măsură ce chirurgii sunt capabili să decidă mai bine cine are șanse să se recupereze bine după acest tip de operație. Și pe măsură ce majoritatea acestor operații sunt realizate în centre specializate. Însă chiar și așa, aproximativ 1 din 20 de persoane (5%) care trec prin cea mai complicată operație pot muri direct ca urmare a complicațiilor de după operație.

 

Chirurgia prin gaura cheii

În anumite centre specializate vi se poate face operația sub formă de chirurgie prin gaura cheii (laparoscopică). Această metodă este mai probabilă la pancreatectomia distală, îndeosebi pentru tumorile pancreatice neuroendocrine (PNETs) și tumorile chistice. Acest tip de chirurgie este adecvat doar pentru un număr redus de persoane. Și este realizat doar de chirurgi cu experiență atât în chirurgia pancreatică, cât și în tehnicile laparoscopice avansate.
Chirurgul vă face mai multe incizii mici în abdomen în locul unei tăieturi mari, așa cum s-ar întâmpla în cazul chirurgiei tradiționale deschise. Chirurgul introduce un tub lung și îngust numit laparoscop, precum și alte instrumente, prin incizii. Laparoscopul este conectat la o cameră cu fibră optică ce arată imagini din interiorul corpului pe un ecran video. Chirurgul manipulează instrumentele pentru a îndepărta tumoarea în timp ce urmărește ce face pe ecran.
Chirurgia laparoscopică poate provoca mai puțină durere, iar perioada de recuperare poate fi mai mică în comparație cu chirurgia deschisă. Această tehnică este încă relativ nouă pentru tumorile pancreatice, astfel încât chirurgii monitorizează rezultatele acestui tip de operație.

 

Operația de ameliorare a simptomelor de cancer pancreatic

 • Ameliorarea icterului;
 • Ameliorarea unui intestin blocat;

Ameliorarea icterului – Icterul este provocat de blocarea canalului biliar. Aceasta poate cauza:

 • Stare de rău (greață);
 • Slăbiciune și pierderea energiei;
 • Mâncărimi pe piele;
 • Disconfort digestiv și vânturi;

De obicei canalul biliar este deblocat prin inserarea unui tub care să-l țină deschis. Acesta se numește stent. De obicei nu aveți nevoie de o operație pentru a vi se monta un stent. Un medic specialist îl poate monta în timpul unei endoscopii sau ghidat de raze X.
Dacă acest lucru nu este posibil sau nu este potrivit pentru dumneavoastră, puteți fi supus unei operații pentru a permite bilei să se dreneze ocolind canalul biliar blocat. Pentru a face acest lucru, chirurgul dumneavoastră va tăia canalul biliar deasupra blocajului și îl va reatașa la intestin. Această operație este numită coledocojejunostomie. Aproape întotdeauna ameliorează cu succes icterul. Este totuși o intervenție chirurgicală abdominală, așa că poate dura destul de mult să vă recuperați. Însă nu este nici pe departe la fel de solicitantă ca operațiile curative de cancer pancreatic. Și poate face diferența în ceea ce privește calitatea vieții dumneavoastră.
Ameliorarea unui intestin blocat – Dacă duodenul este parțial sau complet blocat de cancer vă puteți simți foarte rău. Nici un aliment sau băutură pe care îl/o înghițiți nu poate trece în intestin în mod firesc. Astfel că se adună în stomac și sunteți nevoiți să le eliminați vomând. Acest tip de vomă poate fi foarte puternic, însă vă veți simți ușurat un timp după aceea.

Dacă se întâmplă acest lucru, probabil că vi se va monta un stent (tub) în duoden pentru a-l ține deschis. Sau în anumite cazuri poate fi posibilă operația pentru ocolirea blocajului. Chirurgul vă atașează partea din intestinul subțire care se află sub duoden direct de stomac. Aceasta permite alimentelor pe care le digerați să treacă în intestin. Această operație nu vă va vindeca de cancer. Însă vă poate permite să trăiți o viață de calitate pentru perioadă mai îndelungată. Va trebui să discutați atent cu chirurgul dumneavoastră despre ce beneficii vă poate aduce operația și despre cum va fi recuperarea. Medicul dumneavoastră vă poate prescrie de asemenea tratament medicamentos pentru a ameliora simptomele unui intestin blocat.