Pentru majoritatea persoanelor cu leucemie cronică mieloidă (LCM), nu există motive evidente care au dus la apariția bolii. Sunt puțini factori de risc asociați cu LCM. Cei doi factori cunoscuți sunt:
• Expunerea la doze ridicate de radiații.
• Doze ridicate de radioterapie pentru tratarea altor tipuri de cancer, ca limfomul.

Totuși, majoritatea persoanelor cu cancer, tratate cu radioterapie, nu dezvoltă LCM. Iar majoritatea persoanelor cu LCM nu au fost expuse la doze ridicate de radiații. Procentul persoanelor cu LCM care au fost expuse la radiații și dezvoltă LCM este mic.

Cercetările nu au arătat nici o corelație între radiografiile cu raze X medicale sau stomatologice și LCM. Mai mult, LCM nu este contagioasă.

Cum se dezvoltă LCM?

LCM începe cu o mutație (modificare) a unei singure celule stem din măduva osoasă. Celulele stem formează celule sanguine (globule roșii, globule albe și trombocite). Celula modificată a măduvei se multiplică în mai multe celule (celule LCM). Celulele LCM cresc și supraviețuiesc mai bine decât celulele normale. Creșterea necontrolată a celulelor LCM din măduvă duce la o creștere a celulelor LCM în sânge.
LCM nu afectează total dezvoltarea globulelor roșii, a globulelor albe și a trombocitelor mature. Ca rezultat, LCM în fază cronică este de obicei mai puțin severă decât leucemia acută.

Netratată, LCM poate duce la:
• Un număr redus de globule roșii care nu mai pot transporta o cantitate suficientă de oxigen, ceea ce duce la anemie;
• Inabilitatea sistemului imunitar de a se apăra eficient de infecții din cauza lipsei de neutrofile (un tip de globule albe), o afecțiune numită neutropenie;
• Un număr redus de trombocite, ceea ce poate cauza sângerări și învinețiri fără motiv aparent, o afecțiune numită trombocitopenie.

Cromozomul Philadelphia

Persoanele cu LCM au un cromozom anormal numit cromozomul Philadelphia (Ph). Cromozomul Ph este rezultatul unei translocări între cromozomii 22 și 9. Translocarea duce la dezvoltarea unei gene care provoacă cancer (oncogene) numită gena Bcr-Abl. Oncogena Bcr-Abl oferă instrucțiuni celulelor stem de a produce o proteină disfuncțională numită tirozin-kinază Bcr-Abl, care duce la dezvoltarea LCM.