Cancerul pancreatic avansat

Această secțiune vorbește despre tratamentul pentru controlul simptomelor cancerului pancreatic avansat. Scopul acestor tratamente este mai degrabă de a ameliora decât de a vă vindeca de cancer.

 • Despre cancerul pancreatic avansat;
 • Tratament medicamentos pentru cancerul pancreatic avansat;
 • Radioterapia pentru cancerul pancreatic avansat;
 • Stenturi pentru ameliorarea icterului cauzat de cancerul pancreatic avansat;
 • Controlul durerii pentru cancerul pancreatic avansat;
 • Ce trebuie să-l întrebați pe medic despre tratamentul dumneavoastră pentru cancerul pancreatic avansat;

 

Ce este cancerul pancreatic avansat
Cancerul pancreatic poate fi într-o stare foarte avansată când este diagnosticat pentru prima dată. Acest lucru este posibil deoarece e cu putință să nu știți de la început ca aveți cancer. E posibil să nu fi avut niciun fel de simptome atunci când cancerul era în fază incipientă. Sau simptomele pe care le-ați avut au fost vagi și greu de localizat. Cancerul pancreatic avansat înseamnă că acesta s-a răspândit de la locul în care a început sau a revenit după un anumit timp de la primul tratament (recurență). El poate fi împărțit în:

 • Maladie avansată local;
 • Maladie în metastază;

Din nefericire, dacă aveți cancer pancreatic avansat, de obicei nu este posibilă vindecarea. Însă medicul vă poate sugera un tratament de micșorare a tumorii, de încetinire a evoluției acesteia și de ameliorare a simptomelor. Acesta îi poate ajuta pe unii să trăiască mai mult.

 

Maladia avansată local

În acest caz cancerul s-a răspândit în vasele mari de sânge din apropiere și posibil și în ganglionii limfatici. Este posibil să se fi răspândit în stomac, în canalul biliar sau în intestinul subțire (duoden), însă nu și la organele mai îndepărtate din corp. La un număr redus de persoane, tratamentul cu chimioterapie și radioterapie poate micșora cancerul suficient pentru a face posibilă operația.

 

Maladia în metastază

În acest caz cancerul s-a răspândit, prin sistemul circulator sau prin sistemul limfatic, către alte organe din corp. Cel mai frecvent loc în care se răspândește este ficatul. Însă este posibil să se răspândească și în învelișul intestinului sau al abdomenului (peritoneul), în plămâni, oase sau în alte zone. Cancerul care s-a răspândit din locul în care a apărut către alte organe din corp se numește cancer secundar sau metastază.

 

Opțiuni de tratament

Chiar dacă nu puteți fi vindecat de cancer, există un tratament care poate controla simptomele. Acest tratament poate micșora cancerul, îi poate încetini evoluția și îi poate ajuta pe unii să trăiască mai mult. În această secțiune găsiți informații despre tratamentul prin chimioterapie, radioterapie și intervenție chirurgicală pentru cancerul pancreatic avansat. Alegerea tratamentului cel mai potrivit pentru dumneavoastră depinde de:

 • Locul în care cancerul s-a răspândit în corp;
 • Dimensiunea și numărul altor cancere secundare;
 • Tratamentul pe care l-ați făcut deja;
 • Starea dumneavoastră generală de sănătate;

Este posibil de asemenea să aveți nevoie să controlați durerea cu medicamente analgezice sau blocaje nervoase. Pot exista studii clinice pentru tratamente experimentale în derulare, la care ați putea participa. Poate fi vorba despre noi medicamente pentru chimioterapie, noi tipuri de control al durerii sau noi tipuri de tratament. Poate fi dificil să vă hotărâți ce tratament să încercați sau dacă să faceți vreun tratament dacă suferiți de un cancer avansat. Va trebui să vă gândiți la calitatea vieții pe durata tratamentului. Aceasta include efectele secundare, precum și stresul impus de călătoriile la și de la spital. În primul rând va trebui să înțelegeți ce se poate obține ca urmare a tratamentului care vi se propune.
Medicul va discuta cu dumneavoastră opțiunile de tratament. Puteți discuta la spital cu un consilier sau cu o asistentă specializată. Puteți de asemenea să vă consultați cu o rudă apropiată sau un prieten. Poate fi util să discutați deciziile dificile cu cineva din afara cercului dumneavoastră familial și de prieteni. Contactați un consilier pentru a afla mai multe despre consiliere si despre cum să găsiți un consilier în zona dumneavoastră.

 

Tratamentul de ameliorare a simptomelor unui intestin blocat

Uneori este posibilă folosirea unui medicament denumit somatostatină sau Octreotide pentru a vă ajuta să controlați simptomele unui intestin blocat în locul unei operații. Somatostatina este un hormon produs natural în organism. Acum poate fi făcut și artificial. Acționează pentru a reduce cantitatea de lichid care se acumulează în stomacul și în sistemul dumneavoastră digestiv. Ajută la atenuarea stării de rău și poate reduce balonarea pe care o simțiți. Dacă aveți un tip de tumoare pancreatică neuroendocrină puteți lua Octreotide pentru a reduce o parte din simptomele cauzate de cancerul care eliberează hormoni în sânge.
Somatostatina este  deseori folosită împreună cu steroizi pentru cancerul pancreatic avansat. Acestea ajută la reducerea inflamației care înrăutățește blocajul. Din nefericire acest tip de tratament reprezintă doar o măsură temporară, iar blocajul va reveni aproape sigur. Dacă tratamentul medicamentos nu ajută la ameliorarea simptomelor, sau dacă acestea revin, este posibil să vi se monteze un tub (stent) pentru a ține intestinul subțire deschis sau puteți fi supus unei operații de bypass pentru blocaj.

 

Medicamente pentru controlul durerii

Trebuie să anunțați medicul sau asistenta că aveți dureri. Aceștia se pot asigura că primiți medicamentele care funcționează cel mai bine pentru controlul tipului de durere pe care îl simțiți.

 

Tratarea scăderii în greutate

Persoanele cu cancer avansat se confruntă cu o scădere în greutate. Nu înțelegem pe deplin motivele acestei situații, însă pancreasul produce în mod normal insulină și enzime care vă ajută să digerați mâncarea. Astfel încât, dacă nu funcționează corect nici nu veți putea să absorbiți alimentele normal. Acest lucru poate fi deranjant pentru pacienți și pentru familiile lor. Este posibil să vi se prescrie steroizi pentru a vă crește pofta de mâncare.

 

Cum gestionăm schimbările de stare

Se întâmplă frecvent ca persoanele cu cancer pancreatic avansat să devină depresive. Vă poate ajuta dacă înțelegeți că această stare face parte din boala dumneavoastră. Ați putea să vă simțiți mai bine dacă începeți să luați antidepresive în primele etape ale tratamentului.

 

Chimioterapie pentru cancerul pancreatic avansat

Puteți face chimioterapie pentru a încerca să micșorați și să controlați cancerul, precum și să ameliorați simptomele cum ar fi durerea. Vă poate ajuta și să trăiți mai mult.

 

Radioterapia pentru cancerul pancreatic avansat

Medicii nu folosesc des radioterapia pentru cancerul pancreatic avansat. Chimioterapia este utilizată mai des. Însă la anumite persoane radioterapia poate micșora cancerul și poate reduce simptomele cum ar fi durerea. Există o doză totală maximă de radioterapie pe care o puteți face pentru fiecare parte din corp. Așa că dacă ați făcut radioterapie la abdomen atunci când ați fost tratat pentru prima dată, mai multă radioterapie în această zonă nu poate fi o opțiune pentru dumneavoastră. Puteți face radioterapie într-o altă parte a corpului dacă s-a răspândit cancerul. Radioterapia se face în doze zilnice denumite fracții. Medicul va decide și va discuta cu dumneavoastră câte fracții trebuie să faceți. Tratamentul de ameliorare a simptomelor poate fi format dintr-o singură fracție sau doar câteva.

 

Radioterapie și chimioterapie împreună

Puteți face chimioterapie și radioterapie împreună pentru cancerul pancreatic avansat local care nu poate fi îndepărtat prin operație. Această combinație poate micșora sau încetini evoluția cancerului la anumite persoane. Puteți începe cu o cură individuală de chimioterapie. Dacă aceasta reușește să controleze cancerul, puteți continua cu radioterapie și chimioterapie împreună (chimioradiație). Medicamentul pentru chimioterapie ajută radioterapia să funcționeze mai bine. Puteți face acest tratament ca parte a unui studiu deoarece medicii încă mai caută cea mai bună metodă de administrare a acestei combinații de tratament pentru cancerul pancreatic și de reducere a efectelor secundare. La un număr mic de persoane acest tratament poate micșora cancerul suficient pentru a face posibilă operația.

 

Stenturi pentru ameliorarea simptomelor în cancerul pancreatic

Cancerul pancreatic poate aplica uneori presiune asupra canalului biliar și îl poate bloca. Această situație provoacă icter, care la rândul său poate duce la:

 • Îngălbenirea sau întunecarea pielii și a albului ochilor;
 • Stare de rău;
 • Pierderea poftei de mâncare;
 • Urină de culoare închisă;
 • Scaune deschise la culoare;
 • Mâncărimi;
 • Letargie și oboseală;

Medicul vă va sugera cel mai probabil montarea unui mic tub flexibil din plastic sau metal în canalul biliar. Acest tub se numește stent. Stentul permite bilei să se scurgă din nou în intestin și reduce simptomele de icter. În general montarea unui stent este o procedură simplă. De cele mai multe ori se realizează în timpul unei ERCP (colangio-pancreatografia retrogradă endoscopică).
Dacă stentul nu funcționează dintr-un motiv oarecare, medicul dumneavoastră specialist poate sugera operația de bypass pentru ameliorarea icterului. Aceasta este o operație destul de complicată.
Dacă medicul sugerează operația majoră, e bine să discutați în detaliu acest subiect cu medicul și cu asistenta, precum și cu membrii apropriați ai familiei și cu prietenii. Nimeni nu poate spune cât de mult vă va ajuta operația. Cel mai probabil va fi o operație majoră și va avea loc chiar în perioada în care vă simțiți foarte rău. Însă vă puteți recupera bine și vă veți simți mai bine pe o perioadă mai lungă de timp dacă faceți operația.

 

Montarea unui stent pentru canalul biliar blocat

Există 2 modalități de montare a stentului:

 • Montarea stentului prin endoscopie;
 • Montarea stentului prin piele;

Pentru fiecare dintre aceste proceduri, medicul vă va cere să nu mâncați și să nu beți nimic cu 6 ore înainte, astfel încât stomacul și partea superioară a intestinului să fie goale. Veți fi sedat pe durata procedurii pentru a vă ajuta să vă relaxați.
Montarea stentului prin endoscopie – Înseamnă că medicul vă introduce un tub flexibil numit endoscop în gură și îl ghidează pe gât până în stomac. Endoscopul are o un bec și o cameră atașate, astfel încât medicul poate vedea imaginile din corpul dumneavoastră pe un ecran. Medicul împinge tubul endoscopului în jos prin stomac până în duoden până când ajunge la orificiul canalului biliar. O dată ce acesta a ajuns pe poziție, medicul injectează cerneală în canalul biliar și utilizează o rază X pentru a urmări fluxul de cerneală și a vedea unde este blocat canalul. Când găsește blocajul, medicul poate lărgi canalul și poate monta stentul pe poziție.
Montarea stentului prin piele – Se mai numește uneori colangiografie percutanată transhepatică. Vi se face o anestezie locală pentru a amorți zona în care se va introduce acul. Se folosește cerneală pentru a evidenția canalul biliar și blocajul. Apoi, medicul introduce un ac prin piele și îl conduce încet pe poziție în interiorul canalului biliar. Raza X îl ajută pe medic să vadă unde trebuie să monteze firul. O dată ce firul este în poziția corectă, medicul introduce stentul de-a lungul firului și îl pune pe poziție în canalul biliar. Apoi medicul poate scoate firul.
După procedura de montare a stentului trebuie să vă reveniți după sedativ. Medicul vă poate reține în spital peste noapte pentru ca asistentele să vă supravegheze în timp ce vă recuperați.
Nu există foarte multe efecte secundare ale montării stentului în canalul biliar. Este posibil să luați antibiotice câteva zile după procedură pentru a preveni dezvoltarea infecțiilor. Există riscul de infecție în perioada în care purtați stentul, deoarece bacteriile din burtă pot ajunge pe stent până în vezica biliară. Dacă prezentați semne de infecție, cum ar fi temperatură ridicată și frisoane, în orice moment în care stentul se află pe poziție, trebuie să contactați medicul imediat. Va fi nevoie de internare pentru tratament cu antibiotic.
Un stent ar trebui să mențină canalul biliar deschis și să împiedice acumularea bilei și apariția icterului. Ar trebui să vedeți efectele în 1-2 zile de la montarea stentului. Din nefericire, stenturile se pot bloca după câteva luni. Dacă este necesar, stentul poate fi înlocuit prin aceeași metodă ca și înainte.

 

Modalități de ameliorare a unui intestin blocat

Uneori, cancerul pancreatic poate bloca partea superioară a intestinului subțire (duodenul). Din această cauză vă simțiți rău și vomați, deoarece blocajul împiedică alimentele și băuturile să treacă din stomac în intestin.
Ca și mai sus, o modalitate de ameliorare a simptomelor este instalarea unui tub metalic denumit stent pentru a ține duodenul deschis. Acesta ar trebui să ajute majoritatea persoanelor să nu mai vomite, astfel încât veți putea să aveți din nou poftă de mâncare. Cu toate acestea, la început nu veți putea apela decât la o dietă ușoară. Medicul vă poate monta un stent în canalul biliar în același timp în cu montarea celui din duoden.
Dacă nu vi se poate monta un stent duodenal, medicul vă poate propune o operație de bypass pentru blocaj.

Montarea unui stent pentru intestinul blocat
De obicei vi se montează un stent în partea superioară a intestinului subțire (duoden) prin endoscopie. Nu veți avea voie să mâncați sau să beți cu 6 ore înainte de procedură. Mai întâi veți primi sedative pentru a vă relaxa. Medicul vă introduce endoscopul în gură și îl coboară prin faringe, prin stomac până în duoden. Inserează un fir subțire de ghidaj prin endoscop până în zona blocajului. Apoi scoate endoscopul și coboară stentul pe firul de ghidaj până îl așază pe poziție. Apoi medicul scoate firul de ghidaj. Stentul începe să se extindă treptat și desface blocajul.
Când vă reveniți după sedare asistenta vă va da ceva să beți. Durează aproximativ 24 de ore să eliminați sedativele din organism. Așa că vă puteți simți amețit din când în când în această perioadă.
Montarea unui stent în duoden (stent duodenal) este în mod normal o procedură sigură. Uneori poate provoca o ușoară sângerare în timpul procedurii, însă în mod normal aceasta se va opri de la sine. Veți putea simți o ușoară durere la început. De obicei aceasta se estompează într-o zi sau două. Asistenta vă va administra calmante pentru durere. Stentul poate aluneca de pe poziție, însă doar în puține cazuri. Dacă se întâmplă acest lucru, sau stentul se blochează, vi se poate monta un alt stent.