Riscuri și cauze Cancer Renal

Riscuri și cauze Cancer Renal. Un factor de risc este reprezentat de orice factor care crește șansele ca o persoană să se îmbolnăvească de cancer. Deși factorii de risc influențează adesea dezvoltarea cancerului, majoritatea nu provoacă efectiv cancer. Unele persoane care prezintă factori de risc nu se îmbolnăvesc niciodată, în timp ce alte persoane, care nu prezintă factori de risc, se îmbolnăvesc.

 

Factori de risc

Următorii factori pot crește riscul ca o persoană să se îmbolnăvească de cancer renal:

 • Fumatul. Fumatul dublează riscul de îmbolnăvire cu cancer renal și se crede că este responsabil de aproximativ 30% din cazurile de cancer renal la bărbați și 25% la femei.
 • Sexul. Bărbații sunt mai predispuși decât femeile să se îmbolnăvească de cancer renal (de 2-3 ori)
 • Rasa. Persoanele de culoare au șanse mai mari de îmbolnăvire.
 • Vârsta. Cancerul renal apare în general la adulții cu vârste între 50 și 70 de ani.
 • Nutriție și greutate. Studiile au arătat că există o legătură între cancerul renal și obezitate, care este de cele mai multe ori cauzată de o dietă bogată în calorii și grăsimi.
 • Presiune arterială crescută. Bărbații cu hipertensiune arterială au mai multe șanse de îmbolnăvire.
 • Utilizarea frecventă a anumitor medicamente. Diureticele și analgezicele, precum aspirina sau ibuprofenul au fost legate de cazuri de cancer renal.
 • Expunerea la cadmiu. Unele studii au indicat o legătură între expunerea la cadmiu și cancerul renal. Contactul frecvent cu baterii, vopseluri sau materiale pentru sudură pot crește riscul de îmbolnăvire. Riscul este și mai mare pentru fumătorii care au fost expuși în mod prelungit la cadmiu.
 • Dializă îndelungată. Pacienții care fac dializă (vezi secțiunea Descriere generală) pentru o perioadă lungă de timp pot să dezvolte chisturi canceroase în rinichi. Aceste sunt în general depistate devreme și pot fi îndepărtate înainte ca boala să se răspândească.
 • Cazuri de cancer renal în familie. Cei care au rude de gradul întâi (părinți, frați, surori, copii) cu cancer renal au risc crescut de îmbolnăvire. Riscul crește cu cât numărul de membri ai familiei diagnosticați cu cancer renal este mai mare, inclusiv bunici, unchi, mătuși, nepoți și veri, sau dacă aceștia au fost diagnosticați înainte de vârsta de 50 de ani, au avut cancer la ambii rinichi și/sau au avut mai mult de o tumoare în același rinichi. Dacă sunteți îngrijorați de istoricul de cancer renal în familie este important să obțineți informații precise în acest sens și să le discutați cu medicul dvs. Înțelegând istoricul familiei dvs, puteți să luați măsuri în vederea reducerii factorilor de risc.

 

Anomalii genetice

Deși cancerul renal poate fi moștenit, aceste cazuri sunt destul de rare, însumând doar 5% din cazurile diagnosticate. Au fost descoperite doar câteva gene care măresc riscul de îmbolnăvire și multe dintre ele sunt legate de anumite sindroame genetice. Multe dintre aceste afecțiuni sunt asociate cu un anume tip de cancer renal.
Identificarea unui sindrom genetic în familie poate ajuta la stabilirea unui plan de screening și la stabilirea opțiunilor de tratament. Numai testarea genetică poate stabili dacă o persoană are sau nu o mutație genetică. Majoritatea experților recomandă celor care se gândesc să efectueze o testare genetică să discute mai întâi cu un consilier pe probleme genetice . Acesta are pregătirea necesară pentru a explica riscurile și beneficiile testării genetice. Condițiile genetice care cresc riscul unei persoane de a se îmbolnăvi de cancer renal includ:

 • Sindromul Von Hippel-Lindau (VHL). Persoanele cu VHL au un risc crescut de a dezvolta mai multe tipuri de tumori. Majoritatea dintre aceste tumori sunt benigne. Însă, 40% din pacienții cu acest sindrom se îmbolnăvesc de cancer renal, adesea de cancer renal cu celule clare.
 • Carcinom renal cu celule clare ereditar non-VHL. Aceasta este o condiție genetică ce crește riscul de îmbolnăvire cu carcinom renal cu celule clare (CCRCC). Se consideră că o familie are istoric de non-VHL CCRCC dacă unul dintre membri a fost diagnosticat cu CCRCC.
 • Carcinom renal papilar ereditar (HPRCC). HPRCC este o condiție genetică ce crește riscul de îmbolnăvire cu tipul 1 de carcinom renal papilar. Cei cu HPRCC au risc crescut să dezvolte mai mult de o tumoare într-unul din rinichi, sau tumori la ambii rinichi. HPRCC poate apărea atunci când doi sau mai mulți membrii ai familiei (de grad apropiat) au fost diagnosticați cu carcinom renal papilar de tipul 1.
 • Sindromul Birt-Hogg-Dubé (BHD). BHD este o boală genetică rară asociată cu multiple tumori non-canceroase la nivelul pielii și a plămânilor, precum și cu un risc crescut de tumori renale, atât canceroase cât și non-canceroase, mai ales cu cancerul renal cromofob sau cu oncocitomul. Pacienții cu BHD pot să se îmbolnăvească și de cancer renal papilar.
 • Leiomiomatoză ereditară și carcinom renal (HLRCC). HLRCC este asociat cu un risc crescut de a dezvolta carcinom renal papilar tip 2 și noduli la nivelul pielii mai ales pe brațe, picioare, piept și spate. Femeile cu HLRCC prezintă adesea și fibrom uterin, cunoscut sub numele de leiomiom uterin.
 • Scleroza tuberoasă (ST). ST este o boală genetică asociată cu modificări ale pielii, creierului, rinichilor și inimii. Pacienții cu ST au risc crescut de îmbolnăvire cu cancer renal.

Și alte condiții genetice pot fi, de asemenea, asociate cu un risc crescut de cancer renal, iar cercetările pentru descoperirea altor cauze genetice ale cancerului renal continuă.
Cercetările continuă, de asemenea, să analizeze și alți factori care ar putea cauza cancer renal și care sunt modalitățile prin care oamenii pot să reducă aceste riscuri. Nu se știu încă foarte multe despre cancerul renal, astfel încât să existe măsuri clare de prevenție. Însă, renunțarea la fumat, o presiune arterială normală, o greutate corporală optimă și o dietă sănătoasă (bogată în fructe și legume și săracă în grăsimi) sunt benefice. Discutați cu medicul dvs dacă aveți îngrijorări cu privire la riscul de a vă îmbolnăvi de cancer renal.