Hormonii sunt substanțe secretate în mod natural de organism. Ei controlează creșterea și activitatea celulelor normale. Ovarele produc hormonii feminini, estrogen și progesteron înainte de menopauză. După menopauză, estrogenul este produs în grăsimea din corp. Estrogenul poate stimula creșterea unor celule canceroase, în cazul cancerului de sân. Deci, tratamentul hormonal în acest caz reduce nivelul de estrogen și progesteron din organism, sau blochează efectele acestora.

Terapia hormonală are șanse de reușită numai dacă celulele cancerului au receptori estrogeni (ER). În cazul în care celulele canceroase nu au acești receptori, medicul poate sugera chimioterapie în locul terapiei hormonale. În această secțiune veți găsi informații despre receptorii hormonali.

Este posibil să faceți terapia hormonală pentru tratarea cancerului de sân în următoarele situații:

 • Înainte de intervenția chirurgicală la sân;
 • După intervenția chirurgicală;
 • Dacă sunteți mai în vârstă și nu puteți suferi o intervenție chirurgicală;
 • În cazul în care cancerul s-a răspândit sau a revenit după tratament;


Terapia hormonală înainte de intervenția chirurgicală

Terapia hormonală se utilizează pentru a reduce un cancer de dimensiuni mari, sau un cancer local avansat la sân, înainte de intervenția chirurgicală. Acest tip de tratament este eficient numai în cazul pacientelor cu cancer de sân cu receptori estrogeni. Scopul este de a reduce cancerul de sân, astfel încât să se poată efectua doar o lumpectomie sau excizie locală largă, în loc de o mastectomie.
Cât timp faceți terapia hormonală înainte de intervenția chirurgicală, medicii monitorizează cancerul pentru a vedea dacă s-a micșorat.

Studiile recente au arătat că inhibitorii de aromatază pot să funcționeze mai bine decât tamoxifen în reducerea cancerului de sân înainte de intervenția chirurgicală. Dar inhibitorii de aromatază au alte efecte secundare decât tamoxifenul. Deci medicul va lua în considerare cazul particular al fiecărei paciente atunci când va decide asupra unui tratament.


Terapia hormonală după intervenția chirurgicală

Cel mai adesea terapia hormonală pentru cancerul de sân se administrează după intervenția chirurgicală. Dacă faceți și chimioterapie veți începe terapia hormonală după încheierea chimioterapiei.

Terapia hormonală s-a dovedit eficientă în reducerea riscului de revenire în cazul cancerului de sân. Durata tratamentului este, de obicei, de cel puțin 5 ani. Dar durata exactă depinde de tratamentul administrat.
Unu avantaj al tratamentului hormonal este că aceta e sigur. Deși efectele secundare pot fi uneori deranjante, ele nu sunt grave.

În cazul în care nu puteți suferi o intervenție chirurgicală

Intervenția chirurgicală reprezintă principalul tratament pentru cancerul de sân dar unele femei peste 70 de ani nu pot suferi o astfel de intervenție. Există situații în care pacienta nu dorește, sub nici o formă, să facă operație. În aceste cazuri, dacă este vorba despre un cancer cu receptori estrogeni, medicul poate recomanda ca tratament terapia hormonală cu medicamente precum tamoxifen, anastrozol sau letrozol. Medicii numesc uneori acest tip de tratament terapie endocrină primară.
Tratamentul nu va elimina cancerul de sân, dar va opri creșterea acestuia și chiar va duce la micșorarea lui. Tratamentul poate ține sub control cancerul chiar mai multe de 18 luni sau 2 ani. După aceea, dacă cancerul începe să crească, probabil va fi nevoie de un alt tip de tratament.

În cazul în care cancerul a recidivat sau s-a răspândit

Terapia hormonală poate ține sub control, sau poate reduce cancerul de sân și în cazul în care acesta s-a răspândit în alte părți ale corpului. Dar, deși poate să țină boala sub control, nu o poate elimina. Există informații detaliate cu privire la terapia hormonală pentru cancerul de sân secundar, în această secțiune.


Tipuri de terapia hormonală

Există mai multe tipuri de tratamente hormonale utilizate pentru cancerul de sân primar, inclusiv:

 • Inhibitori de aromatază;
 • Tamoxifen;
 • Oprirea funcționării ovarelor , fie prin extirparea acestora, fie cu ajutorul unor medicamente numite blocanți hormonali (hormon luteinic (LH));

Inhibitori de aromatază

Deși femeile care au intrat la menopauză nu produc estrogen (ovarele nu mai sunt active), există o cantitate mică de estrogen produsă de grăsimea din corp. Inhibitori de aromatază blochează producția de estrogen în grăsime. Deci acest tip de medicamente sunt utilizate pentru femeile care au intrat deja la menopauză. Medicamentul se ia sub formă de tabletă orală, o dată pe zi. În continuare sunt prezentate informații despre:

 • Inhibitori de aromatază pentru cancer de sân în stadiu incipient;
 • Inhibitori de aromatază pentru prevenirea cancerului de sân;

Inhibitori de aromatază pentru cancer de sân în stadiu incipient

Medicii pot utiliza inhibitori de aromatază precum anastrozol, exemestan sau letrozol pentru a trata pacientele cu cancer de sân în stadiu incipient, care au intrat deja la menopauză. Aceste tratamente sunt administrate după intervenția chirurgicală și administrarea altor tratamente, pentru a reduce riscul de recidivă. Inhibitori de aromatază pot, de asemenea, trata cancerul de sân care s-a răspândit.

Puteți găsi informații despre acest subiect în secțiunea dedicată tratamentului pentru cancer de sân secundar.

Anastrozol (Arimidex) a fost testat după intervenția chirurgicală efectuată în cazul cancerului de sân în stadiu incipient. Acesta funcționează la fel de bine ca tamoxifen în împiedicarea recidivei cancerului de sân. Dar acesta are efecte secundare diferite. Anastrozolul are mai puține efecte secundare decât tamoxifen, deși există mai multe șanse să apară osteoporoza. Slăbirea oaselor poate duce la durere la nivelul articulațiilor, precum și la fracturi. Un efect secundar rar al anatrozolului este o creștere a colesterolului din sânge, ceea ce poate duce la probleme de inimă.

Un studiu clinic denumit Intergroup Exemestan Study (IES) a comparat tratamentul cu tamoxifen timp de 2 sau 3 ani, urmat de tratament cu exemestan (Aromasin), cu tratament doar cu tamoxifen pentru cinci ani. Rezultatele au arătat că trecerea la exemestan a redus riscul de revenire a cancerului, într-un grad mai mare decât tratamentul doar cu tamoxifen.

Un alt inhibitor de aromatază, denumit letrozol (Femara), a fost testat și autorizat pentru utilizarea în tratamentul pentru cancer de sân în stadiu incipient. Se poate ca letrozolul să fie administrat și înainte de intervenția chirurgicală pentru a se încerca reducerea cancerului, pentru ca operația de extirpare să fie mai puțin dificilă
Medicul va discuta cu dvs ce tratament este mai potrivit. În luarea deciziei privind tratamentul, medicul va lua în calcul mai mulți factori:

 • Efectele secundare și beneficiile fiecărui tip de terapie hormonală;
 • Dacă ați mai făcut un tratament cu tamoxifen;
 • Care sunt riscurile de revenire a cancerului;

Inhibitori de aromatază pentru prevenirea cancerului de sân

Un studiu de proporții a analizat eficiența anastrozolului în prevenirea apariției cancerului de sân în cazul femeilor cu un risc crescut. Acest studiu se numește IBIS 2 și a arătat că acest medicament poate reduce riscul de apariție a cancerului cu 50% în cazul femeilor cu risc ridicat. Puteți găsi informații detaliate despre studiul IBIS 2 în baza de date .

Tamoxifen

Tamoxifen este un medicament utilizat în tratamentul hormonal care reduce riscul de recidivă a cancerului de sân după tratament. Acesta reduce și riscul de apariție a cancerului la celălalt sân cu 40%. Medicamentul se administrează sub formă de tablete. Puteți afla informații cu privire la beneficiile și efectele secundare ale tamoxifenului în continuare.

Se știe din cercetările efectuate de-a lungul timpului că administrarea de tamoxifen crește considerabil rata de supraviețuire în cazul femeilor cu cancer de sân cu receptori estrogeni. Medicii utilizează tamoxifen pentru pacientele care nu au intrat încă la menopauză, sau pentru cele care, deși au trecut de menopauză, prezintă un risc scăzut de recidivă, sau nu pot urma un tratament cu un inhibitor de aromatază. Studii recente au arătat că administrarea de tamoxifen timp de 10 ani, în loc de 5 poate reduce riscul de recidivă și poate crește și mai mult durata de viață. Dar un tratament mai îndelungat cu tamoxifen poate să crească riscul de efecte secundare. Deci medicul va pune în balanță beneficiile și riscurile în cazul dvs și va stabili care va fi durata tratamentului.

Pentru unele paciente care au trecut de menopauză și care pot urma un tratament cu un inhibitor de aromatază, medicii consideră că este mai bine să administreze tamoxifen timp de 2 sau 3 ani și apoi să treacă la un inhibitor de aromatază. Ei consideră că astfel se reduce riscul de apariția a altor efecte secundare care pot apărea atunci când se urmează un tratament, fie cu tamoxifen, fie cu un inhibitor de aromatază, pentru mai mult de 5 ani. Studiul clinic ATAC a arătat că anastrozol este mai eficient în împiedicarea revenirii cancerului, dar că acest nu crește durata de viața la pacientele care au urmat un astfel de tratamente. Asta se datorează faptului că anastrozolul poate cauza o creștere a colesterolului din sânge, care poate duce la probleme de inimă.

Este nevoie de mai multe studii în ceea ce privește efectele secundare ale tratamentului cu inhibitori de aromatază timp de 5 ani pentru a afla dacă acest lucru se întâmplă în cazul tuturor pacientelor care iau inhibitori de aromatază. De asemenea, este nevoie să se stabilească și care este cea mai bună metodă de administrare a tratamentului hormonal după cancerul de sân în stadiu incipient. Acest lucru depinde de tipul de tratament hormonal care vă este recomandat.
Cercetările au arătat că tamoxifenul poate ajuta la prevenirea cancerului de sân în cazul femeilor cu risc ridicat de îmbolnăvire. Beneficiile acestui medicament în prevenirea cancerului de sân par să dureze încă 5 ani de la finalizarea tratamentului.

Oprirea funcționării ovarelor

Un alt tip de tratament hormonal care poate fi utilizat în cazul femeilor care nu au intrat încă la menstruație este de a opri producerea de estrogen de către ovare. Acest lucru se poate face cu ajutorul anumitor medicamente. Se poate opta și pentru îndepărtarea chirurgicală a ovarelor. Aceste tratament se numește ablație.
Dacă nu ați intrat încă la menopauză, sau dacă aveți un cancer de sân cu ER, medicul va recomanda în primul rând terapia hormonală cu tamoxifen și, poate, chimioterapie. Chimioterapia oprește, de cele mai multe ori, funcționarea ovarelor, dar nu mereu. Dacă medicul vă sugerează chimioterapie, dar decideți să nu urmați acest tratament, cealaltă opțiune este ablația ovarelor.
Puteți citi mai multe informații despre ablația ovarelor prin:

 • Blocanți hormonali (hormon luteinic (LH)) sau
 • Intervenție chirurgicală pentru îndepărtarea ovarelor

Hormon luteinic (LH)

Aceste medicamente blochează un hormon produs de glanda pituitară care stimulează ovarele să producă estrogen. Prin acest tratament ovarele nu mai funcționează, ceea ce înseamnă că nu veți mai avea menstruație și nu se vor mai produce ovule pe perioada cât sunt administrate injecțiile. Dar dacă stopați tratamentul, ovarele ar trebui să înceapă din nou să funcționeze. Însă, dacă sunteți aproape de vârsta la care se instalează, în mod normal, menopauza, ovarele nu vor mai începe să funcționeze după încheierea tratamentului. Deci, tratamentul poate să declanșeze menopauză prematură.

Cel mai des utilizat blocant hormonal în cazul cancerului de sân este goserelina (Zoladex). Medicamentul se administrează lunar, sub formă de injecție. Există o posibilitate mare să apară simptome specifice menopauzei, precum bufeuri și schimbări de dispoziție pe perioada tratamentului cu Zoladex. Există și riscul de subțiere a oaselor, de aceea este recomandat să faceți un examen DEXA pentru a se verifica densitatea osoasă înainte de începerea tratamentului, sau la scurt timp după aceea. Aici puteți găsi informații despre cum să faceți față simptomelor menopauzei.
Cercetătorii analizează rolul pe care îl au ablația ovarelor și chimioterapia în cazul femeilor care nu au intrat încă la menopauză. Este posibil ca, în loc de chimioterapie, să se utilizeze un analog al LH pentru a opri funcționarea ovarelor, mai ales în cazul pacientelor cu cancer de sân cu receptori estrogeni sau care prezintă un risc scăzut de recidivă. În prezent se efectuează studii pentru a se afla mai multe despre rolul pe care îl are ablația ovarelor în tratarea cancerului de sân. Mai multe informații puteți găsi în secțiunea dedicată studiilor privind tratamentul cancerului de sân.

Intervenția chirurgicală pentru îndepărtarea ovarelor

Dacă nu agreați ideea unei injecții lunare, există și o altă soluție (de această dată permanentă) și anume, îndepărtarea chirurgicală a ovarelor. Acest lucru duce la menopauză și la apariția simptomelor menopauzei. Există modalități prin care puteți ameliora bufeurile și transpirația. Mai multe informații puteți găsi în secțiunea dedicată simptomelor menopauzei.