TRATAMENT CANCER HEPATIC

TRATAMENT CANCER HEPATIC. Informații generale cu privire la tratament

După ce cancerul hepatic a fost diagnosticat și stadializat, echipa de tratare a cancerului va discuta cu dumneavoastră despre posibilitățile de tratament. În funcție de situația dumneavoastră, pot exista mai multe tipuri de medici în echipa de tratament. Printre aceștia se pot număra:

  • Un chirurg: un doctor care tratează afecțiunile prin intervenție chirurgicală.
  • Un radiolog: un doctor care tratează cancerul prin terapia cu radiații.
  • Un oncolog: un doctor care tratează cancerul prin medicamente, cum ar fi chimioterapia.
  • Un gastroenterolog: un doctor specializat în tratarea afecțiunilor sistemului digestiv, inclusiv a ficatului.

 

Mai mulți specialiști pot fi implicați în tratarea dumneavoastră, incluzând asistenți medicali, nutriționiști, asistenți sociali și alți specialiști medicali.

În crearea planului de tratament, trebuie luați în considerare factori importanți, ca stadiul cancerului și starea de sănătate a părții neafectate de cancer a ficatului. Dar dumneavoastră și echipa dumneavoastră de tratare a cancerului veți dori să țineți cont și de posibilele efecte secundare ale tratamentului, starea dumneavoastră generală de sănătate și șansele de vindecare ale afecțiunii, prelungirea vieții sau alinarea simptomelor. Pe baza acestor factori, posibilitățile de tratament pot include:

   • Intervenție chirurgicală (hepatectomie parțială sau transplant de ficat);
   • Ablația tumorii;
   • Embolizarea tumorii;
   • Radioterapia;
   • Terapia țintită;
   • Chimioterapia.

 

În unele cazuri, medicii pot recomanda combinarea mai multor tipuri de tratamente. Este important să discutați cu medicii dumneavoastră despre toate opțiunile de tratament, inclusiv despre obiectivele acestora și posibilele efecte secundare, pentru a vă ajuta să luați decizia care se pliază cel mai bine pe nevoile dumneavoastră. Este de asemenea foarte important să puneți întrebări și sa vă lămuriți asupra aspectelor care nu vă sunt clare. Puteți găsi câteva exemple de întrebări folositoare în secțiunea “Ce întrebări ar trebui să îi adresați medicului dumneavoastră despre cancerul hepatic?”.

Dacă timpul vă permite acest lucru, este o idee bună să obțineți o a doua părere, în special din partea medicilor cu experiență în tratarea cancerului hepatic. O a doua opinie vă poate aduce mai multe informații și vă poate ajuta să fiți mai încrezător cu privire la planul de tratament pe care îl aveți în considerare.

Următoarele secțiuni descriu diferite tipuri de tratament folosite pentru tratarea cancerului hepatic.
Descrierea este urmată de prezentarea celor mai frecvente abordări utilizate pentru acest tip de cancer, în funcție de stadiul acestuia.