TRATAMENT CANCER OVARIAN

TRATAMENT CANCER OVARIAN. Principalele tratamente pentru cancerul ovarian sunt intervenţia chirurgicală şi chimioterapia. Aproape toate femeile cu cancer ovarian vor avea nevoie de intervenţie chirurgicală. Tipul şi amploarea intervenţiei chirurgicale depinde de stadiul şi tipul de cancer de care suferiţi. Informaţiile din această secţiune se referă la tratarea cancerului ovarian epitelial. În cazul anumitor femei cu cancer ovarian în stadiu foarte incipient, intervenţia chirurgicală este singurul tratament de care au nevoie.
Majoritatea femeilor cu cancer ovarian sunt diagnosticate cu boala avansată şi necesită o combinaţie de intervenţie chirurgicală şi chimioterapie. Chimioterapia poate surveni după intervenţia chirurgicală sau înainte şi după intervenţia chirurgicală.

Veţi constata că alte femei cu cancer ovarian cu care vă întâlniţi urmează un tratament diferit de dumneavoastră. Asta pentru că ele suferă de un tip diferit de cancer ovarian. Sau pentru că stadiul cancerului de care suferă este diferit. Nu vă temeţi să adresaţi medicului sau asistentului întrebări despre tratament. Este bine să faceţi o listă a întrebărilor pe care doriţi să le adresaţi. Puteţi veni însoţită de un prieten apropiat sau o rudă atunci când mergeţi la medic – ei vă pot ajuta să vă amintiţi ce s-a spus.

 

Planificarea tratamentului

Veţi fi, foarte probabil, tratată de o echipă de medici de specialitate care colaborează, cunoscută sub denumirea de echipa de oncologie şi ginecologie. Această echipă este formată dintr-un chirurg care este specializat în tratarea cancerelor la femei (un ginecolog oncolog) şi un medic specializat în cancer (oncolog). De asemenea, va fi prezent şi un asistent medical specializat în cancer ginecologic, care vă va oferi informaţii despre tratament şi sprijinul de care veţi avea probabil nevoie.

Liniile de îndrumare naţionale recomandă ca femeile cu cancer ovarian să beneficieze de tratament într-un centru oncologic specializat, unde de regulă lucrează echipa de specialitate oncologico-ginecologică. Aşadar, probabil nu veţi merge la spitalul local, ci la cel mai apropiat centru oncologic pentru tratament. Dacă v-aţi întâlnit doar cu un chirurg, trebuie să solicitaţi să vorbiţi cu un oncolog înainte ca planul de tratament să fie finalizat.

Echipa care vă îngrijeşte va planifica tratamentul în funcţie de un număr de factori, inclusiv:

  • Tipul cancer ovarian de care suferiţi;
  • Măsura în care cancerul s-a răspândit (stadiul);
  • Cum arată celulele la microscop (gradul);
  • Starea dumneavoastră generală de sănătate;

Medicul dumneavoastră poate să nu îşi dea seama de tipul sau stadiul exact al cancerului din stomac decât după operaţie. În timpul operaţiei, chirurgul vă va examina interiorul abdomenului. Se vor preleva mostre de ţesut (biopsii) pentru a se verifica dacă s-a răspândit cancerul.

 

Cancerul ovarian foarte incipient

Dacă aveţi o tumoră ovariană de zonă marginală sau un cancer foarte timpuriu (stadiul 1a) care este de grad redus, va fi probabil nevoie să vi se îndepărteze ovarul afectat şi trompa uterină. Pentru că ovarul şi trompa uterină neafectate vor rămâne la locul loc, veţi mai putea avea copii. Chirurgul va preleva biopsii din mai multe zone ale abdomenului şi pelvisului în timpul intervenţiei chirurgicale pentru o evaluare completă a cancerului. Dacă în aceste mostre sunt prezente celule canceroase, veţi avea probabil nevoie de o altă operaţie pentru îndepărtarea cancerului rămas.
Dacă aţi ajuns la menopauză sau nu mai doriţi să aveţi copii, chirurgul vă poate recomanda îndepărtarea ambelor ovare şi a uterului. Femeile cu tumoră de zonă marginală sau cancer foarte incipient, nu vor avea probabil nevoie de alt tratament în afară de intervenţie chirurgicală.

 

Cancerul ovarian în stadiu incipient

Scopul intervenţiei chirurgicale în cancerul ovarian în stadiu incipient (stadiul 1) este să îndepărteze cancerul şi să stadializeze complet boala. Cunoaşterea stadiului ajută medicul să decidă dacă aveţi nevoie de tratament după intervenţia chirurgicală.
În cazul majorităţii femeilor cu cancer ovarian în stadiul 1, chirurgia urmăreşte să îndepărteze:

  • Ovarele;
  • Trompele uterine;
  • Uterul (inclusiv colul uterin);

După intervenţia chirurgicală, medicul dumneavoastră poate recomanda chimioterapie, dacă există un risc ridicat de revenire a cancerului. Spre exemplu, dacă aveţi cancer în stadiul 1c sau de grad înalt (grad 3). Aceasta este aşa-numita chimioterapie adjuvantă.

 

Cancerul ovarian avansat

Cancerele ovariene în Stadiul 2, 3 şi 4 sunt clasate ca avansate. Asta înseamnă o răspândire a cancerului mai departe de ovar. Unele cancere avansate pot fi vindecate cu intervenţie chirurgicală şi chimioterapie. Dacă vindecarea cancerului nu este posibilă, scopul tratamentului este să ţină sub control cancerului cât mai mult cu putinţă.

Intervenţia chirurgicală este primul tratament administrat pentru cancer. Chirurgul îndepărtează cât mai mult din cancer cu putinţă. Această procedură se numeşte reducţie. Dacă veţi face sau nu operaţie, depinde de un cumul de factori, cum ar fi:

  • Unde s-a răspândit cancerul;
  • Starea dumneavoastră generală de sănătate;
  • Cât de repede creşte cancerul;

În această secţiune sunt prezentate mai multe informaţii despre intervenţia chirurgicală în cazul cancerului ovarian avansat. După ce v-aţi recuperat după operaţie, veţi face chimioterapie. Dacă chirurgul a putut să îndepărteze tot cancerul, scopul chimioterapiei este să reducă riscul de revenire a cancerului. Dacă chirurgul nu a putut îndepărta integral cancerul, atunci scopul chimioterapiei este să reducă mărimea cancerului care nu a putut fi îndepărtat. Unele femei pot fi supuse altor intervenţii chirurgicale.
Din analiza scanărilor care vi s-au făcut pentru diagnosticare, chirurgul poate decide în avans că nu va fi posibilă îndepărtarea integrală a cancerului. În această situaţie, puteţi fi supus la chemoterapie înainte de intervenţia chirurgicală. Scopul este reducerea cancerului şi facilitarea îndepărtării sale. Chimioterapia înainte de intervenţia chirurgicală este denumită chimioterapie neoadjuvantă sau primară.
În acest caz, vi se va face o scanare la jumătatea perioadei chimioterapiei. Dacă se observă o reducere a cancerului, atunci veţi fi supusă la intervenţia chirurgicală. Medicul dumneavoastră va face referire la această procedură sub denumirea de intervenţie chirurgicală de reducţie la interval sau IDS. După intervenţia chirurgicală, veţi continua cu restul chimioterapiei.

În anumite cazuri de cancer avansat, veţi fi supusă unui tip de terapie biologică denumit bevacizumab alături de chimioterapie.
Dacă aveţi cancer într-o formă foarte avansată, există posibilitatea ca acesta să nu poată fi îndepărtat chirurgical. De asemenea, starea dumneavoastră poate să nu fie suficientă de bună pentru o operaţie majoră. Chimioterapia se va aplica pentru a reduce cancerul cât mai mult cu putinţă şi a-i încetini evoluţia. Radioterapia se aplică pentru atenua simptomele, în funcţie de locurile din corp unde s-a răspândit cancerul. Medicul dumneavoastră poate recomanda tratament ca parte a unui studiu clinic. Veţi avea nevoie de timp pentru a vă gândi la opţiunile de tratament. Şi veţi avea, de asemenea, nevoie de sprijinul familiei şi al medicului pentru a lua o decizie.

Obţinerea unei a doua opinii

Unele persoane simt nevoia de a asculta o a doua opinie a unui alt medic înainte de a lua o decizie cu privire la tratament. Dacă vă tratează un chirurg care este specializat în cancerele femeilor (ginecolog oncolog), a doua opinie ar trebui să vină din partea unui oncolog specialist, referiror la necesitatea chimioterapiei. Majoritatea medicilor vă vor trimite la un alt specialist din sistemul de sănătate, dacă simţiţi că o a doua opinie vă poate ajuta.
Notă: A doua opinie nu este decât o a doua opinie. Nu înseamnă că al doilea medic va prelua îngrijirea dumneavoastră. De regulă, tratamentul va fi în continuare administrat de primul specialist. Iar dacă aveţi nevoie de o a doua opinie despre partea chirurgicală, trebuie să vă asiguraţi că aceasta provine de la o persoană specializată în chirurgia cancerelor ovariene, şi nu de la un ginecolog generalist.