SCREENING CANCER DE PIELE MELANOM

De ce nu există programe de screening pentru melanom

Programele de Screening sunt cele în care se caută semnele unei boli la oameni sănătoși, care nu prezintă niciun fel de simptome. Programele de screening pentru cancer sunt create pentru a depista cancerul cât mai devreme, atunci când șansele de vindecare sunt cele mai mari. Uneori programele de screening pot depista modificări pre-canceroase care, dacă nu sunt tratate, vor duce la cancer. Deci, prin programele de screening se dorește prevenirea cancerului sau detectarea acestuia în stadiu incipient.

În prezent nu există niciun program de screening în România pentru depistarea melanomului malign. Melanomul nu este o formă frecventă de cancer. Deci, verificarea în mod regulat a tuturor oamenilor din România pentru a sesiza modificări ale alunițelor ar necesita foarte multe resurse financiare și de timp și nu ar duce la depistarea prea multor cazuri. Deci cea mai bună metodă de depistare precoce a melanomului este ca fiecare să se verifice regulat și, dacă apar semne de îngrijorare, să consulte medicul de familie, dacă au.

Programe de educare

Programele de educare îi informează pe oameni dacă prezintă un risc de apariție a melanomului și le spun ce trebuie să urmărească. Aceste programe îi încurajează pe oameni să meargă la doctor dacă observă o aluniță care se modifică, sau dacă le apar alunițe noi. Mai jos există imagini cu alunițe anormale .

Examinarea alunițelor

Este important să cunoașteți aspectul normal al pielii dumneavoastră și al alunițelor, dacă aveți. Astfel veți putea observa cu ușurință dacă apar modificări și vă puteți duce la medic. Este cu atât mai important să faceți aceste verificări dacă:

 • Aveți pielea deschisă la culoare;
 • Aveți pistrui sau vă ardeți ușor la soare;
 • aveți alunițe mari sau neregulate , sau aveți multe alunițe;

Vă puteți ruga partenerul de viață să verifice zonele pe care nu le puteți vedea.

Asigurați-vă că acordați atenție specială zonelor care au suferit arsuri solare serioase în trecut. Aproximativ jumătate din cazurile de melanom pornesc de la alunițe existente. Restul pot apărea la nivelul pielii normale. Așadar, dacă observați o aluniță care arată anormal sau care pare să crească și să se modifice, consultați medicul

Persoanele cu risc crescut de apariția melanomului

Unii oameni au un risc crescut de îmbolnăvire. Aceștia sunt cei care:

 • Au mai avut melanom în trecut;
 • Au avut cazuri de melanom în familie;
 • Au multe alunițe;
 • Au suferit un transplant;

Dacă vă încadrați în aceste categorii, medicul de familie vă poate trimite la un dermatolog care vă poate învăța cum să vă verificați regulat (în fiecare lună) pentru a ține sub observație alunițele. Unele persoane au un risc mult mai mare decât ceilalți și de aceea trebuie să fie mult mai atenți. Cei cu risc ridicat sunt cei care:

 • Au doi membri în familie diagnosticați cu melanom, mai ales dacă au alunițe mari sau cu formă neregulată;
 • S-au născut cu o aluniță foarte mare (mai mult de 20cm diametru);
 • Au 3 sau mai mulți membri în familie diagnosticați cu cancer pancreatic;
 • Au avut mai mult de un melanom;

 

Specialistul sau o asistentă cu pregătirea necesară vă va examina pielea și alunițele. Aceștia au cunoștințele necesare pentru a identifica alunițele care pot începe să devină canceroase. Dacă aveți alunițe care s-ar putea transforma în melanom, acestea pot fi îndepărtate și apoi analizate în laborator. Prin scoaterea din vreme a alunițelor care prezintă risc puteți preveni un melanom ulterior.

Alunițe care trebuie verificate urgent

Există semne care vă indică faptul că trebuie să consultați urgent un specialist. Trebuie să mergeți imediat la medic dacă observați o aluniță nouă sau o modificare la nivelul pielii sau dacă aveți o aluniță care:

 • Se mărește;
 • Își schimbă forma, mai ales dacă devine neregulată;
 • Își schimbă culoarea – se închide la culoare sau are mai multe nuanțe;
 • Devine asimetrică – cele două jumătăți nu arată la fel;
 • Începe să vă mănânce sau să vă doară;
 • Sângerează sau face crustă;
 • Pare inflamată;

 

Studiile arată că alunițele cu 3 sau mai multe nuanțe de maro sau negru au multe șanse de a se dezvolta într-un melanom. Dacă aveți o zonă mai închisă la culoare sub o unghie și care nu a fost cauzată de o lovitură, sau dacă aceasta se mărește, trebuie de asemenea să consultați medicul.

Aici puteți găsi imagini cu alunițe anormale și cu melanoame. Acestea vă pot ajuta să recunoașteți alunițele anormale. Alunițele pre-canceroase sunt foarte ușor de tratat. Acestea sunt îndepărtate chirurgical, folosind anestezie locală. Un melanom în stadiu incipient poate fi tratat în acest mod. Dar dacă le ignorați, acestea pot deveni foarte greu de tratat.

Pe ce parte a corpului apare melanomul

La bărbați, melanoamele apar cel mai adesea pe spate. La femei, apar cel mai adesea pe picioare.

Dacă aveți un ganglion limfatic mărit în apropierea unei alunițe anormale, trebuie să mergeți la doctor imediat.

Melanomul ochiului

În cazuri rare melanomul poate afecta ochiul. Dacă melanomul crește în iris (partea colorată din jurul pupilei) s-ar putea să vedeți un punct negru. Dacă acesta crește în interiorul ochiului nu există semne vizibile din exterior. Dar s-ar putea să percepeti modificări ale vederii. Acest tip de melanom este adesea diagnosticat în timpul unui examen oftalmologic de rutină. Puteți găsi mai multe informații despre melanomul ochiului  in secțiunea dedicată cancerului ocular.

Alunițele închise la culoare

Imaginea de mai jos arată o aluniță foarte închisă la culoare. Înnegrirea unei alunițe este un semn că aceasta devine canceroasă și se poate transforma în melanom. Alunița din imaginea de mai jos are aproximativ un cm diametru.

cp3

Alunițe inflamate

Imaginea de mai jos indică o aluniță care are o zonă inflamată ce o înconjoară. Zona inflamată are 7 mm în partea cea mai lată dar se poate observa că alunița este mult mai mică. Inflamația este un semn că o aluniță se poate transforma în melanom, așa că este bine să vă duceți la doctor pentru un control dacă observați astfel de simptome..

cp4

Melanomul cu margini neregulate

Imaginea de mai jos prezintă un melanom cu margini neregulate. Alunițele normale sunt de obicei mult mai rotunde, cu margini regulate.

cp5

Melanomul cu formă neregulată și culori diferite

Imaginea de mai jos indică un melanom foarte mic. Acesta are numai 4-5 mm diametru. Dar puteți vedea clar că aceste nu are aceeași culoare pe toata suprafața acestuia. De asemenea are și formă neregulata. Forma și culoarea neregulată sunt semne că ar trebui să consultați medicul.

cp6

Răspândirea melanomului

Imaginea de mai jos arată clar că melanomul s-a răspândit, pornind de la o aluniță normală Dacă aveți o aluniță care prezintă modificări, trebuie să consultați un medic imediat.

cp7