În acest capitol vom prezenta analizele medicale folosite pentru a diagnostica cancerul uterin. Aici găsiți informații despre consultarea medicului de familie, internarea în spital și analizele disponibile pentru a diagnostica orice răspândire posibilă a cancerului.

Consultația la medicul de familie si medicul specialist

Dacă aveți griji legate de sănătate, în mod normal veți merge la medicul de familie mai întâi. Acesta vă va pune întrebări despre starea generală de sănătate și vă va consulta. Dacă aveți simptome care ar putea fi cauzate de cancerul uterin, medicul de familie vă poate pune întrebări legate de antecedentele familale de cancer. Acesta vă mai poate cere să faceți analize de sânge și de urină.
Apoi medicul de familie va va trimite catre medicul specialist care va examina pelvisul pentru a verifica uterul, vaginul, ovarele și vezica urinară. Această procedură se mai numește examinare internă. Trebuie să stați pe spate pe un pat cu genunchii îndoiți și îndepărtați. Apoi cu mănușile puse, medicul va introduce unul sau două degete în vagin, apăsând în același timp pe abdomen cu cealaltă mână. În cadrul acestei examinări, medicul poate verifica și rectul (anusul). Pentru această procedură trebuie să stați culcată pe o parte. Medicul va verifica dacă există protuberanțe sau modificări de formă sau mărime. Dacă oricare parte a sistemului reproducător este lărgită sau dacă există orice fel de protuberanță, medicul ar trebui să își dea seama.
Medicul de specialist oate folosi un instrument numit speculum pentru a separa pereții vaginali și a examina colul, pentru avedea dacă arată normal. Acesta poate de asemena preleva o mostră de celule din col. Această procedură e scurtă și cauzează disconfort doar câteva secunde. Toată examinarea internă va dura aproximativ 5 minute.
Unele spitale au clinici specializate în sângerări post menopauză, unde vă puteți face toate analizele necesare într-o singură zi. Principalele analize folosite pentru a depista cancerul uterin sunt ecografia transvaginală și biposia.

Ecografie transvaginală cu ultrasunete

Medicul vă poate recomanda o ecografie transvaginală. Această procedură arată care este grosimea endometrului. În timpul examinării, medicul sau radiologul va verifica și alte organe ale pelvisului. De regulă, sonda cu ultrasunete se introduce în vagin. Această procedură se numește ecografie transvaginală cu ultrasunete. Veți simți un mic disconfort, însă nu ar trebui să simțiți durere. Vi se va cere să urinați înainte de examinare. În locul ecografiei transvaginale, vi se poate recomanda și ecografie abdominală. Uneori medicul vă poate cere să faceți ambele tipuri de ecografii. Dacă endometrul este mai gros decât e normal, veți avea nevoie de investigații suplimentare.

Biopsie endometrială

Cea mai precisă metodă de a diagnostica cancerul uterin constă în prelevarea de țesut endometrial (biopsie endometrială). Mostra de țesut e trimisă la laborator, unde este examinată cu atenție pentru a se verifica dacă există celule canceroase sau anormale. Există mai multe feluri de biopsii. Veți putea avea:

 • Biopsie aspirativă;
 • Histeroscopie;
 • D și C (dilatare și chiuretaj).

Biopsie aspirativă

Pentru această procedură trebuie să stați întinsă pe un pat, iar medicul sau asistenta vă va deschide vaginul cu un speculum. La fel se întâmplă și când vi se face un screening cervical (examen Babeș-Papanicolau). Doctorul introduce în uter, prin vagin, un tub lung și subțire. Acesta va aspira ușor câteva celule de pe peretele uterului. Majoritatea femeilor pot avea această procedură fără a fi anesteziate. Aceasta durează doar câteva minute. Medicul va trimite mostra de celule la un laborator pentru a fi examinată de un medic patolog. Veți putea simți dureri de tipul celor menstruale în timpul procedurii sau după, însă cu analgezice ușoare veți putea calma durerea.

Histeroscopie

Pentru această procedură se folosește un telescop fin numit histeroscop. Acesta îi permite medicului să se uite în uter și să efectueze o biopsie. Această procedură poate fi făcută și ambulatoriu, și durează doar câteva minute. Medicul plasează ușor un speculum în vagin pentru a-l ține deschis. De asemenea, acesta va pune un anestezic local în jurul colului pentru a reduce disconfortul care ar putea apărea în timpul procedurii. Apoi medicul trece histeroscopul prin cervix în uter. Pentru a putea vedea mai cu ușurință înăuntru, medicul va pune un lichid sau un gaz prin histeroscop pentru a umfla puțin uterul. Medicul va examina uterul și va lua o mostră de celule endometriale. Această mostră va fi trimisă la laborator pentru a verifica dacă există celule cancerigene. În timpul procedurii și după s-ar putea sa aveți crampe, asemănătoare cu cele menstruale, însă acestea ar trebui să treacă cu analgezice ușoare. S-ar putea să apară și sângerări pentru câteva zile.

D și C (dilatatare și chiuretaj)

În anumite cazuri, s-ar putea să aveți nevoie de dilatare și chiuretaj pentru ca medicul să poată preleva suficient țesut pentru testare. Această procedură poate fi efectuată la spital cu anestezie generală. Procedura constă în două părți. Mai întâi medicul deschide (dilatează) intrarea în uter (cervixul). Medicii se pot uita înăuntrul uterului cu un histeroscop. Apoi va preleva mostre de țesut endometrial cu un instrument asemenător linguriței denumit chiuretă. Mostrele de țesut vor fi trimise la laborator pentru a fi examinate la microscop. Va trebui să stați în spital cel puțin câteva ore pentru a vă reveni după această procedură. Unele femei pot sta chiar și peste noapte.

Analize de sânge

Veți avea nevoie de analize de sânge pentru a vă testa starea generală de sănătate. Medicul vă poate cere să faceți o analiză de sânge numită CA125. Acesta este un marker tumoral. Un marker tumoral este o substanță chimică emanată de celulele canceroase care ajunge în sânge și astfel poate fi depistată prin analize de sânge. Nivelul substanței CA125 este mai ridicat în cazul unor femei cu cancer ovarian sau uterin, însă nu întotdeauna. Dacă markerul CA125 are un nivel mai ridicat, acest lucru nu înseamnă neapărat că aveți cancer uterin. Acest nivel poate fi ridicat și în cazul unor afecțiunii necanceroase, de exemplu în cazul apariției fibroamelor. Uneori analizele de sânge pot arăta că suferiți de anemie (nivel scăzut de fier) deoarece pierdeți sânge din cauza sângerărilor abundente sau anormale.

Investigații suplimentare pentru cancer uterin:

 • Radiografie toracică;
 • Tomografie computerizată (CT) și RMN;
 • Examinare internă sub anestezie;
 • Analize pentru rinichi și vezica urinară;
 • Tomografia cu emisie de pozitroni;
 • Analize de sânge suplimentare.

De ce aveți nevoie de analize suplimentare

Dacă după primele analize sunteți diagnosticată cu cancer uterin, veți avea nevoie de mai multe analize pentru a afla poziția și dimensiunea formațiunii canceroase. Analizele vor arăta de asemenea dacă boala s-a extins la țesuturile învecinate sau în alte părți mai îndepărtate ale corpului. Astfel medicul poate determina în ce stadiu este cancerul. A detemina stadiul cancerului înseamnă a afla cât de mult a crescut și dacă s-a răspândit. Rezultatele îl vor ajuta pe medic să decidă care este cel mai bun tratament pentru dumneavoastră.

Radiografie toracică

Medicul vă poate cere să faceți o radiografie toracică pentru a verifica:

 • Dacă sunteți pregătită pentru o anestezie generală;
 • Dacă plămânii au fost atinși de cancer;

Tomografie computerizată (CT) și RMN

Medicul vă poate sugera să faceți o tomografie computerizată sau o investigație prin Rezonanță Magnetică Nucleară sau ambele. Aceste investigații au scopul de a afla dacă celulele canceroase au crescut în colul uterin (cervix) sau în peretele muscular al uterului, și dacă este cazul, cât de mult s-au extins acestea. Există mai multe informații detaliate despre tomografia computerizată și investigația RMN.

Examinare internă sub anestezie

Această procedură se face sub anestezie generală. Asta înseamnă că medicul dumneavoastră (ginecologul) vă poate examina fizic, poate căuta semne de extindere a cancerului și poate lua mostre de țesut (biopsii) dacă este necesar. În timpul examinării medicul verifică:

 • Dimensiunea uterului, și dacă se mișcă așa cum ar trebui;
 • Colul uterin și vaginul;
 • Interiorul vezicii urinare;
 • Interiorul rectului;

Pentru a verifica vezica urinară la interior medicul folosește un cistoscop. Acesta este un tub subțire cu o lumină atașată la un capăt care poate detecta urme de cancer în vezică. Pentru a verifica interiorul anusului (rectul), medicul poate folosi un deget cu mănușă pentru a simți eventualele protuberanțe. De asemenea medicul poate folosi un instrument numit proctoscop pentru a examina anusul mai îndeaproape. Dacă doctorul observă zone cu aspect anormal în timpul acestor examinări el poate hotărî să facă o biopsie. Apoi această mostră e trimisă la laborator pentru a fi examinată la microscop.

Analize pentru rinichi și vezica urinară

Urografia intravenoasă arată rinichii, vezica urinară și tuburile care le conectează. Această procedură mai poate fi denumită și pielografie intravenoasă. Urografia intravenoasă poate arăta zonele în care s-a răspândit cancerul sau nu. Medicii nu mai folosesc această procedură la fel de mult ca în trecut. Acum este mult mai probabil să vi se recomande o tomografie computerizată sau RMN. Există mai multe informații despre urografia intravenoasă sau pielografia intravenoasă.

Tomografia cu emisie de pozitroni (scanare de tip PET)

Tomografia cu emisie de pozitroni (scanare PET) arată cât de active sunt celulele. Celulele care sunt foarte active folosesc multă energie, iar acest lucru poate fi văzut pe o scanare PET. Această procedură nu e folosită în mod uzual pentru a diagnostica cancerul uterin. De regulă, medicii cer efectuarea unei tomografii cu emisie de pozitroni pentru a afla dacă o zonă cu aspect anormal e țesut cicatricial sau o formațiune de celule canceroase. Acest procedeu e util în mod special pentru a afla dacă celulele canceroase sau revenit (recidivă) în zone unde există țesut cicatriceal din trecut de la operația chirurgicală sau de la radioterapie. Există mai multe informații despre tomografia cu emisie de pozitroni. În locul unei asemena proceduri, puteți face o scanare PET-CT. Aceasta este o combinație între tomografia cu emisie de pozitroni și tomografia computerizată. Există mai multe informații despre scanarea PET-CT.

Analize de sânge suplimentare

Medicul vă va programa la analize de sânge periodice pentru a verifica starea generală de sănătate. Analizele de sânge pot arăta de asemenea dacă rinichii și ficatul funcționează cum trebuie. Medicul vă va cere să mergeți la spital după ce analizele sunt gata. După primul set de analize s-ar putea să aveți nevoie de investigații suplimentare precum încă o tomografie computerizată sau o investigație RMN. E nevoie de aceste analize pentru a verifica în detaliu o posibilă extindere a celulelor canceroase. Eliberarea rezultatelor analizelor ar putea dura până la o săptămână.

0 0 vote
Article Rating