Chimioterapie cu radioterapie în tratarea cancerului rectal

Specialiștii tratează adesea cancerul rectal cu radioterapie, fie înainte, fie după operație. Acest lucru ajută la împiedicarea recidivei dar și la micșorarea cancerului rectal pentru facilitarea extirpării. Este probabil să urmați tratamentul cu chimioterapie în același timp cu radioterapia. Chimioterapia face ca celulele să fie mai sensibile la radiații, deci acest tratament combinat oferă mai multe șanse de reușită față de folosirea exclusivă a radioterapiei. Acest tratament se mai numește chmioradioterapie, chimiomoradiație sau radioterapie cu chimioterapie concomitentă.

Medicamentele pentru chimioterapie asociate radioterapei recomandate cel mai frecvent de doctori sunt:

  • Fluorouracil (5FU);
  • Capecitabină;

Administrarea de fluorouracil sau capecitabină

Vi se poate administra 5FU sub următoarele forme:

  • Prin perfuzie (o infuzie);
  • Ca infuzie printr-o pompă purtată 24 de ore pe zi;
  • O serie de injecții în venă înainte de tratamentul cu radioterapie;

Capecitabină se administrează sub formă de tabletă în fiecare dimineață și seară în timpul tratamentului cu radioterapie.

Efectele secundare a chemoradioterapiei

Administratea tratamentelor de chimioterapie și radioterapie concomitent poate înrăutăți efectele adverse. Tramentul combinat vă poate face să vă simțiți foarte obosit. Vă mai poate provoca diaree, stare de rău și o rezistență scăzută la infecții. Radioterapia vă poate da senzația de urinare frecventă și poate cauza uscăciunea severă a pielii din zona tratamentului.