Această secțiune vă va furniza informații cu privire la urmărirea evoluției după tratamentul cancerului de col uterin. După încheierea tratamentului medicul dv. vă va chema periodic la control. Controalele pot să includă:

  • Examinarea de către medicul dv;
  • Prelevarea unui eșantion de celule de la nivelul colului uterin sau colposcopie;
  • Analize de sânge;
  • Radiografii;
  • Tomografie computerizată (CT) sau RMN;
  • Ecografii ale ficatului.

Nu va trebui să faceți toate aceste teste și analize la fiecare vizită la specialist. Dar veți fi probabil examinată la fiecare consultație. Este posibil să vi se ceară să faceți analize de sânge. Medicul dv. vă va întreba cum vă simțiți și dacă resimțiți vreun efect secundar în urma tratamentului. De asemenea, acesta va dori să știe dacă ați avut orice simptome noi sau dacă există aspecte care vă îngrijorează.
Imediat după încheierea tratamentului vi se va preleva un eșantion de celule de la nivelul colului uterin cu ajutorul unei perii de dimensiuni mici. Sau este posibil să se efectueze o colposcopie. Aceste teste vor fi repetate în fiecare an. Dacă uterul a fost îndepărtat, medicul vă poate sugera prelevarea unui eșantion de celule din partea de sus a vaginului, dacă aveți simptome neobișnuite. Aceasta este un test de boltă vaginală.
Celulele colului uterin pot fi dificil de interpretat după radioterapie, de aceea nu veți continua să faceți teste regulate. Cu toate acestea, este posibil ca medicul dv. să dorească să examineze colul uterin cu ajutorul unui dilatator, pentru a se asigura că nu există probleme.

Cât de des trebuie să reveniți la control

Controalele vor continua timp de câțiva ani de la încheierea tratamentului. La început acestea vor fi efectuate la câteva luni. Dar dacă totul este în regulă controalele vor deveni treptat mai puțin frecvente. Frecvența acestora va varia în funcție de liniile directoare utilizate de medicul dvs. Un exemplu de urmărire a evoluției este efectuarea de controale la 3-4 luni, la  început. Apoi, dacă totul este în regulă, controalele se vor efectua la 6 luni, timp de 2 ani. Apoi anual, pentru încă trei ani.