Transplantul alogen de celule stem este utilizat pentru a trata și, uneori, pentru a vindeca pacienții cu SMD. Aproximativ 40-50 la sută dintre pacienții care au suferit un transplant de celule stem s-au vindecat de boală. Cu toate acestea, din cauza riscurilor ridicate asociate cu transplantul de celule stem, care pot pune uneori viața în pericol, decizia medicului a efectua un transplant depinde în principal de doi factori:

  • Dacă aveți un SMD intermediar sau ridicat, în conformitate cu Sistemul Internațional de Prognostic.
  • Dacă aveți un donator compatibil, fie în familie, fie neînrudit.

 

Deși nu este singurul tip de transplant de celule stem, transplantul alogen de celule stem este cel mai frecvent tip utilizat pentru a trata SMD. Transplantul alogen implică transferul de celule stem de la o persoană sănătoasă (donator) la pacient. Procedura vine după tratamentul cu radiații de mare intensitate sau cu chimioterapie cu medicamente puternice care trebuie să fie suficient de toxice pentru a distruge celulele SMD. Din păcate, medicamentele afectează, de asemenea, și celulele stem normale din măduva osoasă.

Principalele motive pentru a face un transplant alogen de celule stem sunt:

  • pentru a începe aprovizionarea cu celule roșii, celule albe și trombocite sănătoase, cu ajutor din partea celulelor stem transplantate de la donator;
  • pentru a putea administra doze puternice de chimioterapie pentru a distruge celulele SMD;

 

Transplantul de celule stem după radioterapie sau chimioterapie ajută la restabilirea funcției măduvei și la producerea de celule. Aceasta dă terapiei inițiale o șansă de-ași face mai bine efectul, cu mai puține leziuni la celulele normale.

Boala grefă contra gazdă

Un risc foarte grav al transplantului alogen de celule este este boala grefă contra gazdă (GVHD), care apare atunci când celulele imunitare ale donatorului atacă țesuturile normale ale pacientului. Aceste efecte pot varia de la minore, la foarte grave, putând chiar pune viața în pericol.

Tratament alogen de celule stem cu intensitate redusă

Dacă nu puteți tolera un transplant alogen după chimioterapie de mare intensitate, puteți fi eligibil pentru transplant de celule stem cu intensitate redusă (uneori denumit transplant non-mieloablativ). Acest tip de transplant este o versiune modificată a transplantului alogen care este utilizată în studiile clinice.

Pentru a se pregăti pentru transplant, pacientul este supus unui tratament mai puțin intens cu chimioterapie, comparativ cu pacienții care vor suferi un transplant alogen standard. Cu un transplant standard, chimioterapia distruge majoritatea celulelor canceroase. Tratamentul cu intensitate redusă nu distruge la fel de multe celule canceroase, ci se bazează pe celulele sistemului imunitar al donatorului pentru lupta împotriva bolii. Acest atac se numește efectul grefă-contra-tumoră.

Boala refractară și recidiva

SMD refractar – Unii pacienți au încă celule SMD prezente în măduva osoasă după tratament. În acest caz, boala se numește SMD refractar. SMD refractar este de obicei tratat cu un tratament diferit decât cel utilizat la prima terapie. În prezent se fac studii clinice pentru a analiza mai multe tratamente pentru SMD refractar.

SMD recidivant – În cazul în care SMD recidivează și aveți o scădere a numărului de celule sanguine normale după o perioadă de remisie, înseamnă că boala a recidivat. SMD este de obicei tratat fie cu același tratament folosit înainte, fie cu un tratament standard diferit.

Terapia prin vaccinare și infuziile cu limfocite de la donator sunt analizate în cadrul studiilor clinice pentru tratarea SMD (și a altor tipuri de cancer de sânge) la pacienții cu recidivă după transplantul alogen de celule stem.

0 0 vote
Article Rating