Cauza exactă a cancerului de prostată nu este cunoscută, aşa că în acest moment nu se pot preveni multe dintre cazurile în care această boală apare. Sunt numeroşi factori, cum ar fi vârsta, rasa şi istoricul familiei, care nu pot fi controlaţi. Dar, pe baza a ceea ce cunoaştem deja, sunt anumite lucruri pe care le putem face pentru a reduce riscul de cancer de prostată.

Greutatea corporală, activitatea fizică şi dieta

Efectele greutăţii corporale, activităţii fizice şi dietei asupra cancerului de prostată nu sunt clare, însă pot fi anumite lucruri pe care le puteţi face pentru a reduce riscul în situaţia dumneavoastră.
Unele studii au constatat că bărbaţii supraponderali pot fi expuşi unui risc mai redus de a face cancer de prostată în general, dar unui risc mai ridicat de a face forme fatale ale cancerului de prostată.
Studiile au constatat că bărbaţii care fac în mod constant activităţi fizice sunt expuşi unui risc mai redus de a face cancer de prostată. O activitate susţinută poate avea un efect chiar mai mare, în special asupra riscului de cancer de prostată avansat.
Mai multe studii au remarcat că dietele bogate în anumite legume (inclusiv roşii, legume crucifere, soia, boabe şi alte legume) sau peşte pot fi corelate cu un risc mai redus de cancer de prostată, mai ales de forme avansate ale acestui tip de cancer. Legumele crucifere sunt varza, broccoli şi conopida.
Deşi nu toate studiile sunt de acord, unele dintre ele au constatat un risc mai ridicat de cancer de prostată la bărbaţii care au diete bogate în calciu. Un risc ridicat poate fi corelat şi consumul de lactate.

În prezent, cel mai bun sfat legat de dietă şi activitate pentru a reduce riscul de cancer de prostată este:

Consumaţi cel puţin 2 căni şi jumătate dintr-o varietate de legume si fructe în fiecare zi. Menţineţi activitatea fizică. Păstraţi-vă greutatea potrivită.
O limitare a consumului de suplimente de calciu şi de produse cu un conţinut mare de calciul în dietă se poate dovedi de asemenea utilă. (Acest lucru nu înseamnă însă că bărbaţii care sunt trataţi pentru cancer de prostată nu trebuie să ia suplimente de calciu dacă acest lucru le este recomandat de medic).

Vitamine, minerale şi alte suplimente

Unele studii mai vechi au sugerat că anumite suplimente de vitamine sau minerale pot reduce riscul de cancer de prostată. O atenţie aparte a fost acordată vitaminei E şi seleniului.
Pentru a studia posibilele efecte ale seleniului şi vitaminei E asupra riscului de cancer de prostată, medicii au derulat un studiu asupra prevenirii cancerului legate de seleniu şi vitamina (SELECT). Bărbaţii care au participat la acest amplu studiu au luat unul sau ambele suplimente sau un placebo inactiv în fiecare zi timp de 5 ani. S-a constatat că nici seleniul, nici vitamina E nu au redus riscul de cancer de prostată în acest studiu. De fapt, s-a constatat mai târziu că bărbaţii care au luat suplimente de vitamina E erau expuşi unui risc mai ridicat de cancer de prostată. În cazul suplimentelor de seleniu, riscul de cancer de prostată a rămas nemodificat la bărbaţii care aveau niveluri mai reduse de seleniu la începutul studiului. Totuşi, bărbaţii care aveau niveluri de bază mai ridicate, erau expuşi unui risc mai ridicat de cancer de prostată de grad înalt (cu o dezvoltare mai rapidă).
Administrarea de suplimente are deopotrivă avantaje şi riscuri. Discutaţi cu medicul dumneavoastră înainte de a încep să luaţi vitamine sau alte suplimente.
Numeroase studii analizează în prezent posibilele efecte ale proteinelor din soia (denumite izoflavoni) asupra riscului de cancer de prostată. Rezultatele acestor studii nu sunt încă disponibile.

Medicamente

Unele medicamente pot ajuta la reducerea riscului de cancer de prostată:
Inhibitorii 5-alfa reductază – 5-alfa reductaza este enzima din corp care transformă testosteronul în dihidrotestosteron (DHT), principalul hormon care cauzează creşterea prostatei. Medicamente denumite inhibitori 5-alfa reductază blochează enzima şi previn formarea de DHT. Doi inhibitori 5-alfa reductază sunt deja în uz pentru tratarea hiperplaziei beninge de prostată (BPH), pe o creştere necanceroasă a prostatei: Finasterida (Proscar®)
Dutasterida (Avodart®) – Ample studii asupra ambelor medicamente au fost derulate pentru a se vedea dacă este le pot dovedi utile în reducerea riscului de cancer de prostată. În cadrul acestor studii, bărbaţii care luau oricare dintre aceste medicamente au fost mai puţin predispuşi să dezvolte cancer de prostată după mai mulţi ani decât bărbaţii cărora li s-a administrat un placebo inactiv.

O analiză mai atentă a rezultatelor a arătat că între bărbaţii care luau aceste medicamente au apărut mai puţine cazuri de cancer de prostată de grad redus, dar un număr uşor mai mare de cazuri de cancer de prostată de grad intermediar sau înalt. Gradele cancerului au la bază modul în care acesta arată la microscop. Cancerele de grad intermediar şi înalt au şanse mai mari să crească şi să se răspândească decât cancerele de grad scăzut. Pe termen lung însă, acest lucru nu a apărut să afecteze ratele de deces – ambele grupuri de bărbaţi au rate de supravieţuire similare.

Aceste medicamente pot avea efecte secundare de natură sexuală, cum ar fi scăderea apetitului sexual şi impotenţă. Însă ele se pot dovedi eficace în cazul problemelor generate de BPH, cum ar fi problemele de urinare.

Deşi aceste medicamente sunt sigure, ele nu sunt aprobate de FDA pentru prevenirea cancerului de prostată. Pentru moment, nu este clar dacă administrarea de finasteridă sau dutasteridă doar pentru reducerea riscului de cancer de prostată este într-adevăr foarte utilă. Totuşi, bărbaţii care doresc să afle mai multe despre aceste medicamente trebuie să discute despre ele cu medicii.

Alte medicamente

Alte medicamente şi suplimente nutritive care pot ajuta la reducerea riscului de cancer de prostată sunt în curs de testare în studii clinice. În nici un alt studii suficient de amplu încât să permită experţilor să le recomande pentru administrare la bărbaţi nu s-a constatat utilitatea vreunui alt medicament sau supliment.

0 0 vote
Article Rating