Riscuri si Cauze – Tumori Cerebrale

Efectele tumorilor cerebrale

Simptomele  pe care le poate provoca o tumoare pe creier depind de amplasarea acesteia la nivelul creierului.

La adulți, multe tumori din creier sunt cancere care s-au răspândit aici din alte părți ale corpului. Acestea se numesc tumori cerebrale secundare. Există informații despre tumorile cerebrale secundare umori cerebrale secundare în această secțiune a site-ului.

Creierul și cauzele tumorilor cerebrale

În continuare sunt prezentate riscurile și cauzele tumorilor cerebrale.

Cât de frecvente sunt tumorile cerebrale ?

În cele mai multe cazuri, nu știm ce cauzează o tumoare pe creier. Știm că nu sunt infecțioase. Nu puteți „lua” o tumoare pe creier. Există câțiva factori de risc cunoscuți.

Tumorile cerebrale sunt relativ rare, dar indiferent de tipul acestora, noi le numim pe toate tumori cerebrale în această prezentare. Aproximativ jumătate din cei diagnosticați cu tumori,  au tumori cerebrale canceroase (maligne). Cealaltă jumătate au tumori non-canceroase (benigne) sau tumori care nu au fost confirmate ca fiind canceroase sau necanceroase. Acest lucru se datorează, de obicei, faptului că tumoarea se află într-o zonă a creierului sau a sistemului nervos central (SNC), de unde nu se pot preleva probe (biopsii) pentru a pune un diagnostic exact.

Tumorile la nivelul creierului sunt mai frecvente la bărbați decât la femei. Tumorile cerebrale non-canceroase și tumorile în care diagnosticul este necunoscut sunt mai frecvente la femei

Vârsta

Tumori cerebrale pot apărea la orice vârstă. În general, cu cât îmbătrânim, cu atât riscul de apariție al unei tumori pe creier este mai mare. Dar există multe tipuri de tumori cerebrale , iar unele sunt mai frecvente la adulții tineri. În prezent, este diagnosticat un număr mai mare de tumori cerebrale decât în ​​anii 1970. Această creștere este explicată, în principal, de faptul că s-a avansat foarte mult în diagnosticarea și colectarea datelor despre tumorile cerebrale.

Aproximativ 400 de copii (sub 15 ani) sunt diagnosticați cu tumori cerebrale în Marea Britanie în fiecare an, deci putem spune că acestea sunt destul de rare. Cu toate acestea, tumorile cerebrale sunt cel de-al doilea cel mai frecvent tip de cancer la copii.

Aproximativ 300 de adolescenți și adulți tineri (cu vârste între 15 și 24 de ani) sunt diagnosticați cu tumori cerebrale în fiecare an, fiind al patrulea cel mai frecvent tip de cancer la această grupă de vârstă.

 

 

Radiația medicală

Expunerea la radiații este singurul factor de risc pe care îl cunoaștem la acest moment. Tipurile de tumori cerebrale numite meningioame și, într-o măsură mai mică, glioame canceroase (maligne), sunt mai frecvente la persoanele care au făcut radioterapie, scanări CT sau raze X la nivelul capului. Este important să rețineți că razele X și scanările CT sunt foarte importante în diagnosticarea bolilor, astfel încât să aveți tratamentul potrivit. Medicii păstrează expunerea medicală la radiații cât mai scăzută posibil.

Cancere anterioare

Persoanele care au avut o formă de cancer în copilărie au un risc mai mare de a dezvolta o tumoare cerebrală mai târziu în viață. Persoanele care au fost bolnave de leucemie sau limfom non Hodgkin  ca adult au, de asemenea, un risc crescut. Există dovezi că există un risc crescut de apariție a tumorilor cerebrale și la adulții care au avut alte tipuri de cancer, dar este nevoie de mai multe cercetări pentru a confirma acest lucru.

Creșterea riscului de tumoare pe creier se poate datora tratamentului folosit pentru combaterea cancerului, cum ar fi radioterapia la nivelul capului. S-a dovedit că administrarea de metotrexat în lichidul din jurul măduvei spinării pentru tratamentul leucemiei crește riscul de apariție a tumorilor cerebrale. Este important să rețineți că riscul de apariția a unei tumori pe creieri în urma acestui tip de tratament este mult mai mic decât cel de a nu trata cancerul original.

Condițiile genetice și istoria familială

O mica parte din tumorile cerebrale sunt legate de condițiile genetice . Persoanele care au unul dintre aceste sindroame rare au un risc crescut de a dezvolta o tumoare pe creier. Aceste sindroame provoacă o serie de alte probleme medicale, astfel încât este posibil să știți deja dacă există un istoric în familia dvs. Printre acestea se numără

Dacă aveți un părinte, un frate sau o soră care a fost la un moment dat diagnosticat cu tumoare pe creiere, aveți un risc crescut.

Alte probleme și afecțiuni medicale

Persoanele infectate cu HIV sau SIDA au un risc de aproximativ două ori mai mare, comparativ cu restul populației, să dezvolte o tumoare cerebrală.

Femeile care au trecut la menopauză și care fac terapie cu hormoni pot, de asemenea, să aibă risc crescut de mengiom comparativ cu femeile care nu au făcut niciodată o astfel de terapie. Contraceptivele orale sunt și ele asociate cu riscul crescut de mengion, dar sunt necesare studii suplimentare pentru a confirma această legătură.

Greutate și activitate fizică

Dacă sunteți supraponderal (adică aveți un indice de masă corporală mare) aveți un risc ușor crescut de mengiom față de cei cu greutate normală. Dar greutatea corporală nu influențează riscul de gliom.

Copii care au, la naștere, 4 sau mai multe kilograme, prezintă un risc puțin mai mare decât copii cu greutate mai scăzută.

Persoanele înalte au, se pare, un risc ușor crescut, dar dovezile în acest sens nu sunt foarte concludente.

Studiile arată că analiza legăturii dintre alimente și riscul de tumori cerebrale nu este concludentă. Acest lucru se explică prin faptul că tumorile pe creier sunt destul de rare și este dificil să se analize în mod detaliat dieta.

Informațiile sunt destul de variate și în ceea ce privește părerea că activitatea fizică poate reduce riscul de tumori pe creier.

Alți posibili factori de risc

Cercetările au arătat că există și alți factori ce pot influența riscul apariției unor tumori, printre care

 

Liniile de înaltă tensiune

Mai multe studii au analizat dacă liniile de tensiune aflate în apropierea locuințelor au vreun impact asupra persoanelor din zonă, dar nu s-a descoperit o legătură în acest sens.

 

Telefoanele mobile

Cercetătorii analizează telefoanele mobile pentru a vedea câte radiații (non-ionizante) produc. Din datele de până acum tot nu se poate spune cu certitudine că telefoanele mobile reprezintă un pericol. Au existat îngrijorări cu privire la faptul că ar putea să ducă la apariția tumorilor pe creier, dar nu exist dovezi în acest sens.

 

Fumatul și alcoolul

Nu este încă foarte clar dacă fumatul influențează riscul de apariție a tumorilor. Unele studii au arătat însă niveluri mai mari de risc asociate cu anumite tipuri de tumori cerebrale. Alcoolul nu pare să aibă nicio influență.

 

Factori care pot reduce riscul

Există dovezi că unii oamenii, precum cei cu alergii (la fân), cu eczeme sau astm prezintă un risc mai scăzut de tumori cerebrale, mai ales de glioame. S-ar putea să existe o legătură cu faptul că aceste persoane au o activitate crescută a sistemului imunitar.

Aspirina și alte antiinflamatoare nu par să influențeze riscul de apariție a tumorilor pe creier. Unele studii au arătat chiar că ar putea să îl reducă, dar aceste studii nu erau create pentru a analiza tumorile cerebrale,așa că este nevoie de mai multe cercetări. Nu uitați că aspirina poate fi periculoasă, pentru că irită stomacul și poate duce la sângerări. Nu ar trebui să luați aspirină sau alte antiinflamatoare fără recomandarea medicului.