Imunoterapia Cancer Renal

Imunoterapia Cancer Renal –  denumită și terapie biologică, este creată pentru a îmbunătăți mecanismele naturale ale organismului de luptă împotriva cancerului. Această terapie folosește fie substanțe produse de organism, fie substanțe produse în laborator pentru a îmbunătăți și restaura funcțiile sistemului imunitar. Cancerul renal este unul dintre puținele tipuri de cancer împotriva căruia organismul uman poate lupta, ceea ce face ca imunoterapia să fie eficientă în tratarea sa. Imunoterapia poate fi benefică la anumiți pacienți.

Interleukin-2 (IL-2) este un medicament ce a fost utilizat în tratarea cancerului renal în stadiu avansat. Acesta este un hormon celular denumit citokină care este produs de către globulele albe și este important pentru funcțiile sistemului imunitar, inclusiv pentru distrugerea celulelor tumorale.
Dozele mari de IL-2 pot cauza efecte secundare serioase, precum tensiune arterială scăzută, exces de fluid în plămâni, afecțiuni renale, atac de cord, hemoragie, frisoane și febră, astfel încât pacienții trebuie să rămână în spital 10 zile după tratament. Însă, unele simptome pot fi reversibile. Numai centrele medicale care au experiență în tratamentele cu doze mari de IL-2 ar trebuie să recomande un astfel de tratament. Unele centre utilizează doze mici de IL-2 pentru că apar mai puține efecte secundare, dar tratamentul nu este la fel de eficient.
Interferon alfa este un alt tip de imunoterapie utilizată în tratarea cancerului renal. Interferonul pare să modifice proteinele la suprafața celulelor canceroase și să le încetinească creșterea. Deși nu s-a dovedit la fel de eficient ca IL-2, interferonul alfa crește rata de supraviețuire, comparativ cu un alt tratament mai vechi, ce folosește megestrol acetat. În cadrul cercetărilor științifice au fost testate mai multe combinații IL-2 și interferon alfa pentru pacienții cu cancer renal avansat, iar aceste tratamente au fost, la rândul lor, combinate cu chimioterapie. Nu s-a dovedit în cadrul cercetărilor dacă aceste combinații sunt mai eficiente decât IL-2 sau interferonul, administrate individual.

Cercetătorii lucrează în prezent pentru a afla mai multe despre cum IL-2 și interferonul pot distruge celulele canceroase și ce pacienți pot beneficia cel mai mult de aceste tratamente. Noi forme de imunoterapie, denumite inhibitori de control sunt testate în cadrul studiilor clinice. Aflați mai multe despre imunoterapie în secțiunea Generalități.