Sarcina după tratamentul celulelor anormale

Cu excepția cazului în care ați suferit o histerectomie, nici un tratament pentru celule cervicale anormale nu ar trebui să influențeze șansele dv. de a rămâne însărcinată în viitor. Unele dintre tratamente pot avea drept rezultat un risc mic de complicații ale sarcinii.

Screening pentru cancerul de col uterin în timpul sarcinii

Sperăm că următoarele informații vă vor liniști. Dar este cel mai bine să discutați cu medicul dvs, care este în cea mai bună poziție pentru a răspunde la întrebările dumneavoastră. Programul de screening pentru cancerul de col uterin recomandă ca, în majoritatea cazurilor, femeile să nu participe la teste de screening pentru cancer de col uterin în cazul în care sunt, sau ar putea fi însărcinate. Din cauza sarcinii, rezultatul testului poate fi mai greu de interpretat și este foarte probabil să fie inexact.
Dacă intenționați să rămâneți însărcinată, va trebui să discutați cu medicul dvs de familie, pentru a afla dacă sunteți la zi cu screening-ul pentru cancerul de col uterin. Astfel puteți face testul și orice tratament necesar înainte de a rămâne însărcinată.
Dacă sunteți deja însărcinată și urmează să participați la un test de screening de col uterin, puteți întârzia timp de maxim 3 luni de la nașterea copilului pentru a participa la test. Atunci când sunteți chemată la cabinet pentru efectuarea testului trebuie să îi aduceți la cunoștință medicului de familie sau medicului din cadrul clinicii faptul că sunteți însărcinată. Acesta va amâna testul până după nașterea copilului.
Dacă în trecut ați obținut un rezultat anormal la un test de screening pentru cancerul de col uterin, este posibil să fie necesar să efectuați un alt test de screening în timpul sarcinii. Medicul vă poate solicita să faceți testul la prima consultație prenatală. Acest test nu va afecta sarcina. Dacă rezultatele sunt anormale, sau în cazul în care un test efectuat înainte de a deveni însărcinată prezintă rezultate anormale, nu trebuie să vă faceți griji. Aceasta nu înseamnă că aveți cancer, ci doar că există celule anormale care pot fi tratate la câteva luni după naștere.
Este posibil să fie nevoie de o colposcopie (o examinare atentă a cervixului și vaginului). Această examinare poate fi făcută în timpul sarcinii, iar medicul dv. poate vedea cât de mult s-au modificat celulele de pe colul uterin.

 

Tratamentul celulelor anormale în timpul sarcinii

Dacă aveți doar ușoare modificări ale celulelor cervicale (NCI 1), nu va trebui să urmați nici un tratament până la aproximativ 3 luni de la nașterea copilului. După aceea va fi nevoie de o nouă colposcopie, pentru a verifica din nou celulele colului uterin. La multe femei care prezintă modificări ușoare, celulele revin la normal fără nici un fel de tratament. Dacă celulele prezintă modificări severe (NCI 3), medicul vă poate cere să faceți o altă colposcopie, la 6 luni de sarcină, pentru a monitoriza situația acestora. Celulele anormale nu sunt susceptibile de a se modifica foarte mult pe timpul sarcinii. În cazul în care celulele de pe colul uterin nu au revenit la normal după naștere, este posibil să fie nevoie de un tratament pentru a le elimina. Puteți discuta cu medicul toate opțiunile de tratament, precum și orice aspecte care vă îngrijorează. Este important să vă prezentați la toate consultațiile pentru urmărirea evoluției, după ce ați născut.
Atenție, dacă medicul  vă spune că aveți celule anormale sau NCI 1, 2 sau 3, nu suferiți de cancer de col uterin. Aveți o afecțiune precanceroasă care poate fi tratată cu ușurință.
Dacă sunteți însărcinată și colposcopia indică că NCI a început să se transforme într-un cancer invaziv, medicul va trebui să preleve o mostră de țesut, probabil prin diatermie cu ansă sau prin procedura LLETZ. Aceste proceduri presupun utilizarea unei anse metalice de dimensiuni mici prin care trece un curent electric, pentru a preleva o bucată mică de col uterin. Specialistul nu va face acest lucru decât dacă este absolut necesar.

Sarcina după conizație

Am ales să analizăm conizația separat, deoarece aceasta poate cauza probleme speciale. Însă acestea nu sunt obișnuite. În primul rând, există o șansă foarte mică ca cervixul dvs să se închidă după conizație, nelăsând sperma să pătrundă înăuntru. Aceasta se numește stenoză de col uterin. Dacă acest lucru s-a întâmplat, nu veți putea rămâne însărcinată pe cale naturală. Dacă aveți menstruații după conizație, nu suferiți de stenoză completă de col uterin. În cazul în care mucoasa uterului poate fi eliminată prin menstruație, atunci apoi sperma poate pătrunde în colul uterin.
Studiile au arătat că anumite tratamente pentru NCI sau cancer de col uterin stadiul 1A poate prezenta un risc mic de complicații pentru sarcinile viitoare. Este mai probabil ca femeile care au suferit o conizație să nască prematur, înainte de 37 săptămâni. Riscul de a avea un copil care cântărește mai puțin de 2.5 kg (greutate mică la naștere) este mai mare. Este posibil ca, pentru femeile care au suferit o conizație, să se înregistreze o creștere a numărului de nașteri prin cezariană.
Este posibil să fiți expusă la riscul unei nașteri premature, în cazul în care conizația a slăbit colul uterin. Colul uterin este un mușchi care păstrează intrarea în uter închisă, atunci când nu sunteți în travaliu. La unele femei care au suferit o conizație, există riscul ca colul uterin să se deschidă prea repede din cauza greutății copilului. Problemele grave pot fi, de obicei, prevenite. Dacă medicul consideră că există posibilitatea ca colul uterin să se deschidă prea devreme, se poate aplica o sutură pentru a-l ține închis. Medicul dv. poate numi această procedură serclaj. Sutura este tăiată înainte ca dv. să intrați în travaliu, de obicei în săptămâna 37 de sarcină. Colul uterin se poate deschide apoi în mod normal pentru a permite nașterea copilului.
Unele persoane au precizat că travaliul este mai lung în cazul femeilor care au suferit o conizație, deoarece durează mai mult până la deschiderea colului uterin. Acest aspect nu a fost confirmat de studii.

 

Sarcina după orice alt fel de tratament

Este foarte puțin probabil ca un alt tratament pentru celule anormale, cum ar fi terapia cu laser, diatermia, coagularea rece sau crioterapia să afecteze capacitatea de a rămâne însărcinată în viitor. Au existat cazuri în care s-a considerat că tratamentul cu raze laser a cauzat lipsa mucusului la nivelul colului uterin, fapt care poate afecta avansarea spermatozoizilor, femeile afectate de aceasta rămânând însărcinate mai greu. Însă s-au realizat multe studii, iar acest aspect nu s-a dovedit a fi adevărat.
Cel mai probabil mod în care un tratament pentru celulele cervicale anormale poate afecta capacitatea de a rămâne însărcinată este contractarea unei infecții după tratament. Dacă infecția s-a răspândit apoi în sus, la trompele uterine, aceasta poate cauza blocaje ale trompelor uterine. Dacă ambele trompe sunt blocate nu puteți rămâne însărcinată deoarece ovulele nu se pot deplasa în jos prin tuburi și nu pot ajunge în uter.
O astfel de infecție gravă este puțin probabilă după tratamentul pentru un frotiu cu rezultate anormale. Dacă aveți orice simptome de infecție după tratament, cum ar fi:

 • Sângerări abundente, mai ales dacă sunt mai abundente decât în timpul menstruației;
 • O secreție vaginală urât mirositoare, de culoare verde sau galbenă;
 • Dureri similare cu cele pe care le simțiți în timpul menstruației, care durează mai mult de o zi sau două;
 • Febră;

va trebui să reveniți pentru o consultație. Este posibil să aveți nevoie de antibiotice, care vor ajuta la vindecarea infecției înainte ca aceasta să se poată răspândi și să facă mai mult rău.
Ca și în cazul conizației, studiile care au analizat  LLETZ (excizia electrochirurgicală largă cu ansă a zonei de transformare cervicala) arată că există o creștere ușoară a riscului de naștere prematură, înainte de 37 săptămâni, precum și a riscului de greutate mică a copilului la naștere. Acest risc poate depinde de cantitatea de țesut care a fost îndepărtată. Unele studii indică și o ușoară creștere a riscului de rupere precoce a apei (ruptura prematură a membranelor) la femeile care au suferit o intervenție de tip LLETZ.

De reținut – Este posibil să fiți îngrijorată cu privire la aceste riscuri, dar trebuie să țineți cont de următoarele aspecte:

 • Riscul de reacții adverse grave în timpul sarcinii este mic;
 • Dacă există anomalii la nivelul colului uterin, urmarea tratamentului necesar este foarte importantă;
 • Medicul va discuta cu dvs despre opțiunile de tratament, precum și despre orice potențiale riscuri pentru sarcinile viitoare;

 

Sarcina după administrarea tratamentului pentru cancerul de col uterin

Din păcate, după majoritatea tratamentelor pentru cancerul de col uterin nu veți mai putea rămâne însărcinată. Acest lucru poate fi foarte dureros și vă va afecta dacă:

 • Vi se îndepărtează uterul (histerectomie);
 • Faceți radioterapie ovarele dv. nemaifuncționând;

În cazul în care cancerul de col uterin a fost depistat foarte devreme și doriți să rămâneți însărcinată după tratament, puteți opta pentru o conizație sau o procedură LLETZ. În urma acestor tratamente, uterul nu va fi îndepărtat, prin urmare este posibil să rămâneți însărcinată. Atunci când decideți cu privire la un tratament, medicul va lua în considerare dorințele dvs dacă doriți să rămâneți însărcinată în viitor. O măsură de siguranță este însă să faceți o conizație sau o procedură LLETZ, în cazul în care cancerul este depistat recent, pentru a fi îndepărtat complet. După aceste tratamente, este posibil să crească riscul de naștere prematură. Acest risc poate depinde de cantitatea de țesut care a fost îndepărtată.
Această operație se numește trahelectomie. Acest tratament nu poate fi urmat de oricine. Acesta poate fi urmat numai dacă cancerul de col uterin este în stadiu incipient, depistat foarte devreme – cancer  stadiul 1 de dimensiuni mici. Cea mai mare parte a colului uterin este îndepărtată, împreună cu partea superioară a vaginului. Uterul și deschiderea superioară a colului uterin (care comunică cu uterul) vor fi păstrate și reatașate de vagin. Vaginul dvs se va scurta în urma acestei intervenții chirurgicale. Medicul chirurg va realiza o sutură în jurul deschiderii superioare a colului uterin, care îl va menține închis. Această operație nu afectează nașterea copiilor, există multe femei care au suferit această intervenție chirurgicală fără astfel de consecințe. Cu toate acestea, există un risc de avort spontan sau de naștere prematură după această operație. Copiii trebuie să fie născuți prin cezariană, deoarece cervixul este cusut după trahelectomie. Fertilitatea este afectată de trahelectomie mai mult decât de conizație. Însă trahelectomia radicală are mai multe șanse de succes pentru cancerele de dimensiuni mai mari, comparativ cu conizația.
Înainte de operație, chirurgul nu va fi în măsură să garanteze că poate realiza o trahelectomie. Este imposibil de estimat cât de mult s-au răspândit celulele canceroase în colul uterin. Țesutul îndepărtat de chirurg trebuie să fie verificat, pentru identificarea celulelor canceroase. Această operațiune se poate realiza cât încă  vă aflați sub anestezie. Dacă celulele canceroase sunt identificate în straturile mai profunde ale colului uterin, chirurgul va trebui să îndepărteze mai mult țesut pentru a vindeca cancerul. Este posibil să fie necesară o histerectomie sau administrarea chimioterapiei combinate cu radioterapia (chimioradiație).
În cazul în care chirurgul identifică un cancer de col uterin în stadiu 1A2 sau 1B, acesta va elimina și o parte din ganglionii limfatici odată cu tumora. Acesta procedează astfel pentru a se asigura că nu există celule canceroase desprinse de tumoră care au ajuns la ganglionii limfatici din jurul uterului. Dacă acestea există și nu sunt tratate, cancerul va reveni.
În cazul unui cancer în stadiu 1, riscul de răspândire la ganglionii limfatici este redus. Dar dacă oricare dintre nodulii limfatici conțin celule canceroase, specialistul va recomanda  radioterapia. Din păcate, una dintre consecințele radioterapiei este infertilitatea, iar dvs nu veți mai putea avea copii, chiar dacă ați suferit o trahelectomie.

Dacă sunteți însărcinată în momentul în care sunteți diagnosticată

În cazul în care sunteți diagnosticată cu cancer de col uterin invaziv și sunteți însărcinată, ce se va întâmpla în continuare va depinde de:

 • Tipul de cancer de col uterin;
 • Dimensiunea tumorii și dacă aceasta s-a răspândit (stadiul);
 • Cât de avansată este sarcina;
 • Care sunt dorințele dvs;

Pentru a lua o decizie, veți avea nevoie de informații complete de la echipa medicală și de îngrijire cu privire la opțiunile de care dispuneți. La cele mai multe femei diagnosticate cu cancer de col uterin în timpul sarcinii, boala este în stadiu incipient. Cercetările realizate până în prezent sugerează: cancerul de col uterin diagnosticat în timpul sarcinii nu se dezvoltă și nu se răspândește mai repede decât cancerul de col uterin diagnosticat la femeile care nu sunt însărcinate.
Dacă sunteți în al doilea sau al treilea trimestru de sarcină (peste 3 luni de sarcină), medicul vă va spune, probabil, că puteți păstra sarcina, dar că este posibil să nașteți mai devreme, prin cezariană. Chirurgul vă poate îndepărta uterul cu această ocazie. Este posibil să aveți nevoie de tratamente suplimentar – radioterapie și chimioterapie.
Dacă nu sunteți însărcinată încă în 3 luni, este posibil ca medicul dv. să vă sugereze să vă tratați imediat. Este posibil ca medicul dv. să considere că o așteptare de peste 6 luni este prea lungă. Dacă decideți că doriți să urmați tratamentul, atunci este posibil să fie necesar să întrerupeți sarcina. Acest lucru poate fi foarte dureros, dar amintiți-vă că veți beneficia de sprijinul asistentelor medicale și a medicilor. Dacă doriți să continuați sarcina, medicul va întârzia aplicarea tratamentului până când sunteți însărcinată în 3 luni, în al doilea trimestru. Tratamentul cancerului în timpul sarcinii este în stadiu experimental, deoarece există doar câteva cazuri, neexistând studii de mari dimensiuni. De asemenea, există puține informații cu privire la perspectivele pe termen lung ale femeilor tratate în timpul sarcinii.
Tumorile de mici dimensiuni pot fi tratate prin conizație sau trahelectomie. Există foarte puține femei care au suferit o trahelectomie în timpul sarcinii. Există riscul de hemoragie și de pierdere a sarcinii la scurt timp după operație. Pentru tumori mai mari, medicul vă poate sugera chimioterapia, pentru a micșora sau controla tumora până când se naște copilul. Nu puteți face chimioterapie în timpul primului trimestru, deoarece aceasta poate face rău copilului sau poate provoca un avort spontan. Cercetările axate pe chimioterapia urmată dupa primul trimestru de sarcină nu au indicat, până în prezent, nici un risc crescut de malformații congenitale comparativ cu restul populației. Dar cercetătorii au nevoie de mai multe informații, colectate de-a lungul unei perioade de timp mai lungi, pentru a putea înțelege mai multe despre perspectivele pe termen lung pentru copii.
Luarea unei decizii cu privire la tratament, atunci când sunteți însărcinată, poate fi foarte dificilă. Veți avea nevoie de timp pentru a vă gândi la ce presupune aceasta și pentru a afla care sunt opțiunile disponibile. Nu va mai conta dacă tratamentul este întârziat cu o săptămână. Asigurați-vă că ați pus toate întrebările pe care trebuie să le puneți. De asemenea, puteți întreba dacă este o altă persoană cu care dvs (sau partenerul dv.) puteți discuta, cum ar fi o asistentă medicală de specialitate sau un consilier.