GENERALITATI CANCER DE PANCREAS

Generalitati Cancer de Pancreas. Pancreasul este parte din sistemul digestiv.

 

Pancreasul este situat destul de sus în abdomen. Este amplasat în corpul nostru, acolo unde coastele se unesc la baza sternului, chiar în spatele stomacului. Are o lungime de aproximativ 15 centimetri și are forma unei frunze. Capătul mai lat al pancreasului se numește cap. Capătul subțire este numit coadă. Partea din mijloc este numită corp.

Pancreasul este o glandă mare. El secretă sucuri digestive și insulină. Sucurile digestive curg printr-un tub în duoden. Acest tub reprezintă canalul pancreatic. Duodenul este prima parte a intestinului subțire, unde acesta se leagă de stomac. Mai există un canal care se leagă cu duodenul. Canalul biliar coboară din vezica biliară și ficat și leagă duodenul de canalul pancreatic. Acolo unde cele două vezici se unesc și se întâlnesc cu intestinul se află ampula lui Vater.

 

Funcțiile pancreasului

Pancreasul are două funcții importante în organism. Prima este de a produce sucurile digestive. Cea de-a doua este de a produce insulină și alți hormoni implicați în digestie. Partea din pancreas care produce sucurile digestive este numită pancreas exocrin. Partea din pancreas care produce hormoni, inclusiv insulina, este numită pancreas endocrin. Tipurile de cancer care se dezvoltă din aceste două părți diferite ale pancreasului pot avea un comportament diferit și pot provoca diferite simptome.
Sistemul digestiv descompune și digeră alimentele pe care le ingerăm. După 2 sau mai multe ore petrecute în stomac, mâncarea digerată parțial se mută la începutul duodenului. Atunci când mâncarea ajunge în duoden, pancreasul eliberează sucurile digestive care coboară prin canalul pancreatic și se amestecă cu alimentele. Sucurile conțin enzime care ajută la descompunerea alimentelor în fragmente foarte mici. Aceste fragmente sunt absorbite în organism prin intestinul subțire.

 

Insulina

Pancreasul produce și insulină. Insulina este extrem de importantă în organism, deoarece ajută la menținerea nivelului de zahăr în sânge la un nivel stabil. Aceasta înseamnă că celulele organismului primesc suficientă hrană, însă nu prea multă. Dacă nivelul zahărului în sânge este ridicat, pancreasul produce și secretă mai multă insulină. Dacă nivelul este prea scăzut, acesta secretă mai puțină. Dacă organismul dumneavoastră nu produce suficientă insulină sunteți bolnav de diabet.

 

Ce se întâmplă dacă vă este extirpat pancreasul

Dacă vi se extirpă o parte din pancreas, probabil veți continua să produceți suficientă insulină. Însă medicul dumneavoastră va trebui să vă supravegheze îndeaproape nivelul zahărului din sânge pentru a se asigura că nu vă îmbolnăviți de diabet. Este posibil să nu produceți suficiente sucuri digestive. Puteți lua suplimente de enzime pancreatice atunci când mâncați pentru a vă ajuta să digerați grăsimile. Suplimentele pot exista sub diferite forme. De obicei capsule pe care le puteți înghiți sau le puteți presăra pe alimentele pe care le ingerați.
Dacă vă este extirpat complet pancreasul, va trebui să luați suplimente de enzime pancreatice și insulină. Pentru că organismul dumneavoastră nu va produce propria insulină, veți avea efectiv diabet.

Veți lua insulina printr-o mică injecție sub-cutanată. Va trebui să vă verificați regulat nivelele de zahăr din sânge. Veți face acest lucru înțepându-vă în deget și storcând o picătură de sânge pe o bandă de testare. La început e mult de învățat. Dar medicii și asistentele vă vor ajuta să căpătați încredere.