În timpul chimioterapiei, se administrează medicamente puternice care trebuie să fie suficient de toxice pentru a deteriora sau a distruge celulele leucemice. În același timp, aceste medicamente pot afecta și celulele normale și pot cauza efecte secundare. Cu toate acestea, nu toată lumea experimentează efecte secundare și oamenii reacționează diferit la tratament.

Medicii combină de obicei patru sau mai multe medicamente utilizate în chimioterapie pentru tratarea Limfom Non-Hodgkin (LNH). Fiecare tip de medicament funcționează într-un mod diferit pentru a distruge celulele canceroase. Combinarea mai multor tipuri de medicamente poate să le crească eficacitatea. Aceste medicamente pot fi administrate pe cale orală, sub formă de pastile, prin injectare sau printr-un cateter (un tub flexibil subțire sau linie intravenoasă) plasat într-o venă, în mod normal, în partea de sus a pieptului.

Chimioterapia este administrată în cicluri de câteva săptămâni, ambulatoriu. Veți avea nevoie de un număr de cicluri pentru o durată de șase până la 10 luni. Poate fi necesar să rămâneți în spital pentru o perioadă scurtă în timpul tratamentul dacă acesta este deosebit de intens sau dacă duce la infecții sau scăderi prelungite sau severe a numărului de globule sanguine.

CHOP

Un medicament frecvent utilizat în chimioterapie pentru tratarea LHN este denumit CHOP. Numele combinațiilor sunt de obicei prescurtări ale numelor medicamentelor (prima literă din denumirea acestuia). Medicamentele din CHOP sunt:

 • ciclofosfamid (Cytoxan®);
 • doxorubicin (hydroxydoxorubicin);
 • vincristin (Oncovin®);
 • prednison.

 

Medicii pot să adauge la această combinație anticorpul monoclonal rituximab (Rituxan®) care poate ajuta la creșterea eficienței tratamentului prin faptul că acesta țintește moleculele specifice ale celulelor canceroase. Denumit R-CHOP, aceasta este una dintre cele mai utilizate combinații dintre chimioterapie și un anticorp monoclonal pentru LHN agresiv. Ea poate fi foarte eficientă și uneori poate vindeca LHN.

Alte terapii medicamentoase

Medicii folosesc o gamă largă de medicamente pentru a trata diferite subtipuri de LHN, atacând boala din mai multe unghiuri diferite:

 • Medicamentele care atacă ADN-ul pot opri creșterea celulelor canceroase prin modificarea chimică a ADN-ului care ajută LHN să se dezvolte;
 • Antibioticele anti-tumorale interacționează cu ADN-ul pentru a reduce gradul de supraviețuire a celulelor canceroase;
 • Antimetaboliții sunt substanțe chimice care blochează capacitatea celulelor de a forma ADN sau ARN, și care împiedică creșterea celulară;
 • Inhibitorii de proteazom limitează efectele unei structuri de celule numite proteazom care îngreunează supraviețuirea celulelor canceroase;
 • Inhibitori ai enzimei de repararea ADN-ului ataca anumite enzime (proteine) din celulele ADN-ul pentru a le sensibiliza;
 • Medicamentele utilizate în chimioterapie blochează un proces numit mitoză, oprind divizarea celulelor, limitând astfel producerea de celule de cancer.
 • Hormonii care distrug limfocitele (legați de un hormon natural, cortizol) sunt folosiți în doze mari pentru a distruge celulele canceroase.
 • Anticorpii monoclonali, folosiți în timpul terapiilor biologice sunt o clasă de medicamente care țintesc si distrug celulele canceroase, cu mai puține efecte secundare decât chimioterapia tradițională.

 

Pentru o listă de medicamente folosite pentru a trata LHN, descărcați sau comandați gratuit broșura dedicată Limfomului non-Hodgkin publicată de  Societatea Americană de Leucemie și Limfom.

 

0 0 vote
Article Rating