Pentru majoritatea oamenilor care suferă de Limfom Non-Hodgkin, nu există motive evidente (factori de risc) care au dus la apariția bolii.
Cercetătorii au identificat anumiți factori potențiali care pot crește riscul de a dezvolta LHN. Au descoperit că oamenii care trăiesc și muncesc în comunități agricole tind să aibă o incidență mai mare a bolii. Studiile sugerează că ar putea exista o legătură între boală și unele substanțe folosite pentru erbicide și pesticide.

Cercetătorii cred, de asemenea, că LNH poate fi asociat cu expunerea la anumite bacterii și virusuri, în special cele care suprimă sistemul imunitar, cum ar fi:

  • virusul imunodeficienței umane/sindromul imunodeficienței dobândite (HIV/SIDA);
  • virusul Epstein-Barr;virusul uman limfotrop pentru celule T (HTLV);
  • bacteria Helicobacter pylori (bacteria care provoacă ulcerul gastric);

 

Nu poți lua LHN de la altcineva. Experții au descoperit că există anumite afecțiuni moștenite, dar rare, care pot crește riscul de LHN.

Cum evoluează LHN

LHN începe printr-o modificare anormală a limfocitelor (un tip de globule albe) dintr-un ganglion limfatic sau din țesutul limfatic. Acesta poate apărea la unul dintre cele trei tipuri principale de limfocite:
Limfocite B (celule B), care produc anticorpi ce ajută la combaterea infecțiilor;
Limfocite T (celule T), care au mai multe funcții, printre care ajutarea limfocitelor B să producă anticorpi;
Celulele „natural killer” (NK), care atacă celulele infectate cu virusuri sau celulele canceroase.

Aproximativ 85 la sută din cazurile de LHN încep la nivelul celulelor B. Medicul dumneavoastră stabilește tratamentul în funcție de tipul de celulă unde a apărut LHN.
Limfocitele anormale cresc necontrolat și produc mai multe celule anormale asemănătoare. Aceste limfocite anormale (celule limfom) se acumulează și formează mase (tumori). În cazul în care LHN nu este tratat, celulele canceroase distrug globulele albe normale, iar sistemul imunitar nu se poate proteja eficient împotriva infecției.

LHN care se dezvoltă sau se extinde în alte zone ale corpului unde există țesut limfoid, cum ar fi splina, tractul digestiv și măduva osoasă, se numește limfom primar extraganglionar.
LHN este clasificat în mai mult de 30 subtipuri diferite. Medicii clasifică subtipurile LHN în categorii care descriu cât de rapid sau lent progresează boala: astfel, există tipuri de LHN agresiv și LHN indolent (care crește încet).

0 0 vote
Article Rating