Cei mai mulți oameni care au SMD sunt diagnosticați cu SMD primar, de asemenea, numit SMD de  novo. În cazul SMD primar, de obicei nu există cauze evidente, care să poată explica de ce a apărut și s-a dezvoltat.

Un cunoscut factor de risc SMD este expunerea repetată la benzen, care poate dăuna ADN-ului celulelor stem. Benzenul se găsește în fumul de țigară, cea mai frecventă cauză cunoscută privind expunerea la această toxină. Benzenul se găsește, de asemenea, în anumite zone industriale. Reglementările stricte privind utilizarea acestuia au dus însă la scăderea expunerii la locul de muncă.

Unele persoane cu SMD sunt diagnosticate cu SMD cauzat de alte tratamente (numit și SMD secundar). SMD secundar apare după chimioterapie și radioterapie administrate pentru alte tipuri de cancer, cum ar fi limfom, mielom sau cancer de sân. Numărul de persoane care se îmbolnăvesc de SMD în urma chimioterapiei și radioterapiei este mic.

De asemenea:

 • Nu puteți lua SMD de la altcineva.
 • Unii experți cred că SMD și alte tipuri de cancer pot apărea la unele persoane, deoarece celulele lor au o capacitate limitată de a-și reveni după expunerea la anumiți factori de risc, dar acest lucru nu a fost dovedit.

 

Cum apare SMD

Procesul care duce la SMD începe într-o celulă stem din măduva osoasă. Celulele stem produc celule sanguine (globule albe, globule roșii și trombocite).

În cazul SMD, se produc mai multe celule din măduvă decât numărul obișnuit. Aceste celule în curs de dezvoltare din măduvă mor pe măsură ce se maturizează, înainte ca acestea să fie în mod normal eliberate în sânge. Acest lucru duce la un număr mai mic de celule sanguine circulante, decât în mod normal.

Netrararea SMD poate duce la:

 • Scăderea numărului de globule roșii, ceea ce înseamnă că acestea nu mai pot furniza o cantitate adecvată de oxigen, ceea ce duce la anemie.
 • Sistemul imunitar nu se poate proteja împotriva infecțiilor din cauza lipsei de neutrofile (un tip de globule albe), o afecțiune numită neutropenie.
 • Scăderea numărului de trombocite ceea ce poate duce la sângerări și vânătăi fără nici o cauză aparentă, această boală fiind numită trombocitopenie.

 

Cu toate acestea, problemele apărute la pacienții cu SMD pot varia de la ușoare la severe. La unii pacienți, celulele SMD pot funcționa în continuare și pot ajunge în sânge. Globulele roșii continuă să transporte oxigenul, globulele albe (neutrofile și monocite) atacă și ucid bacteriile și trombocitele repară prejudiciile apărute la vasele de sânge.

În cazurile mai severe de SMD, formarea celulelor sanguine este mai dezordonată și în măduva și în sânge se acumulează celule blasitce anormale (blaști). Aceste celule nu se transformă în celule mature, care să funcționeze în mod corespunzător. Ele nu se pot transforma în globule roșii, neutrofile și trombocite, așa cum se întâmplă în cazul celulelor normale.

În mod normal, blaștii reprezintă mai puțin de 5 la sută din toate celulele din măduvă. În cazul SMD, blaștii reprezintă mai mult de 5 la sută din celulele din măduvă. Numărul de blaști este esențial pentru a stabili cât de sever este SMD.

SMD cu risc crescut și cu risc scăzut

Medicul dumneavoastră poate descrie SMD ca fiind cu “risc scăzut” sau cu “risc ridicat”.

Dacă boala are risc scăzut înseamnă că:

 • boala progresează lent;
 • celulele blastice anormale care intră sânge funcționează ca celulele sanguine normale;
 • boala provoacă doar anemie, de la ușoară la moderată;

 

Risc ridicat înseamnă că:

 • nivelul de globule roșii, globule albe și trombocite este mult mai scăzut decât în mod normal;
 • celulele blastice nu se transformă în globule roșii funcționale, globule albe și trombocite;
 • Persoanele ale căror celule blastice reprezintă mai mult de 20 la sută din totalul celulelor din măduvă sunt diagnosticate cu leucemie mieloidă acută (LMA).

 

Medicul dumneavoastră planifică tratamentul în funcție riscul SMD, dacă acesta este cu risc scăzut sau ridicat. Pentru mai multe informații, consultați  înainte de tratament .

Este SMD cancer?

Multi pacienți întreabă dacă SMD este un tip de cancer. SMD, este cancer. Cancerul înseamnă că se produce o mutație (schimbare) a unei celule normale care duce la dezvoltarea de celule care nu se mai comportă în mod normal. Cu toate acestea, efectul unei boli asupra vieții unui pacient este mai important decât termenul folosit pentru a descrie boala. Progresia SMD poate fi mai lentă și poate interfera mai puțin cu calitatea vieții decât alte boli care nu sunt cancer.