TIPURI CANCER OVARIAN

TIPURI CANCER OVARIAN. Cancerul ovarian epitelial

Circa 9 din 10 tumori ovariane diagnosticate (90%) sunt de acest tip. Cancerul ovarian epitelial înseamnă cancerul care a apărut în stratul de suprafaţă care acoperă ovarul. Există diferite tipuri de cancere ovariene epiteliale:

  • Seros;
  • Endometroid;
  • Cu celule clare;
  • Mucinos;
  • Nediferenţiat sau neclasificabil;

Cancerul ovarian epitelial seros este cel mai răspândit tip, reprezentând circa două treimi din cazurile diagnosticate. Medicii consideră în prezent că majoritatea cancerelor ovariene seroase de grad înalt încep de fapt în celule la extremitatea trompei uterine, şi nu la suprafaţa ovarului. Aceste celule canceroase timpurii se răspândesc apoi către ovar şi cresc.
Circa 1 din 10 cazuri de cancer ovarian (10%) este nediferenţiat sau neclasificabil. Aceste tumori au celule care sunt suficient de involuate încât să nu permită identificarea tipului de celulă de la care a pornit cancerul.
Cercetătorii investighează în studii clinice dacă tipurile mai rare de cancer ovarian epitalial trebuie tratate diferit de tipul seros. Dar, pentru moment, acestea sunt de regulă tratate în acelaşi mod. Principalele tratamente sunt intervenţia chirurgicală şi chimioterapia.
Un număr redus de cancere ovariene sunt de tipul carcinom peritoneal primar. Cancerul se dezvoltă din celulele care formează membrana din jurul organelor abdominale.

 

Tumorile cu celule germinale sau alte tumori ovariane rare

În jur de 1 sau 2 din 100 de cancere (1 până la 2%) sunt cancere cu celule germinale. Acestea pornesc de la celulele producătoare de ovule ale ovarului. Ca şi în cazul acestora, există şi alte forme necanceroase (benigne) de tumori cu celule germinale, pe care medicii le denumesc uneori chisturi dermoide.
Alte tipuri rare de cancer pot afecta ovarul, spre exemplu tumorile stromale şi sarcoamele. Această secţiune nu tratează aceste tipuri rare de cancer ovarian…

 

Tumorile ovariane de zonă marginală

Tumorile ovariane de zonă marginală sunt diferite de cancerul de ovar pentru că nu cresc în ţesutul conjunctiv al ovarului (stroma). Acestea sunt cunoscute şi sub denumirea de tumori cu potenţial malign redus. Circa 10 din 100 de tumori ovariene epitaliale (10%) sunt tumori de zonă marginală.
Tumorile ovariene de zonă marginală cresc încet, iar marea lor majoritate sunt diagnosticate într-un stadiu incipient, atunci când celulele anormale sunt încă în interiorul ovarului. Celulele anormale se pot uneori desprinde de tumoră şi se pot aşeza oriunde în corp, de regulă în abdomen. Acestea nu cresc de regulă în ţesutul conjunctiv. Ele sunt cunoscute sub denumirea de implanturi non-invazive. Tumorile ovariane de zonă marginală sunt tratate într-o manieră diferită de cancerele ovariene şi sunt de regulă vindecate doar prin  intervenţia chirurgicală.

0 0 vote
Article Rating