Leucemie refractară

Cei mai mulți pacienți pot intra în remisie (lipsa semnelor și simptomelor) după tratamentul inițial pentru leucemie acuta mieloidă (LAM). Cu toate acestea, la unii pacienți, celulele leucemice rezistă la tratament. Acest lucru este denumit leucemie refractară. Pentru LAM refractară, opțiunile de tratament pot include:

  • Medicamente care nu au fost deja folosite în timpul tratamentului anterior;
  • Terapie de menținere, urmată de un transplant un transplant alogen de celule stem.

 

Leucemie recidivantă

La unii pacienții celulele LAM reapar în măduvă și are loc o scădere a numărului de celule sanguine normale, după perioade de remisie. Aceasta se numește o recidivă. Dacă LAM a recidivat vă poate fi administrată o altă sesiune de chimioterapie cu aceleași medicamente folosite anterior în timpul tratamentului dumneavoastră sau cu medicamente diferite. Unii pacienți pot suferi, de asemenea, un transplant de celule stem.

Opțiunile de tratament depind de doi factori:

  • Durata perioadei de remisie;
  • Rezultatele testelor citogenice care arată modificări anormale la structura cromozomilor din celulele de leucemie.

 

Transplant de celule stem la pacienții cu recidivă

Medicul dumneavoastră vă poate sugera o formă de transplant alogen de celule stem dacă sunteți la prima recidivă sau în a doua perioadă de remisie. Dacă nu aveți un frate sau o soră care pot dona celule stem, se poate apela la un donator neînrudit, compatibil. Cu toate acestea, aceasta este o procedură cu risc ridicat.

Dacă boala reapare după transplantul de celule stem alogen, s-ar putea să vi se administreze o infuzie de leucocite de la donator (DLI). Acest tratament implică introducerea de limfocite recoltate de la donatorul inițial de celule stem la un pacient la care boala a recidivat după un transplant. DLI poate induce o reacție imunitara împotriva celulelor canceroase și poate ajuta ca boala să intre înremisie.

DLI a fost cel mai eficient la pacienții cu leucemie mieloidă cronică care a recidivat după transplant, dar cercetătorii studiază acest tratament pentru utilizarea la pacienții cu LAM și alte tipuri de cancer de sânge.